حجتالاسلام والمسلمین رضا محمدی پرچوی، مولف این اثر در حوزه قرائت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه این اثر در دنیای اسلام و با تالیف به شکل کنونی سابقه نداشته است، به عناوین و سرفصلهای کتاب اشاره کرد و گفت: فصل یکم شامل یک مقدمه و 4 نوشتار است.
محمدی پرچوی تصریح کرد: یکی از ویژگیهای کتاب درج تقریظ و مقدمه، توسط حافظ و مرتّل بینالمللی، استاد شهریار پرهیزکار است که این مجموعه را اثری نو و بدیع در حوزه ترتیلخوانی دانسته و خودشان بارها این کتاب را مورد مطالعه قرار دادهاند.
این حافظ کل قرآن با اشاره به چهار نوشتار فصل اول اظهار کرد: نوشتار یکم شامل؛ معناشناسی واژه ترتیل در آیات و روایات؛ نوشتار دوم درباره اقسام قرائت قرآن و شرح شیوههای چهارگانه (قرائت تحقیق تعلیمی، مجوَّد، مرتَّل و حَدر و بیان خصوصیات و ویژگیها و تاریخچه انواع قرائتها است.
وی با بیان اینکه نوشتار سوم شیوه صحیح استماع و تمرین قرائت ترتیل است که در قالب شرایط عمومی و تخصصی ارائه شده بیان کرد: نوشتار چهارم طُرُق قرائت حَفص از عاصم را از آن جائی که قاریان و حافظان عزیز کشورمان اطلاعات کمی در این زمینه دارند، در قالب 2 جدول ارائه کرده است.
وی افزود: در جدول شماره یک جدول طُرق مختلف حفص (از طریق طیّبۀ النّشر) و در جدول شماره دو بررسی شیوه قرائت ترتیلهای شیخ حصری، منشاوی، جبرئیل و پرهیزکار(با توجه به جدول طُرق حفص) ارائه شده است.
9 نوشتار در فصل 2
محمدی پرچوی با اشاره به مطالب فصل دوّم که شامل 9 نوشتاراست، تصریح کرد: در این فصل به تحلیل و بررسی اسلوب و شیوههای قرائت مرتّلین جهان اسلام پرداخته شده است و شامل 4 نوشتار است؛ قاریان و حافظان با مطالعه این فصل با شیوه قرائت هر یک از مرتّلین جهان اسلام و تکنیکهای آنها در ترتیلخوانی آشنا میشوند.
وی با بیان اینکه نوشتار اول بررسی روش قرائت مرتّلین کشور مصر است، ادامه داد: نوشتار دوم به روش قرائت مرتّلین کشور عربستان؛ نوشتار سوم به روش قرائت مرتّلین کشور کویت؛ نوشتار چهارم به روش قرائت مرتّلین کشور اُردن؛ نوشتار پنجم به روش قرائت مرتّلین کشور ایران؛ نوشتار ششم به روش قرائت مرتّلین کشور یمن؛ نوشتار هفتم به روش قرائت مرتّلین کشور بحرین؛ نوشتار هشتم به روش قرائت مرتّلین کشور عراق و نوشتار نهم به روش قرائت مرتّلین سایر کشورها پرداخته است.
رئیس مرکز راهبردی حفظ قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه کشور افزود: فصل سوّم شامل 4 نوشتار است و به آموزش قرائت ترتیل شیخ محمود خلیل الحصری اختصاص دارد و قاریان و حافظان عزیز با مطالعه این فصل توانایی قرائت تقلیدی به روش حصری دست پیدا میکنند.
وی گفت: نوشتار اوّل به مختصری از زندگینامه شیخ حصری اختصاص دارد؛ نوشتار دوّم به بررسی و تحلیل قرائت ترتیل شیخ محمود خلیل الحصری با توجه به فصاحت و تجوید، لحن، صوت و وقف و ابتدا پرداخته؛ نوشتار سوّم به آموزش الحان و نغمات قرائت ترتیل شیخ حصری و مقامهای (بیات، رست، نهاوند، چهارگاه و حجاز اختصاص دارد و بهترین فرازهای هر یک از نغمههای فوق و تکنیکها و شگرد ایشان در بهکارگیری آنها اشاره میشود و نوشتار چهارم نیز الحان و نغمات قرائت ترتیل شیخ حصری، به تفکیک سُوَر و اجزاء از ابتدا تا آخر قرآن کریم در قالب جدول ارائه گردیده و یکی از مهمترین بخش کتاب به شمار میرود.
تحلیل ترتیل 3 استاد بینالمللی
وی با اشاره به فصل چهارم، پنجم و ششم کتاب که هر کدام شامل 4 نوشتار است و به آموزش و تحلیل قرائت ترتیل شیخ محمد صدیق منشاوی، شیخ محمد جبریل و استاد شهریار پرهیزکار اختصاص دارد بیان کرد: این فصل شامل زندگی نامه، تحلیل فصاحت و تجوید، صوت و لحن و وقف و ابتدا و معرفی و توضیح الحان و نغمات و تکنیک قرائت ترتیل و جدول الحان و نغمههای به کار برده شده از ابتدا تا آخر قرآن توسط هر یک از اساتید فوق است.
محمدی پرچوی با اشاره به کاربردهای متعدد آموزشی و علمی کتاب تصریح کرد: استفاده در دورههای آموزش تجوید قرآن کریم، دورههای آموزش قرائت ترتیل، دورههای حضوری و غیر حضوری حفظ قرآن کریم، مسابقات ترتیل و حفظ قرآن کریم همچنین برای مربیان حفظ و قاریان و حافظان قرآن کریم از جمله موارد کاربردی این اثر است.