
امروزه تنوع کپسول های آتش نشانی بسیار گسترده و چشمگیر است. دلیل این امر را می توان کلاس بندی آتش سوزی و حریق دانست. به همین دلیل، هر کدام از کپسول های آتش نشانی، کاربرد مشخصی دارند. در ادامه تفاوت کپسول های آتش نشانی را شرح می دهیم. همچنین کاربردی ترین آن ها را معرفی خواهیم کرد.
انواع کپسول آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی، از مهم ترین تجهیزات در دنیای امروز هستند. این کپسول ها نقش چشمگیری در اطفاء حریق دارند و از انتشار آتش جلوگیری می کنند. به همین دلیل وجود حداقل یک کپسول آتش نشانی در منازل مسکونی و واحد های تجاری ضروری خواهد بود. همچنین شارژ کپسول آتش نشانی به اندازه خرید آن مهم میباشد اما نکته ای که باید بدان توجه کنید، تنوع چشمگیر کپسول های آتش نشانی است. امروزه انواع مختلفی از کپسول های آتش نشانی طراحی و عرضه شده اند. علت اصلی این تنوع را می توان، تفاوت در نوع آتش ها دانست.
به همین دلیل مواد سازنده هر کدام از انواع کپسول ها با یکدیگر متفاوت هستند. علاوه بر این، کپسول های آتش نشانی را بر اساس وزن آن ها نیز به انواع مختلفی تقسیم می کنند. کپسول های دستی حداکثر ۱۴ کیلوگرم وزن دارند. در صورتی که وزن کپسول ها بیشتر از ۱۴ کیلوگرم باشد، به صورت چرخدار طراحی می شوند. در ادامه تفاوت کپسول های آتش نشانی را بررسی می کنیم.
کپسول های آتش نشانی پودر و گاز رایج ترین نوع کپسول های اطفاء حریق
رایج ترین و پرکاربرد ترین نوع کپسول های آتش نشانی را می توان کپسول های پودر و گاز دانست. این کپسول ها امروزه در تمام واحد های تجاری، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. از کپسول های پودر و گاز می توان برای خاموش کردن انواع آتش ها استفاده کرد.
با این حال اثربخشی آن برای اطفاء حریق فلزات، بیشتر خواهد بود. این کپسول ها همچنین گزینه مناسبی برای خاموش کردن آتش مایعات هستند. کپسول های پودر و گاز نیز به انواع مختلفی تقسیم می شوند. اصلی ترین تفاوت کپسول های آتش نشانی، در نوع پودر آن ها است. برای انتخاب بهترین نوع پودر در این کپسول ها به نوع کاربری آن توجه کنید.

کپسول های آتش نشانی فوم و گاز میزان اثربخشی آن
امروزه شاید کمتر کسی از کپسول آتش نشانی فوم استفاده کند. اما باید بدانید که این کپسول ها، بهترین گزینه برای خاموش کردن مایعات قابل اشتعال خواهند بود. از این جهت معمولا در کارخانه های صنعتی کاربرد خواهد داشت. فوم ها با پوشاندن سطح مایعات، آتش را خفه خواهند کرد. در واقع آن ها از اکسیژن رسانی به آتش جلوگیری می کنند. لازم به ذکر است که عملکرد فوم ها مشابه با آب است. به همین دلیل ممکن است به سیستم های الکتریکی، کاغذ ها و ... آسیب برساند.
کپسول های آتش نشانی CO2 و کاربرد آن ها
از دیگر انواع کپسول های آتش نشانی می توان به کپسول های CO2 اشاره کرد. همان طور که از نام این کپسول ها مشخص است، از گاز CO2 پر شده اند. این گاز برای وسایل الکتریکی ضرری ندارد. به همین دلیل معمولا در فروشگاه های تجهیزات الکترونیکی کاربرد خواهند داشت. این کپسول ها مخصوص اماکن پوشیده و سربسته هستند. استفاده از آن ها در محیط های باز، موجب پراکندگی گاز خواهد شد. این امر اثربخشی اطفاء حریق را کاهش می دهد. این کپسول با قدرت پرتاب حداکثر ۴ متری، می تواند کمتر از ۱۶ ثانیه، آتش را خاموش کند.
بررسی کلاس های کپسول آتش نشانی
همان طور که عنوان شد، آتش سوزی انواع مختلفی دارد. به همین دلیل به کلاس های متعددی تقسیم خواهد شد. برای خاموش کردن هر کدام از کلاس های مختلف حریق، به کپسول های مخصوصی نیاز است. از این جهت می توان کلاس های مختلفی را نیز برای کپسول های آتش نشانی در نظر گرفت. این امر، تفاوت کپسول های آتش نشانی را نمایان می می سازد. در ادامه با انواع کلاس های حریق آشنا خواهید شد.
کلاس های آتش A، B و C
کلاس آتش سوزی A مربوط به آتش گرفتن انواع مواد جامد است. در این کلاس هیچ تفاوتی بین مواد جامد وجود ندارد. این مدل آتش سوزی معمولا در انبار های نگهداری کتاب و کاغذ و چاپخانه ها، اتفاق می افتد. آتش سوزی کلاس B به آتش سوزی مایعات اختصاص دارد. این آتش سوزی در پی اشتعال مایعاتی نظیر نفت، بنزین، انواع روغن ها و ... اتفاق می افتد. سوختن گاز ها نیز در کلاس C قرار می گیرد. این مدل آتش سوزی در جایگاه های اختصاصی CNG بسیار مشاهده می شود.
کلاس های آتش D ، F و E
کلاس بعدی آتش سوزی را می توان کلاس D دانست. این کلاس، به آتش سوزی انواع فلزات نظیر لیتیوم و آلومینیوم اختصاص دارد. کارخانه تولید لوازم خانگی و انبار های نگهداری باتری، منابع اصلی این آتش سوزی هستند. آتش سوزی کلاس E مربوط به سوختن انواع لوازم الکتریکی است. دلیل اصلی این حادثه را می توان جرقه های برق دانست.
این آتش سوزی در بسیاری از فروشگاه های لوازم الکترونیکی نظیر موبایل و ... رخ می دهد. در نهایت آخرین کلاس آتش سوزی، یعنی کلاس F، در پی سوختن انواع چربی ها ایجاد می شود. این آتش سوزی در کارخانه های تولید مواد غذایی و روغن های خوراکی مشاهده خواهد شد.

کاربرد کلاس های مختلف آتش نشانی
وجود تنوع کلاس های آتش سوزی، موجب طراحی و تولید انواع کپسول های اطفاء حریق شد. به گونه ای که هر کدام از آن ها کاربرد خاصی دارند. به طور مثال برای اطفاء حریق کلاس های B و C، بهتر است از کپسول آتش نشانی CO2 استفاده شود. علاوه بر این، کپسول های آب و گاز برای خاموش کردن آتش کلاس A مناسب هستند. از کاربرد های کپسول های فوم دار، خاموش کردن آتش سوزی کلاس B است. کپسول های بیوورسال نیز برای اطفاء حریق مایعات و جامدات کاربرد خواهد داشت.
نتیجه گیری
اطلاع از تفاوت کپسول های آتش نشانی و انواع آن ها، می تواند یاری رسان شما برای خریداری بهترین نوع کپسول اطفاء حریق باشد. در حال حاضر گروه تجاری سد حریق ناجی، بهترین کیفیت کپسول های آتش نشانی را در اختیار مشتریان قرار می دهد. با مراجعه به وبسایت این مجموعه می توانید، اطلاعات دقیقی در مورد انواع و قیمت کپسول های آتش نشانی به دست آورید.