سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
***********
روزنامههای امروز چهارشنبه 6 دی ماه در حالی چاپ و منتشر شد که واکنشها به ترور شهید سیدرضی موسوی، دادگاه منافقین؛ نفت در برابر ترور، تلاش اسرائیل برای افزایش تنش در منطقه و تلاش بینتیجه آمریکا در دریای سرخ در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین، در دیدار جمعی از استانداران سابق گفت: اگر حوادث سال گذشته رخ نمیداد و کشور امن و آرام و آسوده بود، شاید خیلی احساس وظیفه نمیکردم که ثبتنام کنم. من با یکی از دوستان اصلاحطلب صحبت میکردم که موافق ثبتنام نبود و دلیل میآورد، گفتم همه اشکالاتی را که شما شمردید من صددرصد قبول دارم، اما راهحل شما چیست؟ اینکه همه ما عقب بکشیم و برویم کنار و بگوییم خودشان میدانند.
روزنامه شرق با پوشش سخنان حسن روحانی خبر از عزم او برای انتخابات با تکیه بر رای اعتراضی کرده و نوشته است:
در انتخابات شرکت نکنید به عنوان اعتراض؟ بگویید نمیآییم تا به این نظام نشان دهید کارش ایراد و اشکال دارد؟ اینکه این اقدام چقدر تأثیر دارد بحث دیگری است. آیا راه دیگری نداریم؟ میتوانیم در شرایطی مردم را تشویق کنیم رأی اعتراضی دهند. اگر فرد صالحی بود، مردم را تشویق کنید به او رأی بدهند ولو انتخاب هم نشود اما رأی به او اعتراض به شیوه موجود باشد.
بررسی اظهارات حسن روحانی طی روزها و هفته های اخیر نشان می دهد که وی ضمن فعال سازی کمپین انتخاباتی دولت سابق و علاوه بر انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در حال سفیدنمایی دولت خود و معنادارسازی فضای سیاسی- اجتماعی برای انتخابات 1404 است، مروری بر مطالب مطرح شده از سوی روحانی به همراه برخی چهره های دولت قبل حاکی از آن است که آنها تلاش برای اجتماعی سازی ناکارامدیهای فرضی داشته و با تولید هراس مبنی بر بدتر شدن شرایط با ادامه حکمرانی به دنبال گرفتن رای حداقلی در انتخابات آتی است.
تلاش برای تحریک افکارعمومی و عصبی سازی آنان در برابر دولت و مجلس و نیز سیاه نمایی از شرایط کشور یکی دیگر از اهداف روحانی از چنین اظهارات ساختارشکنانه در شرایط فعلی است.
تصمیم اصلاحطلبان برای انتخابات
در فاصله حدود 10 هفته تا روز برگزاری انتخابات ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اردوگاه اصلاحطلبان هنوز تصمیم خود برای حضور یا عدم حضور در انتخابات را نهایی نکردهاند، حتی بهدلیل اختلاف نگاهها به انتخابات جلسه این هفته جبهه اصلاحات به نتیجهای نرسید. اما باتوجه به معیارها و گمانهزنیهای مرسوم باید این اردوگاه را به دو دسته کلی تقسیم کرد. طیفی که به دنبال تحریم است و در مقابل گروهی که لیست خود را برای آن آماده کرده است.
روزنامه آرمان امروز با اشاره به دو شقه شدن جناح چپ در انتخابات آتی مینویسد:
«اصلاحطلبان تندرو» یعنی آنهایی که سعی میکنند تا بهنوعی با حضور یا عدم حضور در انتخابات رفتار سیاسی و مدنی خود را با حاکمیت مرزبندی کنند و در مورد حضور در میدان انتخابات 11 اسفند که قرار است چهره مجلس دوازدهم را مشخص کند سه سناریوی مد نظر دارند. 1) در انتخابات شرکت نکنند 2)لیست ندهند اما از برخی چهرهها حمایت کنند 3)تحریم انتخابات. این طیف از اصلاحطلبان تلاش میکنند در این فاصله تا انتخابات دیگران را در صف خود قرار دهند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است:
در مقابل طیف تندروی این اردوگاه طیف دیگری حضور دارند که نهتنها تلاش میکنند برنامههای انتخاباتی خود را ادامه دهند حتی بهدنبال کسب کرسیهای بیشتری در مجلس شورای اسلامی هم هستند. البته ناگفته نماند که این طیف همانند قشر رادیکال مطالباتی از حاکمیت دارند و اعتراض خود به نگاه استصوابی و … را هم مطرح میکنند با این حال در انتظار نرمش شورای نگهبان برای ورود دوباره به بهارستان هستند. این طیف 2 سناریو را پیگیری میکند. 1) ارائه لیست مستقل(در صورت تعداد زیاد تایید صلاحیتشدهها توسط شورای نگهبان) 2) ارئه لیست ائتلافی(در صورت افزایش تعداد ردصلاحیت شدهها و حضور ائتلاف با طیفهای اعتدالی)
روزنامه آرمان ملی دیگر روزنامه اصلاحطلب نیز در تحلیلی از وضعیت اردوگاه چپ خبر داده است و نوشته که افرادی چون عبدالله نوری و موسوی خوئینیها بر خاتمی در ویلای دربند(محل زندگی عبدااله نوری) فشار آورده تا بیانیه عدم مشارکت در انتخابات را زودتر امضا کند! در بخشی از این گزارش آمده است:
سیدمحمد موسوی خوئینیها و همچنین عبدالله نوری نیز طی چند وقت گذشته هیچ واکنش مثبتی معطوف به انتخابات نداشتهاند و اگر هم صحبتی بوده نوعی واکنش اعتراضی به روند عملکردها در انتخابات بوده است. لذا بسیاری بر این باورند که شاید امروز خود سید محمد خاتمیدر قامت رهبر اصلاحات نیز میداند که شرایط جامعه و انتخابات به نحوی است که دیگر «تَکرار» سال 96 نیز امروز موثر نمیافتد و باید چاره دیگری اندیشید. هر چند که در این میان عدهای معتقدند که باید جامعهمحوری پیشه کرد؛ همسان با جامعه پیش رفت!
برخی اصلاحطلبان چون موسویخوئینیها به خاتمی فشار میآوردند که در صورت نداشتن لیست مطلوب باید از انتخابات بیرون کشید، اما این خطکخ به انتخابات بیایید، بددیل نسخه قبلی «تحریم خاموش انتخابات» است که اصلاحطلبان آنرا در جریان انتخابات مجلس یازدهم در اسفند 98 پیاده کردند.
تحریمی که با پیشخوانی سعید حجاریان مبنی بر مشارکت مشروط کلید خورد، با فرمان رسمی خاتمی محکم شد و با بیانیه خائنانه شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان مبنی بر عدم معرفی لیست انتخاباتی به اجرا درآمد. رخدادی که اصلاحطلبان اگرچه در ابتدا تلاش میکردند آنرا استتار کنند تا به خروج از دموکراسی متهم نشوند اما بعدا و پس از افتادن آبها از آسیاب در پرتو عدم توجه خواص به این فتنه سیاسی؛ با پیروزی از آن یاد کردند و حتی آنرا پیغامی به شورای نگهبان بعنوان نهاد حاکمیتی نامیدند.
اکنون افرادی چون عبدالله نوری و موسوی خوئینیها هم چیزی بیشتر از لزوم تکرار همین طراحی را نمیگوید...