بر اساس برآوردهای این گزارش انتظار میرود هزینههای واردات غذا نسبت به 2021 تا 51میلیارد دلار افزایش یابد که از این مقدار 49میلیارد دلار منعکسکننده افزایش قیمتهاست. فائو پیشبینی میکند کشورهای کمتر توسعهیافته در سالجاری با کاهش 5درصدی در هزینههای وارداتی خود مواجه باشند، درحالیکه منطقه صحرای زیرآفریقا و گروه کشورهای درحال توسعه که واردکننده صرف غذا هستند بهرغم کاهش در حجم واردات مواد غذایی با افزایش در هزینههای کل واردات مواجه باشند. فائو معتقد است این مسائل نشانههای هشداردهندهای از منظر امنیت غذایی هستند که میتوانند گویای دشوارترشدن تامین هزینه واردات غذا برای کشورهای واردکننده باشند.
به گفته اقتصاددان فائو، اوپالی گالکتی، با توجه به افزایش قیمت نهادههای تولید، نگرانیها بابت شرایط آبوهوایی و افزایش نااطمینانیهای بازار غذا که از تنش میان اوکراین و روسیه نشات میگیرد، جدیدترین پیشبینیهای فائو گویای کمبود در بازارهای مواد غذایی و رسیدن هزینههای وارداتی به رکوردهای جدیدی است. چربیهای حیوانی و روغنهای نباتی اصلیترین عامل افزایش هزینههای وارداتی غذا در 2022 شناسایی شدهاند، گرچه غلات نیز نقش مهمی در هزینههای وارداتی کشورهای درحال توسعه دارند.
کشورهای درحال توسعه، درحالت کلی، در مسیر کاهش واردات غلات، دانههای روغنی و گوشت هستند که نشاندهنده ناتوانی آنها در پوشش افزایش قیمت مواد غذایی است.
همچنین براساس برآوردهای فائو، انتظار میرود تولید جهانی غلات اصلی برای نخستینبار در طول چهار سالگذشته در 2022 کاهش پیدا کند و مصرف جهانی غلات نیز برای نخستینبار در طول بیست سالگذشته با کاهش مواجه شود، با اینوجود انتظار نمیرود مصرف مستقیم غذا توسط انسان تحتتاثیر قرار بگیرد، چراکه کاهش در مصرف کل ناشی از کاهش مصرف گندم، غلات سخت و برنج بهعنوان غذای دام خواهد بود.
از سوی دیگر، ذخایر جهانی گندم در سالجاری افزایش خواهد یافت که علت اصلی آن انتظار انباشت ذخایر در چین، روسیه و اوکراین است. تولید و مصرف جهانی ذرت در سالجاری به رکوردهای جدیدی خواهد رسید، چراکه انتظار میرود تولید اتانول در برزیل و ایالاتمتحده و تولید صنعتی نشاسته در چین افزایش یابد. بهعلاوه، فائو انتظار دارد مصرف جهانی روغنهای نباتی از تولید سبقت بگیرد؛ با وجودیکه احتمال سهمیهبندی تقاضا وجود دارد.
طبق این گزارش درحالی که انتظار میرود تولید گوشت در آرژانتین، اتحادیه اروپا و آمریکا کاهش داشته باشد، تولید جهانی گوشت با 4/ 1درصد افزایش پیشبینی شده است که علت عمده آن افزایش تولید گوشت خوک از سوی چین برشمرده شده است. فائو رشد کندتری را برای تولید جهانی شیر نسبت به سالگذشته پیشبینی میکند و علت اصلی آن را کاهش تعداد گلههای دامهای شیرده و کاهش حاشیه سود در بسیاری از مناطق تولیدی ارزیابی میکند. فائو همچنین پیشبینی میکند تجارت شیر در سالجاری با کاهش مواجه باشد. فائو همچنین پیشبینی میکند تولید شکر در سالجاری پس از سه سالروند کاهشی، با افزایش مواجه باشد. تولید آبزیان نیز در سالجاری با 9/ 2درصد افزایش نسبت به سالگذشته پیشبینی شده است.
چشمانداز بازار غذای ایران
فائو پیشبینی میکند تولید غلات ایران در 2022 نسبت به سالگذشته با افزایش قابلملاحظهای روبهرو باشد، بهطوری که تولید غلات از 3/ 14میلیون تن 2021 در 2022 به 2/ 19میلیون تن خواهد رسید. این نهاد همچنین پیشبینی کرده است واردات غلات ایران در سالزراعی 23-2022 با کاهش قابلملاحظهای نسبت به سالقبل از 6/ 21 به 2/ 16میلیون تن کاهش پیدا کند. سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد همچنین پیشبینی میکند تولید گندم ایران در 2022 با افزایش چشمگیر نسبت به سالگذشته از 9میلیون تن به 13میلیون تن برسد. واردات گندم اما با کاهش قابلملاحظه 5/ 4میلیون تنی (57درصدی) از 9/ 7 به 4/ 3میلیون تن خواهد رسید. علت عمده این کاهش خرید، بهبود تولید نسبت به کاهش سطح تولید فصل گذشته بوده است؛ با این وجود خرید گندم ایران همچنان نسبت به میانگین پنج سالگذشته بالاتر است. فائو همچنین در این گزارش تولید ذرت ایران در 2022 را حدود 3/ 1میلیون تن پیشبینی کرده است. این درحالی است که واردات ذرت نسبت به سالگذشته بدون تغییر و 9میلیون تن پیشبینی شده است. تولید جو ایران در 2022 افزایشی پیشبینی شده است، بهطوریکه از 2میلیون تن 2021 به 3میلیون تن خواهد رسید. این درحالی است که روند واردات جو کاهشی پیشبینی شده است و از 3میلیون تن سالزراعی 22-2021 به 2میلیون تن کاهش خواهد یافت. فائو همچنین تولید برنج ایران در 2022 را 9/ 1میلیون تن پیشبینی کرده است؛ تولید برنج ایران در 2021 حدود 2میلیون تن برآورد شده است. واردات برنج ایران اما افزایشی پیشبینی شده است، بهطوریکه فائو انتظار دارد از 9/ 0میلیون تن به 8/ 1میلیون تن برسد. سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد همچنین تولید کل محصولات روغنی ایران را 9/ 0میلیون تن پیشبینی کرده است. واردات این محصولات نیز با روند افزایشی از 2/ 2میلیون تن در 2021 -2020 به 4/ 2میلیون تن در 22-2021 خواهد رسید. فائو همچنین پیشبینی کرده است تولید گوشت ایران از 3میلیون و 86هزار تن در 2021 به 3میلیون و 56هزار تن در 2022 برسد، با اینوجود واردات گوشت ایران افزایشی پیشبینی شده است و انتظار میرود از 100هزار تن 2021 به 121هزار تن در 2022 برسد. صادرات گوشت اما کاهشی پیشبینی شده است، بهطوری که انتظار میرود از 41هزار تن به 30هزار تن کاهش پیدا کند. فائو همچنین انتظار دارد تولید لبنیات ایران در سالجاری با روندی افزایشی از 7میلیون و 749هزار تن 2021 به 7میلیون و 790هزار تن برسد. در این گزارش همچنین پیشبینی شده است واردات لبنیات ایران از 103هزار تن 2021 به 104هزار تن افزایش پیدا کند. صادرات این محصولات نیز با روندی افزایشی از یکمیلیون و 220هزار تن به یکمیلیون و 401هزار تن خواهد رسید.