سرویس ورزشی مشرق _ هفته اول لیگ ملتهای والیبال در شرایطی به پایان رسید که تیم ملی والیبال ایران در آخرین دیدار این هفته مقابل حریف سنتی خود ژاپن بازی را در سه ست متوالی واگذار کرد. شاگردان بهروز عطایی از چهار بازی خود در هفته اول لیگ ملتهای والیبال در دو بازی به پیروزی رسیدند و در رتبه 11 جدول رده بندی قرار گرفتند.
جمشید حمیدی در گفتگو با مشرق درباره بازی شب گذشته برابر ژاپن عنوان کرد: تیم ملی والیبال ایران برابر ژاپن محکوم به باخت بود و شکست ملیپوشان اصلا دور از انتظار نبود. هر کسی که والیبال را می شناسد یا حداقل والیبال آسیا را می شناسد می داند که ژاپن بعد از المپیک مونیخ که موفق شد طلای المپیک را به دست بیاورد، تا امروز تیمی به این یک دستی نداشته است. در آن زمان ژاپن سوپر استارهای زیادی داشت. در حال حاضر هم سوپراستارهای زیادی مثل نیشیدا، ایشیکاوا و ... دارد. بهترین و آمادهترین تیم نیم قرن اخیر ژاپن دیشب مقابل تیم ملی ایران قرار گرفت. زمانی کرهجنوبی والیبال تاکتیکی و تکنیکی خوبی در جهان ارائه می کرد تا جایی که برزیل و آمریکا از مربیان کرهای استفاده میکردند. در حال حاضر ژاپن به جای کرهجنوبی این نقش را اجرا میکند. ژاپن یکی از بهترین تیمهای تاکتیکی والیبال دنیا است.
وی با اشاره به مشکلات تیم در این مسابقات اظهار داشت: تیم ملی ما قبل از تقابل با ژاپن باخته بود. یک عدهای این روزها سر و صداهای زیادی می کنند و میخواهند حاشیه برای تیم ملی به وجود بیاورند. واقعیت این است که ما با این تیم باید می باختیم. ما در شرایطی توانستیم استرالیا را شکست بدهیم که این تیم با بازیکنان جوانی در این مسابقات حاضر شدند، هر چند که استرالیا اصلا والیبال حرفهای ندارد. از طرف دیگر تیم ملی ما به هلند باخت. تیم هلند فقط دو بازیکن حرفهای نداشت. دیدیم که تمام بازیکنانش در اختیار تیم قرار داشته و توانستند بازی بی نقصی را نشان دهند. ما تیم ملی والیبالمان را تغییر دادیم ولی این تغییرات ناخواسته بود، یعنی اگر میثم صالحی، علی اصغر مجرد و جواد کریمی دچار آسیبدیدگی نمیشدند بدون تردید اینگونه مقابل ژاپن بازی را واگذار نمیکردیم. تیمی که الان در مسابقات حاضر است، تیم کاملی نیست و باید این بازی را میباخت. بعضی از بازیکنان حال حاضر تیم ملی ما در سطح بینالمللی نیستند.
کارشناس والیبال کشورمان ادامه داد: وقتی درختی میافتد تبرزن زیاد میشود. پس از شکست تیم ملی انتقادها به این تیم زیاد شده است. ما قصد نداریم کسی را تخریب کنیم ولی در فضای مجازی علیه بهروز عطایی نقدهای زیادی میشود. پیش از این نیز برای پیمان اکبری و محمدرضا تندروان در فضای مجازی نقدهای زیادی میشد. هر روز افرادی مربیهای داخلی را به دلایلی از دم تیغ میگذرانند. البته یک عده نیز برحسب منافعی که دارند از این مربیها تعریف میکنند. موجودیت والیبال ما در شرایط فعلی همین است و نباید در نقدها سوءظن وجود داشته باشد. من همیشه گفتم که باید لیگ جهانی را مبدایی برای تغییرات چهار سال آینده قرار دهیم ولی این کار را نکردند. آقای کولاکوویچ بالاترین ضربه را به والیبال ایران زد. کولاکوویچ به جوانان ما بها نداد تا روزهای آخری که مجبور شد از چند جوان مثل آقای صالحی را باور کند. امروز ما در تیم ملی خلاء این بازیکنان را داریم.
حمیدی افزود: اگر ما فکر میکنیم که می توانیم با این تیم به جمع 6 تیم برتر صعود کنیم، در واقع ما چیزی از والیبال نمی دانیم. ما از قبل می دانستیم که در این مسابقات شکست خواهیم خورد و نمی توانیم صعود کنیم. با در نظر گرفتن چنین شرایطی سرمایه گذاری برای بازیکن 25 سال به بالا دیر است. ما باید همان کارهایی که فرانسه و آلمان و ایتالیا کردند را انجام می دادیم. باید بازیکنان 19 و 20 ساله همراه تیم میبردیم و به آنها میدان می دادیم. الان با وجود بازیکنان 30 ساله نمی توان گفت تیم جوانی را به مسابقات فرستادهایم. به نظر من والیبال ما دچار خلاء شده است و این خلاء باید پر شود. نباید مربیها را بکوبیم یا از آنها بیش از حد تعریف کنیم. ما در تیم نوجوانانمان که سال گذشته سوم جهان شد، چند بازیکن خیلی خوب داریم که آینده بسیار درخشانی دارند. ما باید به جوانان و نوجوانان میدان میدادیم تا با شرکت در این مسابقات تنشان به تن بزرگان می خورد و تجربه کسب می کردند. متاسفانه ما هیچوقت این کار را نکردیم و همیشه همه مسابقات را مهم میپنداریم و در نتیجه برای ساختن جوانان دیر اقدام میکنیم. قرار است تیم ملی ایران به بازیهای کشورهای آسیایی برود. اکثر بازیکنانی که اعزام میشوند 27 سال یا 28 سال سن دارند. اگر تیم به این مسابقات برود و یک مدال هم کسب کند ولی فایدهای برای آینده والیبال ما نخواهد داشت. چه کسانی بر تیم های جوانان و نوجوانان ما نظارت میکند؟ چند بازیکن از تیمهای پایه در تیم اصلی ما بازی می کنند؟ جز مهدی جلوه هیچ بازیکنی از آنها به تیم بزرگسالان اضافه نشده است. متاسفانه هیچکس نظارتی بر تیمهای پایه ندارد و بازیکنان مثل گلزاده و کاظمی که بهترین بازیکنان نوجوانان جهان بودند، اثری از آنها در این مسابقات نیست.
کارشناس والیبال ایران گفت: یکی دو تا از بازیکنانی که در مسابقات قهرمانی جوانان جهان رفته بودند، استعداد زیادی دارند ولی باز هم سوپراستار نیستند. ما می توانستیم با میدان دادن به این بازیکنان در کنار با تجربهتر ها در آینده آنها به سوپر استار تبدیل کنیم. ما باید در کنار 6 بازیکن با تجربه، 6 بازیکن از تیم ملی جوانان و نوجوانان به این تورنمت میآوردیم. زمانی که جیانلی، پاسور تیم ملی ایتالیا، به این تیم ملی این کشور اضافه شد تنها 17 سال سن داشت. سرمربی ایتالیا شجاعت به خرج داد و پاسورهای بزرگی مثل تراویکا را از ترکیب تیم ملی ایتالیا کنار گذاشت. اگر قرار باشد تیم ملی دگرگون شود، باید باختها را تحمل کرد. ولی به شرطی که تغییر اساسی صورت گیرد. در غیر این صورت جای دفاع باقی نمیماند.
مفسر والیبال ایران در خصوص سرمربیگری بهروز عطایی در تیم ملی ایران خاطر نشان کرد: در حال حاضر هر کسی یک چیزی درباره سرمربی تیم ملی ایران میگوید. هر کس به طریقی دنبال کوبیدن یا بزرگ کردن سرمربی تیم ملی ایران است. ولی من به شخصه طرفدار مربی خارجی هستم. زمانی آقای ولاسکو به تیم ملی ایران آمد، با تعویضهایی که انجام میداد به کلی شرایط بازی را تغییر میداد. من معتقد هستم که تیم ملی ایران نیاز به مربی خوب خارجی دارد ولی عطایی، اکبری، تندروان و محمدی راد جزء بهترین مربیهای ایرانی هستند. اگر قرار بر نبود مربی خارجی در تیم ملی ایران باشد باید از بین این مربیان، یکی سکان هدایت تیم ملی را به عهده بگیرد. تیم ملی ایران چند ماه گذشته به مسابقات قهرمانی آسیا رفت و قهرمان شد، یک سری با تبلیغات فراوان عطایی را بهترین مربی دنیا معرفی کردند. حالا نیز با این باخت سعی در کوبیدن آقای عطایی دارند. ما باید با منطق باشیم. رسانهها باید بابت تمجید یا کوبیدن مربی تیم ملی پاسخگو باشند. بنابراین بیشتر وظیفه را نقادها و روزنامهنگاران تخصصی دارند. قطعا من نمیتوانم درباره ورزش کشتی نظری بدهم. سایر نقادها هم باید در خصوص رشته تخصصی خود نظر دهند. در والیبال نقد باید منصفانه باشد و خوب و بد با هم گفته شود. در نتیجه به این روش می توان راه را به تیم ملی ایران نشان داد، اینکه از عطایی تعریف کنیم یا ایشان را بکوبیم، راهگشا نخواهد بود. ما یک سری تصوراتی در ذهن داریم ولی هرگز آنها را تجزیه و تحلیل نمی کنیم تا بیان کنیم. من معتقدم اگر میخواهیم مربی خارجی بیاریم باید مربی اضافه شود که بتواند والیبال ایران را تغییر دهد، در غیر این صورت مربی خارجی هم به درد تیم ملی ایران نمیخورد. به نظر من تیم ملی ایران در مرحله اول خیلی ضعیف ظاهر شد و تیمهای استرالیا و چین تیمهایی نبودند که با پیروزی در برابر آنها خوشحال شویم. این تیم باید در آینده تغییراتی داشته باشد تا در ادامه مسابقات حتی اگر به همه تیمها هم ببازیم، برای آیندمان اثرگذار باشد.
جمشید حمیدی در پایان درباره مسابقات قهرمانی مردان والیبال جهان که از 20 شهریور آغاز میشود گفت: مسابقات قهرمانی جهان پس از المپیک، مهمترین تورنمت والیبال است. شما اگر لیگ ملتها را نگاه کنید، اکثر تیمها تیم جوانترشان را به میدان فرستادند. من معتقدم در آن مسابقات حتی با اضافه شدن بازیکنان مصدوم، کارسختتری در پیش داریم. آقای میثم صالحی یکی از بهترین بازیکنان والیبال آسیا است اما وقتی کتف جراحی میشود به دلیل درگیری بالای عضلات این ناحیه، بازگشت به مسیر موفقیت کمی سخت است. اتفاقی که متاسفانه برای امیر غفور هم افتاد و این استعداد درخشان ما نتوانست خودش را نشان دهد. بنابراین بازگرداندن بازیکنان مصدوم تیم ملی به شرایط ایدهآل کار دشواری است و امید زیادی به مسابقات قهرمانی مردان جهان نیست اما باید تلاش خودمان را بکنیم. بازیکنان باید سعی کنند بازی خوبی از خود نشان دهند. شکست و پیروزی در والیبال اهمیت چندانی ندارد ولی خوب بازی کردن بسیار مهم است. تیم ژاپن برابر آمریکا با نتیجه سه بر دو شکست خورد ولی تمام رسانههای دنیا از این تیم تمجید کردند. بازیکنان تیم ملی ایران نیز باید سعی کنند خوب بازی کنند. اگر تیم ملی خوب بازی کند ما هم تاییدشان می کنیم ولی تاییدهای شرطی و وابسته قطعا به ضرر تیم ملی ما خواهد بود. وقتی کسی درباره والیبال اظهارنظر می کند باید تخصص آن را داشته باشد وگرنه انشا نوشتن کار راحتی است. بنابراین باید واقعیتهای والیبالمان را نشان دهیم. به نظرم تیم ملی در ادامه و بازی های کشورهای مسلمان با جوانترها شرکت کند تا بتوانیم آینده درخشان تری برای تیم ملی بسازیم.