گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» امروز تمرکز عجیبی بر جریان اصولگرایی دارد. از اینکه بخش مربوط به کاندیدای نظامی را از بین حرفهای دیروز سخنگوی کدخدایی برای تیتر برگزیده، گرفته تا دبیرکل شدن محصولی در پایداری و گزارشی با عنوان «ترافیک 1400 در خیابان اصولگرایی».
این روزنامه اصلاح طلب در گزارش خود نوشته است: «برخی از جریانهای سنتی از یک سو میخواهند با نامزد مستقل بیایند و از سوی دیگر گفتهاند که میخواهند زیر پرچم جامعه روحانیت به وحدت برسند. ... تا اکنون چهرههای زیادی در جریان اصولگرایی فارغ از اینکه نامزد یا نماینده حزب یا جریانی باشند هم تلویحا یا صراحتا اعلام نامزدی کردهاند. برخی هم مانند محسن رضایی یا عزتالله ضرغامی از حالا نوای جدایی نواختهاند و ساز ما اصولگرا نیستیم کوک کردهاند! ... مشکل اینجاست که بخشی از جریان اصولگرایی هم با سازوکار جامعه روحانیت و هم شورای وحدت و ائتلاف مشکل دارند. مانند جبهه پایداری یا چهرههایی مانند ضرغامی و محسن رضایی که این روزها در رد اصلاحطلبی و اصولگرایی سخن میگویند. سال 96 هم این قالیباف بود که بعد از کنار گذاشتهشدن از سوی جبهه مردمی نیروهای انقلاب یا همان لیدر جریان اصولگرایی از نواصولگرایی و آتشبهاختیار عملکردن جوانان انقلابی نواصولگرا سخن گفت و اینکه رأس مجموعه تصمیمساز در اصولگرایی دچار اختلال است.»
گزارش مذکور هیچ حرف تازهای برای اثبات ادعای ترافیک کاندیداهای اصولگرا ندارد و صرفا ردیف کردن اظهارنظرهای پیشین و لحظه شماری برای بروز اختلاف در جبهه اصولگرایی است.
«آرمان ملی» نیز تیتر یک خود را به تحولات و مناسبات در جریان اصولگرا اختصاص داده و با عنوان «پایداریها، عامل اختلاف اصولگرایان» مینویسد: «تحولات انتخاباتی اصولگرایان معطوف به انتخابات 1400 به جبهه پایداری هم کشیده شده و گویا آنها هم قرار است با سر و شکلی جدید در انتخابات پیش رو حاضر شوند. لذا پایداریها که حضور فعالی در انتخابات مجلس یازدهم در اسفند 98 داشتند و حتی برای ارائه لیست واحد با شورای ائتلاف به تعامل رسیده بودند بعید است که امروز برنامهای برای انتخابات، حضور فعال در آن و احتمالا روانه کردن کاندیدای مدنظر خود به سمت و سوی پاستور نداشته باشند. از این رو روز گذشته خبر رسید که این جبهه نیز با تغییرات گستردهای مواجه شده است. در همین راستا اولین جلسه شورای مرکزی جبهه پایداری با انتخاب رئیس شورای مرکزی و دبیرکل این تشکل سیاسی برگزار شد. در اولین جلسه شورای مرکزی جدید که اخیرا توسط مجمع عمومی انتخاب شدند، با توجه به اساسنامه مورد تایید وزارت کشور، مرتضی آقاتهرانی به عنوان «رئیس شورای مرکزی» و مهندس صادق محصولی بهعنوان «دبیرکل» جبهه پایداری انقلاب اسلامی انتخاب شدند. همچنین از طرف شورای مرکزی، مجید متقیفر نیز بهعنوان «سخنگو» انتخاب شد. آنطورکه به نظر میرسد محصولی خود را برای انتخابات 1400 آماده میکند و این دبیرکلی را نیز میتوان در همین راستا در نظر گرفت. این در حالی است که تاکنون بارها محافل خبری از کاندیداتوری سعید جلیلی از سوی جبهه پایداری در انتخابات پیش رو خبر داده و میدهند باید دید پایداریها پس از تغییرات اخیرشان تن به ائتلاف و وحدت با سایر اصولگرایان خواهند داد یا اینبار هم مثل سایر دفعات مستقلانه به انتخابات 1400 ورود خواهند کرد.»
«اعتماد» عکس یک خود را به عادل فردوسیپور و ماجرای گزارش مسابقه فوتبال دیروز از طریق اینستاگرام AFC اختصاص داده است. در بخش سیاسی هم گزارش دارد درباره نهاد اجماع ساز اصلاحطلبان که گویا در میانه دی ماه تعیین تکلیف میشود. اعتماد در با اشاره به اینکه گفته شده بود اصلاحطلبان برای رسمیت دادن به تصمیمات خود با سیدمحمدخاتمی جلسه خواهند داشت، به نقل از جواد امام مدیرعامل بنیاد باران مینویسد: «اصلاحطلبان تقاضای دیدار با آقای خاتمی را داشتهاند ولی این دیدار هنوز قطعی نشده است. آقای خاتمی به دلیل وضعیت کرونا ملاقات حضوری ندارند. به این جهت نمیدانم که این تقاضا را بپذیرند یا نه ولی اصولا فکر نمیکنم که در این شرایط کرونا بپذیرند که ملاقاتی داشته باشند. » اعتماد افزوده است: «با این شرایط شاید اصلاحطلبان برای هماهنگی با خاتمی راهحل ارتباط آنلاین را انتخاب کنند؛ هر چند جواد امام میگوید هنوز در این باره نیز برنامهریزی صورت نگرفته است. اما موضوع نهاد اجماعساز تنها به هماهنگی با خاتمی محدود نمیشود. هنوز گویا ذهنیت کاملا روشنی درباره این نهاد وجود ندارد و احزاب و چهرههای مختلف همچنان سرگرم چانهزنی درباره آن هستند تا مگر بتوانند دستکم ساختار این نهاد را مشخص کنند.»
این روزنامه اصلاحطلب برای توصیه به برگزاری آنلاین یلدا نیز از تیتر «یلدای تنهایی» استفاده کرده و یادآور میشود که «یک شب، هزار شب نمیشود».
«ایران» عکس یک خود را به «یلدا» و توصیههایی در باب برگزاری آن متناسب با عصر کرونا اختصاص داده است. این روزنامه با تیتر «دور از همی یلدایی» که با فاصله بهتر از تیتر سایر روزنامهها است، مینویسد: «تا همین پارسال بود که میگفتند گوشی همراه را خاموش کنید و از دورهم بودن در «طولانیترین شب سال» لذت ببرید. امسال این توصیهها را فراموش کنید؛ گوشیهای همراه را روشن کنید و دورهم جمع نشوید و یلدای 99 را از طریق فضای مجازی جشن بگیرید.»
این روزنامه همچنین به سراغ بسیاری از چهرههای سیاسی، فرهنگی و ... رفته و توصیه آنان درباره برگزاری مجازی شب یلدا را به صورت یادداشت منتشر کرده است.
روزنامه دولتی ایران همچنین یک سلسله یادداشت در باب ضرورت تصویب FATF دارد. مثلا احمد خوروش عضو اتاق بازرگانی ایران مینویسد: «من نمیدانم که چرا برخیها با پیوستن ایران به FATF مخالف هستند اما فارغ از نگاه اقتصادی و سیاسی باید این موضوع به صورت دقیق بررسی شود که پیوستن به FATF چه ضررهایی را میتواند برای کشور داشته باشد؟ اگر تبادل پولی و بانکی با کشورهای جهان داشته باشیم چه چالشهایی را برای کشور رقم میزند؟ FATF باعث میشود که پولشویی در عرصه جهانی رخ ندهد و از آنجا که ایران هم با چنین موضوعی موافق است دلیلی برای مخالفت و عدم اجرای FATF وجود ندارد. از اینرو فعالان بخش خصوصی امیدوار هستند که تمام جوانب مورد بررسی قرار گیرد تا فرصتهای پیش آمده به هر علتی از دست نرود. ایران باید اقتصاد پویا و فارغ از رفتارهای سیاسی داشته باشد تا معیشت مردم با چالشی مواجه نشود و حضور کشور در عرصه بینالملل پررنگتر شود. ما باید بدانیم که تحریمها دائمی نیست و اگر تحریمها کمرنگتر شود FATF نیاز اصلی برای مبادلات تجاری خواهد بود.بدین جهت با آیندهنگری و چالشهایی که عدم پیوستن به FATF دارد بایستی تصمیمگیری شود.»
«آفتاب یزد» در گزارشی با عنوان «قانون انتخابات نیاز به اصلاح دارد نه سلیقهزدگی» از یک سو به ضرورت اصلاح قانون انتخابات تاکید کرده و از سوی دیگر به مجلس یازدهم که این روزها مشغول اصلاح همین قانون است، کنایه میزند. این روزنامه اصلاحطلب به نقل از محمد جواد حق شناس فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای اسلامی شهر تهران نوشته است: « به نظر میرسد دوستان مسیر مناسب را نپیمودهاند و شاید به مزاحها و شوخیهایی که در سطح جامعه رواج پیدا کرده چندان توجهی نمیشود! این نشان میدهد رویکردی که مجلس در پیش گرفته مبتنی بر یک نگاه کارشناسانه و معطوف به منافع ملی نیست به گونهای که حتی صدای همراهان خود را نیز درآورده است.»
این روزنامه اصلاحطلب به نقل محمود میرلوحی دیگر عضو شورای شهر تهران نیز آورده است: «همه قبول داریم قانون مشکل دارد اما مجلس محترم دقیقا روی نقطهای دست گذاشته که نباید به آن دست زد و مسئلهای را که باید به آن توجه کند عملا هوا میکند چون مسئله قانون انتخابات ما این است که دچار ضعفهای کلانی شده است اساس انتخابات رقابت انتخاباتی، آزادی و سلامت انتخابات و نظارت صحیح به چالش کشیده شده اما الان سراغ مسائلی رفتهاند که مثلا رئیس جمهور مشاورانش چه کسانی باشند. شاید تعبیر من تند باشد اما رفتاری که مجلس نشان میدهد مثل اکابر در آموزش است یعنی سطح فرد دوم کشور را آن قدر پایین آوردهاند که دیگر شانی برای رئیس قوه مجریه باقی نخواهد ماند.»
«کیهان» تیتر یک خود را به FATF که این روزها با توجه به دستور رهبری برای تمدید مهلت بررسی آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام به صدر اخبار برگشته، اختصاص داده و با عنوان «اسناد سخن میگویند؛ FATF اسلحه اتاق جنگ آمریکا» مینویسد: «درپی موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی با تمدید دوره بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت، برخی رسانههای مدعی اصلاحات و چهرههای دولتی در حال فضاسازی در مورد لزوم تصویب دو مورد باقیمانده مربوط به دستورات این نهاد هستند».
کیهان در این گزارش تاکید میکند: « بنابر اظهارات شخص رئیسجمهور، محدودیتهای ناشی از تحریم بسیار بیشتر از FATF است؛ این اظهارات با حجم تلاشهای مصرانه دولت برای پیگیری توصیههای FATF تناقض دارد و منطقی بهنظر نمیرسد؛ طبق اظهارات خانم لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور، اخیرا حسن روحانی از رهبر معظم انقلاب اجازه خاص گرفته است که بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام تمدید شود.از طرف دیگر در بیان دولتمردان بهنظر میرسد که FATF و اقدامات مقابلهای آن یک جریان موازی با تحریمها در نظر گرفته میشود. دولتمردان فکر میکنند با اجرای خواستههای FATF در راستای برداشته شدن نام ایران از فهرست سیاه این نهاد، میتوانند یکی از جریانهای فشار اقتصادی به ایران را مهار نمایند. در صورتی که طبق اظهارات مقامات وزارت خزانهداری آمریکا که مسئول اجرای تحریم هستند، FATF یک جریان همسو، همگرا و مکمل تحریمهای آمریکا محسوب میشود. در این رابطه میتوان به اظهارات متعددی از سوی دو جناح دموکرات و جمهوریخواه اشاره کرد.»
«وطن امروز» عکس یک خود را پرسپولیس و بازی دیروز اختصاص داد. این روزنامه اصولگرا و این طور که معلوم است پرسپولیسی با تیتر «زهر AFC» نوشت: «این جنگ برابر نبود، ناعادلانه بود، چون قبل از رسیدن به فینال، کنفدراسیون فوتبال آسیا در اقداماتی سلسلهوار بیشترین ضربه را به نماینده فوتبال کشورمان زد از محرومیت ناحق آلکثیر تا حاشیهآفرینی رسانهای در شب فینال».
وطن امروز در گزارش دیگری نیز به بازگشت سریع دولت بایدن به برجام و لغو تحریمهای اقتصادی را «وعده سرخرمن» توصیف کرده و موانع بازگشت او به برجام را برشمرده است. این گزارش همچنین به بررسی تاثیرات بازگشت آمریکا به برجام بر تحریمها و اقتصاد ایران پرداخته و به این نتیجه میرسد که « این تصور که با بازگشت بایدن، فروش نفت یا دسترسیهای ارزی ایران افزایش مییابد و اقتصاد ایران متحول و شکوفا میشود، همانند ادعاهای گذشته مقامات دولتی درباره «گلابی» برجام نادرست و صرفا به منظور همراه کردن افکار عمومی به منظور پیشبرد اهداف حزبی و جناحی در عرصه بینالمللی است. »
گروه بینالملل این روزنامه نیز به اظهارات اخیر ترامپ درباره برگزاری دور جدید اعتراضات هواداران خود در 6 ژانویه پرداخته است.
«جوان» تیتر یک خود را به اظهارنظر اخیر ترامپ درباره اعتراض در 6 ژانویه و وحشی شدن اختصاص داده و عکس یک خود را نیز خرج توصیه به مردم برای برگزاری یلدای مجازی و دوری از دورهمی کرده است.
این روزنامه اصولگرا در سرمقاله خود نیز با عنوان «چگونه قویتر شویم؟» به 5 موئلفه «قوی شدن همهجانبه، چند بعدی بودن، روحیه جهادی و عزم ملی برای نیل به قله اقتدار، برنامهریز راهبردی و طویلالمدت و پایش و نظارت مستر بر پیشرفت» اشاره میکند. «جوان» در این یادداشت مینویسد: «هرچند شرایط خاص و فوقالعاده کنونی، لزوم توجه بیشتر به مفهوم مقاومت و استحکام ساخت درونی را آشکار ساخته است، اما اولاً روشن است که تحقق کامل این هدف زمانبر بوده و ثانیاً نیازمند حرکتی مستمر و بیوقفه است. ازاینرو باید در برنامهریزی برای قدرتمندشدن فراگیر، قله چشمانداز همواره مدنظر بوده و بر اساس زمان لازم برای نیل به آن طرحریزی کرد و همچنین اعمال سلیقههای فردی و یا تغییرات سیاسی نتواند برنامه راهبردی نیل به آن را با چالش مواجه سازد. بهبیاندیگر اگر بهعنوان نمونه بر اساس برآوردها، زمان موردنیاز برای تحقق این هدف چند دوره دولت چهارساله را شامل شود باید همه رؤسای جمهور آینده و اعضای کابینه و سایر مسئولان بدانند که در این ریلگذاری باید حرکت و از هرگونه سلیقه گرایی و تکروی پرهیز کنند.»