برای افرادی که در بازارهای مالی، خصوصا بازار بورس فعالیت میکنند، یکی از جذابترین گزینههای ممکن توانایی پیشبینی روندهای قیمتی آتی برای انواع مختلف داراییها و ابزارهای مالی متفاوت است. این امکان به آنها اجازه میدهد تا بتوانند ریسک سرمایهگذاری خودشان را کاهش دهند و شانس کسب بازدهی بیشتری داشته باشند. به همین منظور ضروری است تا سرمایهگذاران آشنایی کاملی با انواع روش های تحلیل بورس داشته باشند. تسلط بر روندهای قیمتی و روشهای تحلیل مزایای دیگری مانند جلوگیری از ضرر و زیانهای قابل پیشبینی، بهبود توانایی تصمیمگیری، تسلط بر معاملات و بسیاری موارد دیگر خواهد داشت.
برای دستیابی به این مزایا، روشهای متعددی برای تجزیهوتحلیل روندهای قیمتی در بورس توسعه داده شده است که از جملهی آن میتوان به تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی اشاره کرد. هرکدام از این روشها مزایا و معایب خود را دارند که در ادامه بررسی خواهند شد. ایدهآلترین راهکار آن است که با ترکیب این روشها بهترین اقدام ممکن را انجام داد.
تحلیل بنیادی
به صورت خلاصه میتوان گفت تحلیل بنیادی ، علم بررسی ارزش ذاتی سهام و اوراق بهادار با در نظر گرفتن عوامل مختلف اقتصادی و مالی است. در این روش با مطالعهی عواملی مانند وضعیت اقتصاد کلان مثل شرایط رکود و تورم کشور، ریسکهای سیستماتیک موجود، تاثیر نرخهای بهره و سود بانکی، شرایط سیاسی، وضعیت صادرات و واردات و… و همچنین عوامل اقتصاد خرد مانند وضعیت سود و زیان شرکت، ترازنامه، حاشیه سود محصولات، میزان فروش و سایر عوامل مرتبط، ارزش ذاتی اوراق بهادار را محاسبه کرده و با مقایسه با ارزش فعلی بازار، به ارزندگی آن پی میبریم. به بیان ساده همهی هدف تحلیل بنیادی این است که سرمایهگذاران بتوانند تشخیص دهند که یک سهم با توجه به قیمت فعلیاش ارزنده است یا خیر. این تحلیل به تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) نیز معروف است. از تحلیل بنیادی علاوه بر سهام میتوان برای داراییهای دیگری مانند اوراق بدهی، اوراق مشتقه، ارز، ملک و … استفاده کرد.
مزایای تحلیل بنیادی
- اخذ بهترین استراتژی در شرایط بحرانی
- کاهش سوگیری و خطاهای شناختی در معاملات
- شناسایی ارزندهترین صنایع و سهام در بازار
- مناسب برای سرمایهگذاری طولانیمدت
تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) از جمله پرکاربردترین روشهای تحلیلی حال حاضر برای پیشبینی روند قیمتی یک دارایی بر مبنای گذشتهی آن است. در واقع این روش یک روش احتمالاتی بوده و بر تجزیهوتحلیل نمودار قیمتی دارایی متکی است. تاریخچهی پیدایش این تحلیل به قرن 19 میلادی برمیگردد و برای تمامی داراییهایی که دارای سوابق قیمتی موجود هستند، قابل استفاده است.
فرق این تحلیل با تحلیل بنیادی این است که در تحلیل تکنیکال صرفا با تکیه بر گذشتهی قیمتی سهم، قیمت آیندهی آن را پیشبینی میکنیم. به عبارت دیگر در این تحلیل فرض بر این است که تاثیر تمامی عوامل در قیمت گنجانده شده و نیاز به بررسی جداگانهی آنها نیست. لازم به ذکر است که ابزارها و رویکردهای مختلفی برای تحلیل تکنیکال وجود دارد که از جملهی آن میتوان به اندیکاتورها، اسیلاتورها، تحلیل نمودار، پرایس اکشن و … اشاره کرد.
مزایای تحلیل تکنیکال
- انعطافپذیری بالا
- مناسب برای انواع استراتژی کوتاهمدت و بلندمدت
- منابع و نرمافزارهای در دسترس و امکان بهرهبرداری آنی
تابلوخوانی
تابلو خوانی یکی از روشهای ارزیابی سهام در بازار بورس است که با استفاده از اطلاعات مهمی مانند حجم خرید و فروش حقیقیها و حقوقیها، حجم کلی معاملات، نسبتهای DPS و P/E و موارد دیگر، شرایط مناسب برای سرمایهگذاری در روزهای آینده را پیشبینی میکند. ابزار این روش برای انجام این فرایند اطلاعات موجود در سایت مدیریت فناوری بورس تهران به نشانی www.TSETMC.com است. اطلاعات موجود در تابلوی معاملات شامل مواردی مانند بالاترین و پایین ترین قیمت پیشنهادی برای یک نماد، آخرین قیمتی که یک نماد در آن قیمت معامله شده است، تعداد معاملات و حجم معاملات و ارزش معاملات، دامنه نوسان یک نماد، حجم مبنای یک نماد و موارد مختلف دیگری هستند.
مزایای روش تابلوخوانی
- تسلط بر شرایط کلی حاکم بر بازار
- امکان تشخیص جهت حرکت و روند قیمتی سهم
در پایان پیشنهاد میشود تا سرمایهگذاران بهمنظور اخذ بهترین تصمیمات سرمایهگذاری و کسب بازدهی مناسب از بازار سرمایه، اقدام به آموزش و فراگیری این روشها کنند و نسبت به مزایا و معایب و کاربردهای آنها اطلاعات دقیقی به دست آورند.