ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری شامگاه یکشنبه در نشست هماندیشی با جمعی از مدیران و اصحاب رسانه درخصوص روند مذاکرات هستهای، گفت: موکدا و مکرر اعلام کردهایم که راهبرد ما در مذاکرات هستهای، راهبرد اعلامی از سوی مقام معظم رهبری است. گاهی عدهای طوری وانمود میکنند که مساله مذاکرات هستهای، تنها مساله عرصه سیاست خارجی کشور است، اما این از نظر ما نادرست است. وی تصریح کرد: از نظر دولت مذاکرات هستهای یکی از مسائل سیاست خارجی کشور است، نه همه مساله سیاست خارجی.
رئیسی اظهار کرد: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از سوی دولت به عنوان مرجع اطلاعرسانی و ارتباط با اصحاب رسانه و نخبگان در حوزه مذاکرات هستهای تعیین شده و اصحاب رسانه بهطور مستمر در جلسات و نشستهایی با مسوولان مربوطه در دبیرخانه در جریان روند پیشرفت مذاکرات قرار میگیرند.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش در این نشست یکی از بخشهای مهم جهاد تبیین را اطلاعرسانی امیدآفرین خواند و اظهار کرد: در این بخش از بنده به عنوان رئیسجمهور تا یکایک مدیران و کارکنان دولت و اصحاب رسانه، همه مسوولیت داریم با اطلاعرسانی مسوولانه به بازسازی امید و اعتماد مردم، ارتقای سرمایه اجتماعی، مشارکت عمومی و نشاط اجتماعی کمک کنیم و در راستای خنثی کردن توطئه دشمن برای یاسآفرینی گام برداریم. رئیسی با بیان اینکه اینگونه نشستها را برای دولت بسیار مفید و مغتنم میدانم، گفت: موکدا به همه همکاران خود توصیه کردم که نشستهای مستمر و منظم با نخبگان و حتی مخالفان دولت داشته باشند و از ایدهها و نظرات آنان استفاده کنند. رئیسجمهور رویکرد محوری دولت مردمی را تلاش برای اجرای عدالت خواند و افزود: اجرای عدالت خواست مردم، تکلیف قانونی دولت، تاکید مقام معظم رهبری و یکی از عقبماندگیهای جدی در نظام جمهوری اسلامی است. تلاش دولت این است که در همه عرصهها از جمله نظام مالیاتی، نظام بانکی، مقررات و شیوه جذب افراد، نحوه استفاده و بهکارگیری افراد، نظام پرداخت حقوق و زمینههای دیگر عدالت اجرا شود. رئیسی از اصحاب رسانه خواست تا با اطلاعرسانی صادقانه و منصفانه پل ارتباطی میان دولت و مردم باشند و اظهار کرد: همانطور که مقام معظم رهبری تاکید کردهاند، مردم مومن انقلابی و حاضر در صحنه مهمترین و اصلیترین مولفه قدرت جمهوری اسلامی هستند و بسیار مهم است که امید و اعتماد آنان حفظ شده و ارتقا یابد. رئیسجمهور با اشاره به اینکه امروز دوران جنگ روایتها است، تصریح کرد: اصحاب رسانه نقش موثری در روایت دقیق، صریح، سریع و امیدآفرین از رویدادهای مختلف دارند و بدون رسانههای حرفهای، منصف و متعهد امکان هماوردی با دشمنان در عرصه جنگ روایتها وجود ندارد.
رئیسی نقش رسانهها در افزایش اعتماد عمومی و ارتقای سرمایه اجتماعی را قابل توجه دانست و گفت: البته این به معنی آن نیست که رسانهها نباید دولت را نقد کنند، چرا که انتقاد آنان و انتقال دیدگاهها، نظرات و انتقادات مردم به دولت میتواند کمک بزرگی برای حل مشکلات کشور باشد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی مشکلات پیش روی دولت در روزهای آغازین شروع به کار از جمله موضوع تامین منابع و پرداخت حقوق کارکنان دولت، تصریح کرد: امروز دیگر شرایط کاملا متفاوت شده و دولت اجرای برنامههای خود برای رفع مشکلات بزرگتر را آغاز کرده است. رئیسی با اشاره به تلاش دولت برای افزایش سرمایهگذاری در کشور، ادامه داد: دولت از شرکتها و مجموعههای بزرگ و بانکها خواسته بر اساس یک برنامهریزی مشخص وارد عرصه سرمایهگذاری در امور زیربنایی و طرحهای بزرگ شوند و در کنار آنها برای استفاده از ظرفیتهای نهادهای انقلاب اسلامی در این زمینه نیز برنامهریزی کرده است.
هشدار متغیرهای اقتصادی؛ فرصتسوزی نکنیم
علیرضا بختیاری، مدیرمسوول روزنامه «دنیایاقتصاد» در این مراسم گفت: در حال حاضر مشکلات متعددی در اقتصاد کشور از قبیل تورم بالا، رشد اقتصادی پایین و التهاب بازارها که به آنها زیاد پرداخته میشود وجود دارد، اما چند موضوع دیگر نیز وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است که در آینده «مخاطرات جدی» ایجاد خواهد کرد.
به گفته وی، سرمایهگذاری از ابتدای دهه 90 شاهد روند کاهنده و رشد منفی بوده و حتی در دو، سه سال اخیر جبران استهلاک سرمایه را نکرده است. بختیاری در توضیح رشد منفی سرمایهگذاری گفت: میزان سرمایهگذاری کفاف استهلاک سرمایه را نمیدهد و موجودی سرمایهها منفی شده است. این موضوع شاید به اندازه تورم و رشد اقتصادی مساله حادی به نظر نرسد، ولی از آنها مهمتر است، زیرا برای آینده اقتصاد کشور چشمانداز منفی ایجاد میکند.
به گفته بختیاری، متغیر سرمایهگذاری مهمترین فاکتور رشد اقتصادی است که طی 10 سال گذشته منفی بوده و آثار آن در حال ظهور است که البته در سالهای آینده با شدت بیشتری آثار منفی خود را نشان خواهد داد. مدیرمسوول «دنیای اقتصاد» موتورهای سرمایهگذاری را سرمایهگذاری خارجی، پسانداز خانوارها و درآمدهای ارزی عنوان کرد و گفت: تحریم، درآمدهای ارزی را کاهش داده و سرمایه خارجی هم بهدلیل تحریمها و دلایل دیگری که همه میدانیم از ایران گریز دارد. پساندازهای خانوارها هم بهدلیل «انتظارات تورمی» ناشی از تحریمها و ریسکهای غیراقتصادی و سیاستهای نادرست، وارد بازارهای دارایی شده است؛ درحالیکه میتوانست در مسیر سرمایهگذاری مولد بهکار گرفته شود. اما سبقت سود سرمایهگذاری در بازارهای مسکن و ارز از سود سرمایهگذاری مولد مانع از ورود سرمایهها به مسیر اصلی شد.
به گفته وی نخستین و مهمترین عامل اثرگذار بر کاهش سرمایهگذاری، «نااطمینانی» است. هرچند میتوان دلایل زیادی برای بروز مشکلاتی که نام برده شد، عنوان کرد، اما مشخصا نمیدانیم آینده چه میشود. این یعنی راه رفتن در فضای غبارآلودی که هیچچیز مشخص نیست. وی گفت: سرمایهگذاران بخش خصوصی و کارآفرینان تمایلی به سرمایهگذاری و شروع کسبوکار جدید ندارند، زیرا قادر به محاسبه ریسکهای موجود در اقتصاد کشور نیستند؛ نه چشماندازی برای تحولات دیپلماسی و مذاکرات هستهای دارند و نه قادر به محاسبه ریسکهای غیراقتصادی هستند. بختیاری تصریح کرد: تورم مزمن و بیثباتی اقتصاد کلان باعث بیثباتی بازارها شده است. اگرچه در اقتصاد بنبست وجود ندارد و هر وضعیتی میتواند فرصتها و تهدیدهای خود را داشته باشد؛ اما موضوع این است که ما چقدر توانایی بهرهبرداری از فرصتها را داریم. وی افزود: همه تحولاتی که در منطقه در حال رخ دادن است، میتواند برای ما فرصت ایجاد کند؛ اما مشخص نیست که چرا فرصتها نصیب کشورهای دیگر میشود و تهدیدها به سمت ما میآید.