ماهان شبکه ایرانیان

تاریخچه جام جهانی؛ ۱۹۳۸ - فرانسه

استراحت مرگبار سرمربی به بهترین بازیکن جام!/ ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد! +عکس

آخرین جام جهانی قبل از جنگ جهانی دوم هم با حوادث تلخ و تاسف باری همراه بود و یک جام سیاسی دیگر را به ویترین این تورنمنت معتبر اضافه کرد. در این دوره برای اولین بار میزبان قهرمان نشد.

سرویس ورزش مشرق - جام جهانی 1938 سومین دوره این رقابت‌ها بود که تحت‌الشعاع مسائل سیاسی بسیار از جمله قدرت گرفتن نازی‌ها در آلمان و فاشیست‌ها در ایتالیا و جنگ‌های داخلی اسپانیا بود که این مسئله مانع از حضور ماتادورها در این رقابت‌ها شد. از سوی دیگر در تاریخ 12 مارس 1938 (3 ماه قبل از شروع جام جهانی) کشور اتریش توسط ارتش آلمان به رهبری هیلتر اشغال‌شد و دولت فدرال اتریش به امپراتوری آلمان نازی پیوست و هیتلر جز چند کلیسای تاریخی و چرخ و فلک معروف وین، چیز دیگری را در این کشور سالم رها نکرده بود. از آنجایی‌ که کشورهای اتریش و آلمان نازی یکی شده بودند و هر دو به جام جهانی 1938 صعود کرده بودند هر دو کشور نمی‌توانستند هم‌زمان در جام جهانی 1938 حاضر شوند.

* ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد!

با دستور هیتلر قرار شد تیم آلمان راهی جام جهانی 1938 شود و تیم ملی آلمان را وادار به استفاده از چند بازیکن اتریشی نمود. ماتیاس سیندلار ستاره آن زمان تیم ملی اتریش حاضر به بازی کردن برای تیم ملی آلمان نشد. او که آن زمان 34 ساله بود، به بهانه سن بالایش این درخواست‌ها را رد کرد. اما همه معتقد بودند که وی به نشانه اعتراض به رژیم نازی این دعوت را قبول نکرده است. جسد سیندلار 35 ساله یکسال بعد از جام جهانی 1938 به همراه همسرش از خانه مملو از بوی گاز بیرون آورده شد و مرگ این ستاره ضد نازی فوتبال به صورت معما باقی ماند!

استراحت مرگبار سرمربی به ستاره جام!/ ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد! +عکس

* تحریم آمریکای لاتین و طاقچه بالای انگلیس!

کشورهای آمریکای جنوبی باز هم به خاطر برگزاری این رقابت جهانی در اروپا دلخور و معترض بودند، به این ترتیب در مسابقات سال 1938 نیز، اروگوئه و آرژانتین مسابقات را تحریم کردند. همچنین برای نخستین بار اعلام شد که تیم‌های میزبان و قهرمان دوره قبل رقابت‌ها، بدون نیاز به برگزاری مسابقات مقدماتی، می‌توانند در این رقابت‌ها حضور یابند. بدین ترتیب کشور ایتالیا به عنوان قهرمان دوره قبل و فرانسه به عنوان میزبان، بطور مستقیم به جام جهانی صعود کردند.

به انگلیس پیشنهاد داده شد تا در این مسابقات حضور پیدا کند اما آنها نپذیرفتند تا مسابقات با 15 تیم برگزار شود. مردم جهان از خود می پرسیدند آیا انگلیس جام جهانی را در شان خود نمی بیند یا این که از رویارویی با ابرقدرتهای فوتبال دنیا در هراس است!

نکته قابل تاملی که درباره این دوره از جام جهانی باید به آن اشاره شود، این است که این دوره از رقابت‌ها آخرین دوره جام جهانی پیش از آغاز جنگ جهانی دوم بود و پس از پایان این بازی‌ها بود که جام جهانی به مدت 12 سال و به دلیل بروز جنگ جهانی به تعویق افتاد تا در سال 1950 به میزبانی برزیل بار دیگر از سر گرفته شود.

از استراحت اشتباهی برزیل تا سلام فاشیستی ایتالیا

* احترام زیادی و ناسزای مردم!

نکته جنجالی و غیرقابل قبول در این دوره از بازی‌ها، اقدام سرمربی تیم ملی ایتالیا در بازی افتتاحیه بود. در این بازی که میان این تیم و نروژ برگزار شد، بازیکنان ایتالیا که قهرمان دوره قبل این بازی‌ها شده بودند، به دستور سرمربی خود، ویتوریو پوزو مجبور شدند پیش از آغاز بازی به مدت طولانی دستان خود را به سبک فاشیست‌ها برای ادای احترام بالا نگه دارند، اما این مسئله آن قدر طول کشید که صبر تماشاگران به سر آمد و سیل ناسزا و سوت و دشنام‌ گویی علیه فاشیسم به راه افتاد.

اما این پایان کار نبود و در شرایطی که بازیکنان به دلیل اعتراض تماشاگران برای لحظاتی دستان خود را پایین آوردند، پس از مدتی بار دیگر این کار خود را تکرار کردند و باعث افزایش خشم تماشاگران شدند.

* استراحت مرگبار سرمربی به ستاره جام!

از سوی دیگر تیم ملی برزیل که در این رقابت‌ها با حضور ستاره خود لئونیداس، مقتدر ظاهر شده بود، به دلیل اشتباه مرگبار مربی خود مبنی بر استراحت دادن به ستاره های خود از جمله لئونیداس در بازی با ایتالیا، موفق نشد از سد این تیم بگذرد و در نهایت به مقام سومی بسنده کرد. (آن زمان قانون تعویض هم وجود نداشت و نمی توانست در میانه بازی بازیکنان اصلی را به زمین بفرستد)

مهاجم برزیلی با هفت گل در چهار بازی بهترین گلزن جام جهانی شد. او در تمام بازی‌هایی که انجام داد  گل زد اما عجیب است که به دلیل تصمیم عجیب آدمار پیمینتا سرمربی تیم قبل از نیمه‌نهایی مقابل ایتالیا بازی نکرد. سرمربی ایتالیا گفته بود برای فینال به او استراحت می‌دهم، جمله‌ای که نفرت مردم را برانگیخت و بعد از جام جهانی از ترس کشته شدن نتوانست به ریودوژانیرو برگردد.

استراحت مرگبار سرمربی به ستاره جام!/ ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد! +عکس

گلزنی بدون کفش

ورزشگاه دو لا ماینو در شهر استراسبورگ میزبان دیدار بین برزیل و لهستان بود که این دیدار 6-5 به سود برزیل به پایان رسید. لئونیداس در این دیدار سه بار برای تیمش گلزنی کرد که داستان زدن یکی از گل‌های او جالب است. بازی در زمین گل آلود برگزار می شد که راه رفتن را مشکل کرده بود و به همین خاطر کفش لئونیداس پاره شد و او کنار زمین رفت تا کفش دیگری بپوشد ولی این پروسه طول کشید و مهاجم برزیلی صبرش را از دست داد و کفش دیگر را نیز از پای درآورد و بدون کفش به زمین رفت و توانست با پای برهنه یک گل برای تیمش به ثمر برساند تا یکی از اتفاقات ماندگار جام جهانی ثبت شود.

اگر VAR بود این گل باطل بود زیرا یک فوتبالیست بدون داشتن لباس کامل نمی‌تواند در بازی شرکت کند. با این حال، گل و لای آنقدر زیاد بود که داور بازی متوجه نشد چه اتفاقی دارد می‌افتد.

لئونیداس یکی از اولین فوق ستاره‌های تاریخ فوتبال برزیل بود. در جام جهانی 1938 فرانسه او به "الماس سیاه" شهرت داشت. او انقدر بدن ورزیده‌ای داشت که به او لقب مرد لاستیکی نیز دادند.

قیچی برگردان، مبل فروشی، آلزایمر، قبرستان مورادا

البته همه چیز در زندگی لئونیداس خوب پیش نرفت. در سال 1941 به مدت هشت ماه به اتهام جعل اسناد به منظور عدم خدمت در ارتش برزیل زندانی شد. جالب اینجاست که لئونیداس از آن روزهایی که زندانی بود خاطره بدی نداشت و به شوخی می گفت: همه افسران و بقیه بازداشت‌شدگان طرفدار من بودند. پس از ترک زندان در سائوپائولو بازی کرد. سرانجام لئونیداس پس از زدن 537 گل در 593 بازی به فوتبال خود پایان داد.

* اولین جنگ در جام جهانی به میزبانی بوردو همراه با دست‌ و پای شکسته

در مرحله یک چهارم نهایی و در حضور حدود 22 هزار نفر، 2 تیم برزیل و چکسلواکی در شهر بوردو به مصاف هم رفتند. سلسائو در مرحله قبل با نتیجه عجیب 6 بر پنج از سد لهستان گذشته بود و چکسلواکی با حساب سه بر صفر هلند را شکست داده بود. بازی هر 2 تیم به وقت اضافه کشیده بود و از این حیث کمی خسته بودند.

این مسابقه به اولین دیدار در تاریخ جام جهانی تبدیل شد که لقب جنگ را گرفت. سال‌ها بعد بازی مجارستان- برزیل در جام جهانی 1954، جدال بین ایتالیا و شیلی در جام جهانی 1962 و مسابقه هلند و پرتغال در جام جهانی 2006، این لقب را یدک کشیدند.

برزیل در دقیقه 30 با گل آقای گل جام یعنی لئونیداس پیش افتاد اما این گل در دقیقه 65 توسط اولدریش نِجِدلی، فوق ستاره تیم اروپایی از روی نقطه پنالتی پاسخ داده شد. نکته مهم اما بازی خشن 2 تیم بود. ززه و مارتیم از برزیل به ترتیب در دقایق 14 و 89 و جان ریها در دقیقه 89 از چکسلواکی اخراج شدند تا شاهد اولین بازی تاریخ جام جهانی باشیم که سه اخراجی داشته است. در آن زمان کارت قرمز وجود نداشت و بازیکنان با نظر داور و یا با دخالت نیروهای امنیتی از زمین بیرون می‌رفتند.

شدت خطاها به حدی بود که پلانیچکا، گلر سرشناس چکسلواکی و نجدلی مهاجم این تیم با شکستگی از ناحیه دست و پا روبرو شدند. یک بازیکن از برزیل به شدت از ناحیه شکم مصدوم شد. لئونیداس و یکی از هم‌تیمی‌هایش در برزیل به خاطر مصدومیت نتوانستند تا انتها در زمین باقی بمانند. به گفته شاهدان این مسابقه، پال وون هرتزکا، داور مجارستانی مقصر این جنجال بود چرا که نتوانست از ابتدا برخورد درستی با بازیکنان داشته باشد و همین مساله درگیری‌ها را بیشتر کرد.

استراحت مرگبار سرمربی به ستاره جام!/ ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد! +عکس

بازی با تساوی یک بر یک تمام شد و 2 روز بعد شاهد برگزاری دیدار تکراری بودیم. چندین نفر از هر 2 تیم به دلیل شدت جراحات وارده نتوانستند به میدان بروند. برزیل با نتیجه 2 بر یک به پیروزی دست یافت و راهی مرحله نیمه‌نهایی شد. آنها در این دور به ایتالیایی که مدافع عنوان قهرمانی و قرار بود از عنوانش دفاع کند، باختند تا دست‌شان از رسیدن به اولین جام کوتاه بماند.

فرانسوی‌ها تبدیل به نخستین میزبانی شدند که موفق به کسب جام نشد. تیم ملی ایتالیا در نهایت موفق شد با پیروزی 4-2 برابر مجارستان برای دومین بار پیاپی، قهرمان این رقابت‌ها شود.

استراحت مرگبار سرمربی به ستاره جام!/ ستاره ای که از دستور هیتلر سر باز زد و جوانمرگ شد! +عکس

برخلاف جام جهانی 1934، ایتالیایی با تجربه‌تر شده بودند و جوزپه مه‌آتزا کاپیتان ایتالیا در این دوره بود و فوتبال خوبی ارائه داد. تعجبی نیست که بعد از این دوره و تا سال‌های بعد جوزپه مه‌آتزا به عنوان یکی از اسطوره‌های ایتالیا مطرح شد و حتی نامش به عنوان نام ورزشگاه اینتر حک شد.

ارنست ویلیموفسکی لهستانی نیز تبدیل به نخستین بازیکن شد که در یک بازی جام جهانی، موفق به زدن 4 گل شده است. وی در جریان باخت 6 بر 5 کشورش به برزیل، چنین کاری کرد. این رکورد بعدها بارها تکرار شد اما 56 سال طول کشید تا شخصی بتواند این رکورد را بشکند و از آن عبور کند؛ اولگ سالنکو از روسیه در بازی مقابل کامرون در مرحله مقدماتی جام جهانی 1994 ،5 گل از 6 گل تیمش را به ثمر رساند.

جدول نهایی جام جهانی فرانسه 1938

قهرمان/ ایتالیا
دوم/ مجارستان
سوم/ برزیل
چهارم/ سوئد
پنجم/ چکسلواکی
ششم/ سوئیس
هفتم/ کوبا
هشتم/ فرانسه
نهم/ رومانی
دهم/ آلمان
یازدهم/ لهستان
دوازدهم/ نروژ
سیزدهم/ بلژیک
چهاردهم/ هلند
پانزدهم/ هند شرقی (اندونزی)

نقش هیتلر در تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی

* جام جهانی 1938 در یک نگاه

بهترین خط حمله: مجارستان با 15 گل

بهترین خط دفاع: ایتالیا با 5 گل

تعداد تماشاگران: 483 هزار نفر

بهترین بازیکن: لئونیداس از برزیل

آقای گل: لئونیداس از برزیل با 7 گل زده

* فینال

ایتالیا 4 – مجارستان 2


تاریخچه اولین جام جهانی (1930 - اروگوئه)
تاریخچه دومین جام جهانی (1934 - ایتالیا)

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان