گفتگو : کوروش شرفشاهی - روزنامه نگار
تحریریه زندگی آنلاین : برنامه غذایی نامناسب، چالشهای شغلی، نبود زمانبندی برای خوردن غذا، غذاهای فستفودی، افزودن غذاهای حاضری، گسترش رستورانها و پختوپز بیرون از خانه و بسیاری دلایل دیگر باعث شده تا بخش عمدهای از مردم به بیماریهای گوارشی مبتلا شوند. همین امر باعث شده تا گوارش به یک تخصص و فوق تخصص در علم پزشکی تبدیل شود و افراد بسیاری در این زمینه تحصیل کنند. در این رابطه با یکی از برجستهترین چهرههای پزشکی که عمر خود را صرف کسب علم در این زمینه کرده، گفتوگو کردیم. دکتر سید امیر پاشا طبائیان، متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد است. وی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران است که در بیمارستان حضرت رسول (ص) بدون چشمداشت به امیال دنیوی به مردم خدمت میکند. طبائیان دوره تخصص داخلی و فوق تخصص گوارش را در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذرانده است. دکتر طبائیان با افتخار تاکید میکند که در حال حاضر در بخش خصوصی مشغول به خدمت نیست و از آموزش و درمان به مردم در بخش بیمارستان رسول اکرم(ص) لذت میبرد. این فوق تخصص گوارش تاکید دارد که لذت معلمی و آموزش علم به فلوها، رزیدنتها، انترها و دانشجویان پزشکی را با هیچ لذتی عوض نمیکند و این نوع خدمت برای او خیلی خوشحال کننده تر از نگاه اقتصادی به علم پزشکی است. دکتر طبائیان تاکید میکند که دوست دارم این رویه تا زمانی که توان خدمت دارم، ادامه داشته باشد. آنچه در ادامه آمده نتیجه گفتوگوی زندگی آنلاین با این پزشکِ معلمِ متعهد است.
بیشتربخوانید:
اگرچه امروزه بیماریهای گوارشی بسیار شایع است اما به نظر میرسد بیماریهای گوارشی بیشتر ژنتیکی است، زیرا افراد بسیاری به بیماریهای گوارشی مبتلا میشوند که توصیههای پزشکی و محدودیتها را رعایت میکنند، اما افرادی که رعایت نمیکنند، مبتلا نمیشوند. این نظریه درست است؟
بیماری گوارش و کبد یک مقوله گستردهای است که بیماریهای خیلی شایعی در این زمینه مشاهده میشود و در افراد مختلف، علائم متفاوتی دارد. دلیل گستردگی این بیماری به رفتار تغذیهای مردم باز میگردد. بیشک تغییر رژیم غذایی در ایران در شیوع بیماریهای گوارشی اهمیت بسیاری دارد، بدین معنا که سبک زندگی ما بهسوی سبک زندگی غربی پیش رفته است. امروزه شاهد هستیم که از نظر نوع تغذیه، گرایش به غذاهای چرب، فستفودی و پرکالری بسیار شدت گرفته و از سوی دیگر کاهش فعالیت و بی تحریکی در جامعه شایع شده که همه این موارد عوامل مهمی برای ایجاد بیماریهای گوارش و کبد است. بنابراین وقتی به ریشهیابی بیماریها میپردازیم، خیلی از بیماریها به سبک زندگی ناسالمی بازمیگردد که بهصورت دائمی داریم. بهعنوانمثال عامل بیماری کبد چرب، چاقی، کمتحرکی و رژیم غذایی نامناسب است. ریفلاکس یعنی برگشت اسید از معده به مری، بیماری بسیار شایع دیگری است و اکثر افراد ممکن است با آن درگیر باشند و بیشتر افراد شاید برای یکبار آن را تجربه کرده باشند که ریشه این بیماری نیز در چاقی، نوع تغذیه و بیتحرکی است و تشدید میشود. اگر بخواهیم نتیجهگیری کلی داشته باشیم، سبک زندگی ناسالم ما باعث شده خیلی از بیماریهای گوارشی به وجود بیاید.
شرایط زندگی نشان میدهد که حق انتخاب در نوع غذا نداریم، بهنوعی که نوع و نحوه غذا خوردن در قالب غذاهایی که تولید و عرضه میشود، به مردم تحمیل میکنند، این نظریه درست است؟
من اصلاً قبول ندارم که در قالب تولیدات مواد غذایی نامناسب یا فرهنگسازی غلط جامعه یا تهاجم فرهنگی در نحوه خوردوخوراک، نحوه استفاده از غذاها به ما تحمیل میشود. ما میتوانیم فیبر، سبزیها و میوهها را در رژیم غذایی خود بگنجانیم و همانطور که انتخاب این غذاها، از سوی جامعه اجبار نمیشود یا فرهنگسازی نیست، مصرف غذاهای چرب یا سوسیس کالباس و مواردی از این دست نیز اجباری نیست. قبل از هر چیز باید بپذیریم که نحوه و میزان خوردن و انتخاب مواد غذایی بر عهده خودمان است. همانطور که میتوانیم خوردن را کم و زیاد کنیم، میتوانیم نوع غذای مصرفی را نیز انتخاب کنیم. بنابراین توصیه ما به همه مردم برای آنکه به بیماریهای گوارشی مبتلا نشوند، استفاده از سبزیها، میوهها و غذاهای فیبردار است و همین انتخاب در غذا خوردن باعث میشود در آینده از ابتلا سرطانهای گوارشی جلوگیری کنیم. اینکه یک فرد غذاهای فستفودی میخورد، از سوسیس و کالباس بهوفور استفاده میکند یا غذایی میخورد که در آن مواد کارسینوژنیک وجود دارد، یعنی فرد با این برنامه غذایی بهسوی بیماری سرطان هدایت میشود. یکی دیگر از موادی که تأثیرات منفی بر دستگاه گوارش میگذارد، غذاهای پرنمک است. مصرف غذای پرنمک یکی از مهمترین عواملی است که ممکن است فرد مصرف کننده در آینده دچار سرطان گوارش بشود. این توضیحات از مهمترین موارد ابتلا به بیماری گوارشی است که میتوان با در نظرگرفتن آنها، از ابتلا به بیماری، پیشگیری کرد. هیچ اجباری نیست که ما غذای پرنمک، چرب یا فستفود استفاده کنیم و به سویی برویم که سبزی، میوه و غذای سالم از رژیم غذایی ما کم یا حذف شود. این غذاها از انتخابهای خودمان است که باعث سلامت یا بیماری ما میشود و جامعه هیچ نقشی در تحمیل آن ندارد.
بیشتربخوانید:
امروزه مشغله کاری باعث میشود که افراد زمانبندی مناسبی برای غذا خوردن نداشته باشند. گاهی افراد صبحانه یا ناهار نمیخورند یا صبحانه را 11 صبح، ناهار را 4 بعدازظهر و شام را 11 شب میخورند. نتیجه نبود زمانبندی مناسب و رعایت نکردن سه نوبت غذا خوردن چقدر در بیماریهای گوارشی مؤثر است؟
قطعاً غذا خوردن باید منظم باشد و طبق زمان خود انجام شود. باید صبحانه و ناهار کامل خورده شود و شام تا جایی که میتوانید کم بخورید. وقتی شما بهطور نامنظم غذا میخورید، در مصرف یک وعده غذایی زیادهروی کرده و در وعده دیگر کممصرف میکنید. این بیبرنامگی باعث میشود فرد به سمت چاقی برود و در پی آن عوارض ناشی از چاقی بروز میکند، به دنبال زیادهروی در غذا خوردن، ریفلاکس بیشتر، کبد چرب بیشتر و ناراحتیهای گوارشی بیشتر پیش میآید.
با توجه به رویکرد مردم و استفاده از غذاهایی که شما ممنوع میدانید، مردم بیشتر به چه بیماریهایی مبتلا میشوند؟
شایعترین بیماری گوارشی که افراد بسیاری درگیر آن هستند، ریفلاکس یا بازگشت اسید معده به مری است. سوءهاضمه یکی دیگر از این بیماریهاست بهنوعی که فرد احساس سنگینی و درد شکمی بعد از غذا خوردن میکند که به آن سوءهاضمه گفته میشود. این دو بیماری از بیماریهای شایع گوارشی است و در مورد بیماریهای کبدی نیز، کبد چرب شایعترین بیماری کبدی است.
این بیماریها به اندازهای شایع شده که مردم نسبت به آن بیتفاوت شدهاند. اگر مردم ریفلاکس یا سوءهاضمه را درمان نکنند چه عوارضی خواهد داشت و آیا درست است نسبت به آنها بیتفاوت باشیم و آیا امکان دارد فرد با خوددرمانی با آنها مقابله کند؟
این یک واقعیت است که نباید نسبت به هیچ بیماری بیتفاوت باشیم و این دو بیماری شایع گوارشی نیز، نیاز به درمان دارد، اما نکته مهم این است که در این مورد پیشگیری بیشتر از درمان اهمیت دارد. یعنی در این بیماریها خود فرد با پیشگیری در نحوه یا میزان غذا خوردن، میتواند مشکل را برطرف کند. در مورد ریفلاکس که برگشت اسید معده به مری است، میتوان با اصلاح رژیم غذایی و کاهش وزن و در نظر گرفتن توصیههای پزشکی از بروز یا گسترش بیماری پیشگیری کرد. ابتدا باید برخی عادتها را ترک کرد. بهعنوانمثال فرد عادت دارد بلافاصله بعد از غذا خوردن، دراز بکشد، درصورتیکه بههیچوجه درست نیست. درست این است که بین غذا خوردن و دراز کشیدن و خوابیدن، حداقل 2 الی 3 ساعت فاصله باشد. نکته دیگر اینکه غذاهای چرب استفاده نشود، ورزش در دستور کار باشد و مبتلایان به ریفلاکس، وزنشان را پایین بیاورند. فردی که از ریفلاکس رنج میبرد، باید غذای شب را سبک کند، غذاهای سنگین و چرب استفاده نکند، موقع خوابیدن زیر سرش بالاتر باشد یا پایههای تخت را بالاتر بیاورد که سطح شیبدار ایجاد شود. مبتلایان به ریفلاکس، میتوانند با رعایت این توصیهها از ابتلا پیشگیری کنند.
بیشتربخوانید:
برخی از افراد به دلیل رعایت نکردن، از این بیماری رنج میبرند بهنوعی که با رعایت این دستورالعملها، همچنان از ریفلاکس گلایه دارند. این افراد باید چه کنند؟
اگر هر فردی دستورات و توصیههای پزشکی را رعایت کند، میتواند از بیماری ریفلاکس، رهایی یابد؛ به شرط آنکه تا برطرف شدن عوارض، توصیهها را رعایت کند، ولی اگر برطرف نشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کند. بدترین رویکرد برای مقابله با بیماری، نادیده گرفتن آن است. اگر فردی مدتها از بازگشت اسید معده به مری رنج میبرد اما به پزشک مراجعه نمیکند، گمان نکند که خودبهخود خوب میشود، بلکه بازگشت اسید باعث ایجاد عوارضی در طولانی مدت میشود که به دیواره مری آسیب وارد میکند و در صورت استمرار در سالهای طولانی، باعث ایجاد عارضه میشود که به مرور بیماری بدخیمی ایجاد میکند. باید بدانیم که ساختار مری بهنوعی است که در محیط آن نباید اسید معده وارد شود، زیرا اسید معده به بافتهای دیگر بدن آسیب میرساند. بنابراین وقتی اسید وارد مری شود، ایجاد زخم و التهاب میکند که تبعات بسیار خطرناکی در طول زمان برای فرد خواهد داشت.
فصل زمستان زمان مصرف ترشیهاست که اسید بسیار زیادی دارند. برای افرادی که درگیر بیماریهای گوارشی هستند، تا چه اندازه مصرف مواد غذایی اسیدی محدودیت دارد؟
از آنجا که منشأ بسیاری از بیماریها، مصرف غذا و دارو بهصورت نامناسب است، افرادی که بیماری گوارشی دارند باید نسبت به مصرف برخی مواد غذایی دقت بیشتری داشته باشند. رژیم غذایی که به بیماران گوارشی میدهیم، گستره بزرگی را شامل میشود، بدین معنا که نباید غذاهای ترش ازجمله ترشیجات، غذاهای تند با ادویه و فلفل، غذاهای چرب و فستفود مصرف شود. همچنین باید از مصرف چیپس، پفک و نوشابه خودداری شود. یکی از جدیترین توصیههایی که میکنیم این است که از مصرف چای پررنگ بشدت خودداری شود. امروزه مصرف چای در بین مردم افزایش یافته است و در هر مراسمی اولین مقوله پذیرایی، چای است، درحالیکه چای عامل مهم ریفلاکس معده است و باید در مصرف آن نهایت دقت به عمل آید و توصیه جدی من این است که همواره از چای بسیار کمرنگ در استکان کوچک و به مقدار کم استفاده شود. از سوی دیگر قهوه و مشتقات آن، سیگار و الکل بسیار اهمیت دارد و باید در خودداری از مصرف آنها نهایت دقت را به عمل آورد. اینجا به سؤال اول شما باز میگردم که عنوان کردید مصرف بسیاری از غذاها به صورت اجباری و تحمیلی از سوی جامعه است. در این مرحله باید پاسخ بدهم که اگرچه هر جایی وارد میشویم، یک استکان چای جلوی ما میگذارند، اما میتوانیم نخوریم یا درخواست کنیم که کمرنگ باشد. از سوی دیگر هیچ اجباری به استفاده از قهوه، الکل یا سیگار نداریم. بحث بر سر این است که بتوانیم دست رد به سینه هر آنچیزهایی برنیم که برای ما زیانبار است و در اصل فرد خیلی راحت میتواند با اجتناب از مصرف اینها، از مشکلات و پیامدهای بیماریهای گوارشی پیشگیری کند.