صادرات گاز طبیعی در ماههای اخیر محلی برای ارائه آمارهای مختلف از صادرات شده بود. برخی از منابع خبری صادرات را بدون این کالا درنظر میگرفتند و نتیجهای که از آن حاصل میشد، افزایش صدور کالا بود، اما در آمار جدید، احتساب گاز طبیعی به افزایش صادرات انجامیده است و حالا گاز طبیعی به یک کالای محبوب تبدیل شدهاست، چراکه اهرمی برای رشد صادرات بر اساس آمارهای جدید بوده و توانسته کسری تجاری را تا حدی جبران کند. صادرات 42میلیارد دلاری و واردات 43میلیارد دلاری، آماری است که مقامات رسمی از تجارت 9 ماهه بهعلاوه 10روز دی ماه ارائه میدهند، با اینحال معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارش خود اعلام کردهاست که صادرات در آذر 1401 نسبت به ماه قبل (آبان) از نظر مقداری افت 2/ 14درصدی داشته و واردات نیز کاهش 11درصدی را تجربه کردهاست. همچنین واردات از نظر ارزش در آذرماه افزایش 5/ 15درصدی را نسبت به ماه قبل یعنی آبان ماه ثبت کرده و صادرات نیز رشد 2/ 3درصدی ارزشی را در مقایسه با ماه هشتم بهثبت رسانده است. وزیر صمت نیز اخیرا در یک سفر استانی به این آمار اشاره و اعلام کرده که سهم نفت از واردات کشور 3/ 1درصد است. این اظهار وزیر صمت به این معنی است که بخش عمدهای از تامین ارز برای واردات، بر عهده صادرات غیرنفتی است. البته در همینباره باید به این نکته اشاره کرد که پتروشیمی و میعانات گازی بهعلاوه بخش معدن معمولا بیشترین صادرات را داشتهاند. علاوهبر این، فاطمیامین گفته است که واردات امسال کمتر از 55میلیارد دلار خواهد بود که با احتساب 20میلیارد دلاری قاچاق، 75میلیارد دلار خواهد شد. او گفته است که تراز تجاری تا پایان سال5میلیارد دلار مثبت خواهد بود.
درآمدهای ارزی به 80میلیارد دلار میرسد
وزیر صمت از درآمدهای ارزی 80میلیارد دلاری تا پایان سالسخن گفته است. سیدرضا فاطمیامین، در جلسه هماندیشی با فعالان اقتصادی استان فارس گفت: براساس آمار اعلامی گمرک میزان صادرات غیرنفتی کشور تا دهم دیماه، 42میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سالگذشته 19درصد رشد را نشان میدهد. فاطمیامین اعلام کرد: واردات کشور طی این مدت، بیش از 43میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سالگذشته 14درصد رشد را نشان میدهد؛ یعنی کسری تراز تجاری ایران به 3/ 1میلیارد دلار رسیده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به اینکه صادرات نفت و درآمد حاصل از آن از 2 مسیر بر اقتصاد اثر میگذارد، گفت: یک اثر آن در بودجهدولت و اثر دیگر آن نیز در زمینه تامین واردات کشور است. اکنون سهم نفت از واردات کشور تنها 3/ 1درصد است و امیدواریم سالآینده تراز تجاری بدوننفت ما مثبت شود. فاطمیامین همچنین تاکید کرد: کل واردات کشور سالگذشته 52میلیارد دلار بوده و مجموع درآمدهای ارزی امسال ما نیز بهجز پولهای بلوکهشده و ذخایر بانکمرکزی به افزون بر 80میلیارد دلار خواهد رسید. او گفت: مجموع واردات امسال کشور کمتر از 55میلیارد دلار خواهد بود و اگر برای قاچاق و نظایر آن نیز 20میلیارد دلار درنظر بگیریم به حدود 75میلیارد دلار خواهد رسیدکه این بدان معناست که تراز کشور پنجمیلیارد دلار مثبت است. فاطمیامین گفت: 39درصد واردات کشور با درهم و 11درصد با یوآن است اما سهم یوآن در صادرات ما بیشتر است و اگر بتوانیم این ناترازیهای بخشی را حل کنیم، کلان درآمد و مصارف ارزی کشور متعادل خواهد شد. وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین به آخرین جلسه ستاد اقتصادی دولت و مصوبات مرتبط با خدمات فنی و مهندسی اشاره و اضافه کرد: پیشبینی میشود که امسال حداقل 15 تا 20میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم.
ما در سالهایی مانند سال90 تا چهارمیلیارد دلار خدمات فنیمهندسی داشتیم که برآورد میشود امسال به افزون بر پنجمیلیون دلار برسد. فاطمیامین با اشاره به سابقه تجارت بین فارس و آفریقا، از رشد 50درصدی صادرات ایران به کشورهای آفریقایی خبر داد و برآورد کرد که این میزان تا پایان سالبه 2/ 1میلیارد دلار برسد. وی، با بیان اینکه افزایش بیش از حد قیمت ارز باعث وارد آمدن ضربه بیشتر به اقتصاد کشور میشود، گفت: نبود ثبات قیمت ارز باعث میشود بسیاری از تولیدکنندگان ثبتسفارش را جلو انداخته، تقاضا افزایش یافته و مواد اولیه گران شود که این نیز باعث افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه تولید خواهد شد.
فاطمیامین همچنین با اشاره به آمار اعلامی مرکز آمار، گفت: در 6 ماهه نخست امسال رشد اقتصادی کل کشور 3/ 3دهمدرصد و رشد بخش صنعت 9/ 4درصد بوده که اهمیت آن از این جهت است که صنعت نقش بیشتر و موثرتری در اشتغال دارد و این بالابودن رشد اقتصادی در بخش صنعت حامل پیام خوبی است. وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد که بر اساس گزارش بانکمرکزی، در 6 ماهه نخست امسال سرمایهگذاری در ماشینآلات 15درصد رشد داشته که نسبت به هشت سالگذشته یک رکورد محسوب میمی شود. او در ادامه با اشاره بر لزوم هدایت منابع تسهیلات بانکی به سرمایهدرگردش، برای سرمایهگذاریهای کوچک، تاکید کرد که این اقدام در سرمایهگذاریهای بزرگ اشتباهی فاحش محسوب شده و باعث آسیب به بنگاههای کوچک خواهد شد.
سامانه «آذر» راهاندازی میشود
فاطمیامین گفت: برای اینکه بتوانیم تسهیلات بانکی و سرمایهدرگردش را مدیریت و اعتبارات را هدایت کنیم سالگذشته در وزارت صمت 2 کار را پیگیری کردیم که یکی این بود که تسهیلاتی که برای تولید پرداخت میشود بهحساب فروشنده واریز شود تا منابع به سمت کار دیگری منحرف نشود. وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین یادآور شد که بانکمرکزی سامانهای بهنام آذر در دست تدوین دارد که با آمادهشدن آن ظرف یکی 2 ماه آتی از انحراف منابع جلوگیری خواهد شد. او با بیان اینکه مصرف روزانه گاز در بخش صنعت، پتروشیمی و نیروگاه 65میلیون مترمکعب و در بخش خانگی روزانه افزون بر 620میلیون مترمکعب است، افزود: برای جلوگیری از قطع گاز صنعت در فصل زمستان نیاز به نزدیک به 80میلیارد دلار سرمایهگذاری است که انجام چنین سرمایهگذاری کار اشتباهی است و باید مصرف بسیار بالایی را که در بخش خانگی وجود دارد، مدیریت کنیم.