سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز سه شنبه 24 بهمن در حالی چاپ و منتشر شد که شرایط افزایش 220 هزار تومانی یارانه، جزئیات دریافت یارانه مواد غذایی، غزه در سلاخی و سکوت، کشاکش سنتی و پاپ روی صحنه جشنواره فجر و انتخابات پاکستان؛ آرامش قبل از توفان در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
تنها سه هفته پس از آنکه جبهه اصلاحات ایران در سند راهبردی خود اعلام کرد که جبهه اصلاحات انتخابات را تحریم میکند؛ 110 چهره برجسته اصلاحطلب که برخی عضو احزاب وابسته به جبهه اصلاحات هستند در یک بیانیه تفضیلی راهبردهایی را مطرح کردند که مخالف با خط و مشی رادیکالها است، این گروه گفتهاند که به دنبال یک ائتلاف برای مشارکت در انتخابات هستند.
روزنامه هممیهن که مدیرمسئول آن یکی از امضاکنندگان این بیانیه است در گزارشی به بررسی رفتارهای سیاسی این 110 نفر پرداخته و آنها را یک نیروی جدید در جبهه اصلاحات ارزیابی کرده است، این روزنامه نوشته است:
با انتشار این بیانیه، بحثها و نقدهای مختلفی نسبت به آن مطرح شد؛ از اینکه این بیانیه در راستای بیاثر کردن بیانیه جبهه اصلاحات به میان آمده است و عملاً امضاکنندگان به دنبال انشعاب و دودستگی در جبهه اصلاحطلبی و شکلدهی نیروی دومی با رویکرد انتخاباتمحوری هستند یا اینکه آنان تحلیل مناسبی از فضای سیاسی تحمیلشده به مردم و جریان اصلاحطلبی ندارند و عملاً تلاش میکنند که همسو با خواست قدرت عمل کنند و احتمالاً در گامهای بعدی بازمیمانند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است:
اصلاحات یک گفتمان اجتماعی است و یک تبار تاریخی دارد و نمیتوان آن را به یک جمع محدود منحصر کرد. به هر حال دوستان در جبهه اصلاحات یک چارچوب و استراتژی را اتخاذ کردند که اقلیتی هم در این جبهه، این چارچوب و استراتژی را قبول نداشتند. ماهیت کار جبههای هم ایجاب میکند که ما احزاب اقلیت را در موقعیتی قرار ندهیم که در معرض این باشند که از جبهه سیاسی خروج کنند و یا به شکلی متفاوت از تصمیم اتخاذشده عمل کنند. واقعیت این است که متاسفانه روندی که تا الان طی شده، یک روند اجماعی که همه در آن احساس برنده بودن داشته باشند، نبوده است.
به نظر میرسد که بیانیه 110 فعال اصلاحطلب بیش از آنکه سودای انشعاب داشته باشد بیشتر صدای آشکار در برابر سانسور در جبهه اصلاحات است، در شرایطی که بسیاری از اصلاحطلبان در تهران و استانها تائید صلاحیت شدهاند جبهه اصلاحات با اقدامی از بالا و غیر دموکراتیک همه این افراد را سانسور خبری کرده تا به گونهای وانمود کند که گویی هیچ نامزدی از این جناح در انتخابات حضور ندارد.
از سویی این بیانیه نشانه آن است که بدنه جناح چپ حاضر به پذیرش رفتارهای غیرعقلانی و رادیکال از بالا را نداشته و ظرفیت خود را نه در خیابان بلکه روی صندوق رای تخلیه خواهد کرد؛ راه افتادن موج مشارکت استانی که برخلاف مصوبه جبهه اصلاحات است، شاهدی آشکار بر این ماجراست.
اگرچه صدای 110 اصلاحطلب با هدف روزنه گشایی شنیده شده اما جناح رادیکال همچنان بلندگوی اصلی را در جبهه اصلاحات در دست دارد، سعید حجاریان از جمله تئورسینهای چپ که پیش از این خبر مرگ اصلاحات را اعلام کرده بود اینبار در گفتگو با روزنامه اعتماد به صورت علنی از تز تحریم انتخابات گفته تا زیر میز بازی بزند، در بخشی از این گفتگو آمده است:
من در هر مقطع با توجه به شرایط نسخه و تجویز خودم را پیشنهاد کردهام. اگر روزنهای برای گشایش فضا و ایجاد تغییر دیدهام، از صندوق رای دفاع کردهام مثل مجلس ششم. از آن طرف، اگر روزنهای ندیدهام از مشارکت مشروط گفتهام. همینجا صراحتا بگویم که من سخن گفتن از تحریم انتخابات را جرم نمیدانم و اگر انتخابات در دو نوع «ابزار کنترل سخت» و «بیعتگونه» باشد، حتما با صدای بلند آن را تحریم میکنم و پشت عنوان «مشارکت مشروط» پنهان نمیشوم!
حجاریان در ادامه گفته است:
من در دو انتخابات 1398 و 1400 شرکت نکردم و در این دوره هم مشخص است که شرکت نمیکنم. اما این عدم شرکت بدین معنا نیست که از این به بعد در هیچ انتخاباتی شرکت نخواهم کرد. شاید روزی مجددا روزنهای برای اصلاح باز شد. من از باز شدن چنین روزنهای استقبال میکنم و حتما آن وقت در انتخابات شرکت میکنم؛ ولو آنکه همه مردم شرکت نکنند، زیرا من تابع تحلیل این گروه و آن گروه نیستم و همچنین از امواج پیروی نمیکنم. ممکن است شرایطی پیش بیاید که احساس کنم میتوان از طریق انتخابات راهی به دهی باز کرد، اما اگر اوضاع بخواهد به همین منوال پیش برود، کماکان بر تصمیم کنونی خودم استوار هستم.
حجاریان چهره اصلی پروژه تحریم انتخابات و همان کسی است که از 4 سال قبل تئوری مشارکت مشروط(به معنی شرطگذاری برای نظام و شورای نگهبان برای حضور انتخاباتی) را مطرح کرده بود؛ عبور دوباره حجاریان از طرح قدیمی خود نشانه آن است که تئورسین اصلاحات رادیکال در کلاف تو در توی ذهنی خود گیر کرده و چیزی جز اوهام در بیانش وجود ندارد.
از سویی شخصیت سیاسی حجاریان با تحریم انتخابات معنا مییابد و مشارکت در انتخابات رادیکالها را به محاق خواهد برد، چپهای تحریمی از یمین و از یسار به صندوق رأی حملهور شدهاند و قصد دارند بوسیله مشارکت حداقلی؛ دستاویزهای مختلفی برای براندازی فراهم کنند؛ پر واضح آنکه در سیاست غیر از 2 راهی انتخابات یا اسلحه هیچ راهی برای اصلاح وجود ندارد و البته این 2 راه نیز قابل جمع با یکدیگر نیستند و بصورت همزمان رخ نمیدهند!