شاید همین ارقام هولناک کرونایی موجب شده تا دولت از روز شنبه به سمت وضع مقرراتی هرچند دیرهنگام برای کنترل بیماری کرونا برود و محدودیتهایی را برای مشاغل غیر ضرور از روز چهارشنبه 14 آبان به مدت 10 روز برای 89 شهرستان و 25 مرکز استان ایجاد کند. در همین راستا روز گذشته هم وزارت کشور در اطلاعیهای اعلام کرد از ساعت 12 امروز (دوشنبه) خروج خودروهای شخصی با پلاک بومی و ورود خودروهای شخصی با پلاک غیربومی از/ به 25 مرکز استانهای قرمز کرونایی ممنوع است.
بر این اساس این مقررات باید در تهران، البرز، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، کردستان، اصفهان، قم، مرکزی، خراسان جنوبی، اردبیل، کرمانشاه، بوشهر، هرمزگان، یزد، لرستان، خراسان شمالی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، همدان، زنجان، سمنان و کرمان اجرا شود. زمان خاتمه طرح ساعت 24 روز جمعه 16 آبانماه خواهد بود. به موجب این قانون پلیس راهنمایی و رانندگی نسبت به اعمال جریمه 500 هزار تومانی برای متخلفان براساس کد تعریفشده قبلی، اقدام میکند. ازسوی دیگر عزیزالله شهبازی استاندار البرز از اجرایی شدن مصوبه ستاد ملی کرونا برای البرز و تهران بهصورت یکپارچه از جمله تعطیلی پنجشنبهها خبر داد.
ارائه پیشنهاد تعطیلی 2 هفتهای تهران
البته پیش از این همچنین مقرراتی در 23 مهرماه در آستانه تعطیلات روزهای بعد، برای سفر از مبدا یا مقصد پنج کلانشهر تهران، کرج، اصفهان، مشهد و ارومیه اعلام شده بود که درنهایت ناقص اجرا شد و با درج تبصرههایی عملا بدون سختگیری و تنها بهصورت ارشادی به مرحله اجرا درآمد. در همین حال با توجه به وضعیت بحرانی تهران درخواستها برای تعطیل کردن دوهفتهای تهران ادامه دارد. موضوعی که بهدلیل بیتوجهی دولت با انتقادهای بسیاری روبهرو شده است. همچنان که محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران روز گذشته با اشاره به میزان مرگهای کرونایی در پایتخت در تذکری از بیتوجهی دولت به ضرورت تعطیلی دو هفتهای تهران انتقاد کرد. وی گفت که عواقب اقتصادی تعطیلی 2 هفتهای کمتر از عواقب طولانی شدن بحرانی کنونی است. به گزارش «ایلنا» وی افزود: دستورات و محدودیتهایی بر روی کاغذ مصوب میکنند بدون اینکه مشخص کنند این محدودیتها را چه کسانی باید اجرا کنند و اجرای این محدودیتها چه اثراتی بر معیشت آنان خواهد داشت، یا اصلا این محدودیتها در عمل اجرا میشوند یا خیر؟
همچنین محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به شرایط شیوع کرونا در کشور اظهار کرد: موج جدید تعداد فوتیها را به دو برابر رسانده و رو به افزایش است و تعطیلی حداقل دو هفتهای تهران و کلانشهرها را باید به سرعت انجام دهیم. به گزارش خبرگزاری تسنیم وی افزود: مقایسه آمار مرگ در تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته، نشان میدهد که شاهد افزایش حدود صددرصدی هستیم. هاشمی گفت: تلفات کرونا در هشت ماه نخست سال جاری در تهران، از میزان ماههای اوج انقلاب اسلامی بیشتر بودهاست. درهمین ارتباط نادر توکلی معاون درمان ستاد فرماندهی مدیریت بیماری کرونا نیزروز گذشته اعلام کرد که کمیته سلامت تهران شامل شورای اسلامی شهر، ستاد مدیریت بیماری کرونا و کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی پیشنهاد تعطیلی 2 هفتهای تهران را به کمیته امنیتی ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه کردهاند.
فاجعه مرگهای کرونایی
در این میان روز گذشته محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور در گفتوگو با «ایسنا» شرایط کشور را در این روزهای سخت کرونا تشریح کرد.
وی افزود: زمانی که مکاتباتی را که از سوی سازمان نظام پزشکی با آقای رئیسجمهور انجام دادیم، مرور میکنیم، میبینیم که در همان زمان درباره کنترل اپیدمی با روشهایی که در حال حاضر هم بر آنها تاکید میکنیم، مطرح شده است، اما اجرایی نشدهاند و طبیعتا اکنون به بحرانی جدی رسیدهایم که از نظر مرگومیر میتوان نام فاجعه بر آن گذاشت. تعداد مرگ اعلامی و رسمی ثبت شده روزانه بالای 300 یا 400 مورد اعلام میشود و همه میدانند و مسوولان وزارت بهداشت هم اعلام کردهاند که این آمار، فقط آمار بیماران ثبت شده است و آمار بالاتر از اینهاست. سازمان نظام پزشکی با بررسیهای میدانی، در بیمارستانها و محلهای دفن افراد مبتلا به کرونا، عددی حداقل سه برابر آمار اعلامی را در زمینه مرگومیر ناشی از کووید-19 کسب کرده است. بنابراین این موضوع به توجهی بسیار جدی نیاز دارد. ظفرقندی ادامه داد: میزان مرگومیر بیمارستانی ما در حوزه بیماری کرونا، حدود 15 درصد است و این عدد بسیار بالاست. بر این اساس 15 درصد از بیماران مبتلا به کرونایی که به بیمارستان آمده و بستری میشوند، فوت میکنند. در حالی که این عدد در کشورهای دیگر به طور متوسط پنج درصد است. البته کشورهایی هم هستند که میزان مرگ ومیر در مبتلایان بستریشان بین دو تا سه درصد است. بنابراین ما اولا جزو پنج کشور اول در حوزه مرگومیر بیماران مبتلا به کرونا هستیم، ثانیا مرگومیر بیمارستانیمان 15 درصد است و سوما 40 تا 50 درصد از مرگومیر بیمارستانیمان قبل از رسیدن به آیسییو است؛ یعنی بیمار یا در اورژانس فوت میکند یا در بخشهای کووید. وی درباره پیشنهاد تعطیلی تهران هم با بیان این که ما با تعطیلی هوشمند موافقیم، گفت: معنی تعطیلی هوشمند این است که سه اصل را در نظر بگیریم و در این صورت یک تعطیلی دو هفتهای کمک میکند. این سه اصل این است که اولا جایی که میخواهید تعطیل کنید، چقدر در آلودگی تاثیرگذار است، دوما، آیا اساسا امکان تعطیلی این محل وجود دارد یا خیر و سوما، ادامه روند تعطیلی به لحاظ ضربه اقتصادی قابل تحمل است یا خیر. اگر این سه اصل رعایت شود، تعطیلی دو هفتهای قابل قبول است.
افزایش تعداد جانباختگان
در همین حال به گزارش خبرآنلاین به نقل از توییتپرس، بهرغم کاهش فوتیهای کرونایی در جهان، ایران همچنان در اوج است. براساس این گزارش، روز شنبه آمریکا با ثبت 914 فوتی اول، مکزیک با 516 فوتی دوم، هند با 468 فوتی سوم، ایران با 386 فوتی چهارم، برزیل با 340 فوتی پنجم، روسیه با 334 فوتی ششم، انگلیس با 326 فوتی هفتم، ایتالیا با 297 فوتی هشتم، لهستان با 280 فوتی نهم و فرانسه با 223 فوتی دهم جدول شدند. در همین حال سیما ساداتلاری سخنگوی وزارت بهداشت ضمن ابراز تاسف از آمار مرگومیر بالای مبتلایان به کرونا در کشور هشدار داد: با افزایش موارد بستری مبتلایان در بیمارستانها، آمار مرگومیر طی هفتههای آتی افزایش خواهد داشت. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت با فوت 434 بیمار دیگر مبتلا به کرونا در 24 ساعت گذشته، شمار جانباختگان بیماری کووید-19 در کشور به 35 هزار و 298 نفر رسید و 27 استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا هستند. سیما ساداتلاری همچنین از ابتلای 7 هزار و 719 نفر دیگر و بستری شدن 2 هزار و 389 نفر از آنهاخبرداد و گفت با این حساب، مجموع بیماران کووید-19 در کشور به 620 هزار و 491 نفر رسید. وی افزود: 5244 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 در وضعیت شدید این بیماری تحتمراقبت قرار دارند.