تحریریه دنیای سلامت
برای آنکه پوست خوبی داشته باشید، باید از درون خود شروع کنید. وقتی که سردتان است، شما را گرم و به هنگام گرما، بدنتان را خنک میکند. به شما کمک میکند تا همه چیز را لمس کنید.
اما پوستتان در قبال این کارهایی که برایتان انجام میدهد از شما چه انتظاری دارد؟ بیایید کمی راجع به مراقبت از پوست حرف بزنیم و اینکه چرا باید با پوستمان مهربان باشیم. پوست نیز همانند قلب، معده، مغز و ... یکی از ارگانهای اصلی بدن و در حقیقت، بزرگترین ارگان است؛ ولی در عین حال مراقبت از آن کار بسیار سادهای است؛ مگر آنکه مشکلی وجود داشته باشد.
پوست شما به طور مداوم از شما محفاظت و از ورود عفونتها به بدن جلوگیری میکند. با مراقبت از پوست، کار آن را راحتتر میکنید. اگر امروز از پوست خود محافظت کنید، در آینده کمتر دچار مشکلاتی مثل چین و چروکها، سرطان پوست و سایر مشکلات پوستی خواهید شد.
یکی از سادهترین روشها برای مراقبت از پوست، تمیز نگاه داشتن آن است. تمیز نگاه داشتن دستها اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا دستها ناقل جرمها و میکروبها به پوست و سایر قسمتهای بدن هستند. برای شستو شوی دستها از آب ولرم و صابون استفاده کرده و کف دستها، مچها، لای انگشتها و زیر ناخنها را به طور مرتب تمیز کنید. به خوبی دستها را بشویید و بعد آنها را با حوله تمیز خشک کنید. هنگام دوش گرفتن و حمام نیز از آب ولرم استفاده کنید. بدن خود را با شامپوی مخصوص بدن و یا صابون ملایم بشویید.
پشت بازوها و پشت گوشها را نیز به خوبی بشویید. صورت شما به توجه نیاز دارد؛ خصوصاً زمانی که پوست صورتتان بیشتر چرب شده باشد. روزانه یک یا دو بار صورتتان را با آب ولرم و یک تمیز کننده ملایم بشویید. اگر پوست صورتتان خشک است، پوسته پوسته میشود و خارش دارد، از لوسیون یا کرم مرطوب کننده استفاده کنید. موقع خرید مرطوبکننده حتماً به یاد داشته باشید که عطر و رنگ زیادی نداشته باشد.
اگر نگران جوشهای خود هستید و نمیخواهید با استفاده از کرم مرطوب کننده جوشهای صورتتان زیاد شوند، بهتر است مرطوبکنندههایی با پایه آب مصرف کنید. اگر زیاد جوش میزنید، بهترین راه رهایی، تمیز کردن و تمیز نگاه داشتن پوست است. اگر پوست خود را به نرمی تمیز و از انگشتان خود برای این کار استفاده کنید، میزان آسیبهای پوستی به حداقل میرسد.
گاهی اوقات وقتی که صابون یا شامپوی خود را تغییر میدهید، پوستتان دچار سوزش میشود. اگر صابون یا شامپوی جدید تند است یا اینکه احساس خارش، حرارت، خشکی و یا سوختگی پوست میکنید، استفاده از آن را متوقف کنید. برای امتحان کردن یک محصول جدید بهتر است مقداری از آن را روی مچ دست یا بازویتان بمالید. در صورت ایجاد هرگونه قرمزی و خارش تا 24 ساعت بعد از آن، دیگر از آن محصول استفاده نکنید.
برای محافظت از پوست در برابر آفتاب حتماً از کرم ضدآفتاب استفاده کنید؛ حتی اگر پوستتان به طور طبیعی تیره است. کرم ضد آفتاب علاوه بر آنکه از پوست در برابر آفتاب محافظت میکند، از ایجاد چین و چروک نیز جلوگیری میکند. با پیر شدن و افزایش خطر سرطان پوست که در اثر اشعههای زیانبار خورشید ایجاد میشود، باید به استفاده از کرم ضد آفتاب بیشتر اهمیت داد. کرم ضد آفتاب شما بهتر است 30 SPF داشته باشد. به هنگام مصرف تمام نقاط پوست صورت را بپوشانید.
در روزهایی که مجبورید در معرض نور شدید خورشید باشید، لباس روشن نازک و آستین بلند با شلوار بپوشید و حتیالامکان از آفتاب 10 صبح تا 4 بعدازظهر پرهیز کنید. هنگامی که در یک ناحیه از پوست خود دچار خارش شدید، آن قسمت را با صابون ملایم و آب نسبتاً گرم بشویید. گاهی اوقات لازم است از کرم آنتیبیوتیک نیز استفاده کنید که بهتر است آن را با پزشکتان در میان بگذارید. کرم آنتیبیوتیک میکروبهایی را که در اطراف بریدگی و زخم تجمع میکنند، از بین میبرد. سوختگی یکی دیگر از مشکلات پوستی جدی است.
برای جلوگیری از بروز این حالت، هنگام نزدیکی به آتش، شمع و نقاط گرم (بخاری، کوره و سایر منابع حرارتی) مواظب پوستتان باشید. اگر به طور اتفاقی دچار سوختگی شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. نیش حشرات و برخی گیاهان سمی مشکلات دیگری را نیز برای پوست به وجود میآورند. حواستان باشد که پوستتان را خراش ندهید. خراشیدگیها نیز از عوامل اصلی تجمع میکروبها هستند. اگزما، نوعی واکنش حساسیتی پوست است که باعث خارش، خشکی، پوستهریزی و نقاط قرمز رنگ در پوست میشود.
شایعترین مشکل اگزما در کودکان، اگزمای آتوپیک است که اغلب از سن 2-5 ماهگی ایجاد میشود. برخی غذاها، به خصوص محصولات لبنی و تخممرغ و تحریککنندههای پوستی، مثل موی حیوانات خانگی پشم یا پودرهای شستو شو از عوامل ایجادکننده اگزما هستند. در این شرایط بهتر است از کرمهای نرمکننده، پمادها، نرمکنندههای مایع برای شستوشوی محل موردنظر، کرمهای آنتیبیوتیک و ... استفاده شود.
کهیر
نوعی بیماری کوتاهمدت است که با سرخی پوست و خارش بسیار در تمام بدن همراه میباشد. این عارضه پوستی به صورت دانههای کوچک صورتی رنگ یا به شکل برجستگیهای وسیعتر و گاهی به صورت تاول دیده میشود. و با خارش شدید همراه است. کهیر معمولاً واکنش بدن در برابر مواد هیستامین یا ترکیباتی نزدیک به هیستامین است.
موادی مثل: آجیل، شکلات، ماهی، گوجه فرنگی، تخممرغ، شیر، مرکبات، پنیسیلین، آسپرین و کدئین میتواند موجب ایجاد کهیر شود. تراوش مایع پلاسمای خون از درون رگها به فضای میان بافتی در پوست این حالت را به وجود میآورد. در اغلب موارد، کهیر بیضرر است و هیچ علامت پایداری به جا نمیگذارد. کهیر حاد میتواند از 1-6 هفته ادامه داشته باشد.