ماهان شبکه ایرانیان

اقدامات اولیه سوختگی با اسیدهای مختلف

سوختگی با اسید یکی از دردناک ترین سوختگی ها بوده که به بافت های بدن آسیب شدیدی وارد شده و درمان آن نیاز به زمان طولانی دارد. در این مطلب اقدامات اولیه سوختگی با اسید ارائه می شود.

اقدامات اولیه سوختگی با اسیدهای مختلف

در صورتی که بعد از سوختگی پوست با اسید و مواد شیمیایی درمان درستی صورت نگیرد محل سوختگی ها روی پوست باقی مانده و به اسکار تبدیل می شود. در این مطلب پیرامون اقدامات اولیه سوختگی با اسید صحبت می کنیم.

اقدامات اولیه سوختگی با اسید

سوختگی با هر ماده ای که باشد بسیار دردناک است و اگر این ماده اسیدی و شیمیایی باشد درد آن قطعا شدیدتر است. این نوع سوختگی با توجه به میزان آسیبی که به پوست زده به انواع مختلفی دسته بندی می شود.

سوختگی با اسید اغلب شدیدا به بافت های بدن آسیب زده و تاول، تورم، سوزش و درد فراوانی را به همراه دارد. اگر تاول و تورم بعد از سوختگی با مواد اسیدی درست درمان نشود محل سوختگی روی پوست باقی مانده و به اسکار تبدیل می شود.

برای جلوگیری از این اسکارهای پوستی بایستی راهکارها و اقدامات اولیه برای درمان سوختگی با مواد اسیدی را دانست. با ادامه مطلب همراه ما باشید تا در این زمینه بیشتر بدانید.

انواع سوختگی اسیدی

سوختگی اسیدی بر اساس میزان آسیبی که به پوست وارد می کند به انواع مختلفی دسته بندی می شود. اگر شدت سوختگی شیمیایی زیاد باشد فرد، درد و سوزش زیادی تحمل می کند. درجات مختلف سوختگی در اثر تماس پوست با مواد اسیدی عبارت است از:

  • سوختگی سطحی و درجه یک که فقط لایه بیرونی و اپیدرم پوست درگیر می شود. این سوختگی به لایه های زیرین پوست نمی رسد. در سوختگی درجه یک پوست قرمز شده و تاول می زند ولی آسیب دائمی پیدا نمی کند.
  • سوختگی درجه دو که در آن هم اپیدرم پوست و هم لایه درم درگیر می شود و با تورم و تاول همراه است. ممکن است محل این سوختگی بعد از برطرف شدن تاول روی پوست باقی بماند.
  • سوختگی درجه سه یا کامل که از پوست عبور کرده و به لایه های زیرین پوست آسیب وارد می کند. ممکن است این سوختگی سبب سفید شدن بخشی از پوست و از بین رفتن اعصاب این ناحیه شود.

سوختگی با اسید یکی از سوختگی های شدید محسوب می شود که بعد از نفوذ ترکیبات شیمیایی مضر به پوست ایجاد می شود. این نوع سوختگی در ساده ترین حالتش به لایه بیرونی پوست آسیب زده و در شدیدترین حالت لایه های زیرین پوست را نیز درگیر می کند.

قابل ذکر است سوختگی با مواد اسیدی صرفا سوختگی خطرناکی نبوده و در مواردی فقط سطح پوست آسیب می بیند. این نوع سوختگی آثاری از خود بر جای نمی گذارد. برخی اوقات ممکن است محل زخم سوختگی با مواد شیمیایی مانند زخم های ناشی از بیماری پسوریازیس بوده و گاهی سوختگی اسیدی سبب چروک شدن پوست می شود.

نخستین اقدام در سوختگی اسیدی چیست؟

اگر درباره روش درمان و اقدامات اولیه سوختگی ناشی از اسید اطلاعات کافی به دست آورید در مواقع حادثه می توانید اقداماتی را انجام داده تا کمترین آسیب به پوست وارد شود. به محض آن که مواد اسیدی به پوست برخورد کرد لایه های پوستی تحت تاثیر قرار گرفته و صدمه می بینند.

در لحظات ابتدایی اگر چند اقدام مهم را فراموش نکنید قطعا شدت سوختگی پوست کاهش می یابد. نخستین اقدام این است که فرد دچار حادثه را از محل حادثه دور نمایید. بعد لباس های آلوده به اسید را از تن خارج نموده و برای تمیز کردن مواد اسیدی روی پوست آب فراوان برای شستن استفاده کنید.

حداقل بیست دقیقه محل آسیب را با آب زیاد بشویید. در این هنگام نوشیدن آب فراوان هم کمک کننده است. اگر سوختگی جزئی است دوش گرفتن هم کمک کننده است. برای جلوگیری از آسیب بیشتر مواد اسیدی به پوست موارد زیر را مدنظر قرار دهید:

  • سعی کنید مواد شیمیایی و لباس های آغشته به مواد اسیدی را به دقت از روی بدن بردارید.
  • تا حد ممکن ناحیه آسیب دیده را با آب فراوان تمیز بشویید.
  • سعی کنید لباس های شیمیایی که در تماس با پوست و چشم بوده را جدا کنید، ولی خیلی مراقب باشید که مواد شیمیایی را لمس یا پخش نکنید.
  • از دستکش یا سایر مواد محافظ برای پوشاندن دست ها استفاده کنید و در صورت امکان، البسه ای  مانند تیشرت را به دقت جدا کنید، نه اینکه آن را از بالای سر فرد جدا کنید.
  • پوست آسیب دیده فرد را پاک نکرده زیرا ممکن است آلودگی گسترش یابد.
  • اگر ماده اسیدی خشک است، آن را توسط براش از روی پوست پاک کنید.
  • به صورت مداوم ناحیه آسیب دیده را با آب تمیز بشویید.
  •  اطمینان یابید که آب می تواند از ناحیه آسیب دیده بدون جمع شدن روی پوست جاری گردد.
  • فقط از آب استفاده کرده و دقت کنید، ناحیه آسیب دیده را نمالید یا با دست پاک نکنید.
  • تا رسیدن آمبولانس با مرکز اورژانس در تماس مانده و هرگونه توصیه دیگری که توسط تماس نماینده اورژانس به صورت تلفنی به شما داده می شود را اجرا نموده تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

برای رفع جای زخم و سوختگی از آنتی بیوتیک ها و داروهای خاصی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید. اگر بعد از سوختگی علائمی مثل عفونت، درد شدید، ترشح و تورم در ناحیه آسیب دیده مشاهده شد سریعا به درمانگاه بروید.

درمان خانگی سوختگی با اسید چاه بازکنی

برای رفع محل زخم و اسکار ناشی از سوختگی اسیدی باید راهکارهای درمانی مختلفی را امتحان کرد. معمولا برای رفع گرفتگی لوله و چاه فاضلاب از محلول لوله بازکنی استفاده می شود که در صورت بی دقتی مشکلاتی مانند سوختگی ایجاد می شود.

چنانچه سوختگی با اسید لوله بازکنی ایجاد شد سریعا محل سوختگی را با آب زیاد شستشو دهید. این کار شدت آسیب ناشی از مواد اسیدی را کاهش می دهد.

مراجعه به مراکز درمانی بعد از آن بهترین کار خواهد بود. می توانید از برخی روش های خانگی در صورت آسیب جزئی با اسید لوله بازکنی که در ادامه اشاره می شود، نیز برای کاهش درد و سوزش استفاده کنید. از جمله:

1. ممکن است ژل آلوئه ورا در کاهش خارش، قرمزی و تحریک کلی محل آسیب موثر باشد. در مورد سوختگی های ملایم حرارتی یا شیمیایی ژل آلوئه ورا می تواند کمک کننده باشد. برای درمان سوختگی بهتر است آن را چند مرتبه در روز به طور آزاد روی ناحیه آسیب دیده استفاده کنید.

2. شیر نیز می تواند التیام و درد ناشی از سوختگی جزئی را کاهش دهد زیرا حاوی چربی و پروتئین است. این ماده می تواند موجب بهبود زخم سوختگی هم بشود. ناحیه دچار آسیب را مدت 15 دقیقه درون شیر قرار دهید.

ماست پرچرب نیز خاصیت شیر را دارند و برای کاهش درد ناشی از سوختگی با محلول لوله بازکنی موثر است.

3. روغن نارگیل ویتامین ای زیادی دارد و برای پوست مفید است. می توانید روغن نارگیل را روی ناحیه دچار سوختگی ریخته و به آرامی ماساژ دهید. این کار می تواند از عفونت پوست دچار سوختگی نیز بکاهد.

4. سیب زمینی هم می تواند درد ناشی از سوختگی جزئی را کاهش دهد. همچنین از تاول زدن محل سوختگی جلوگیری کند. یک سیب زمینی را برش زده یا رنده کرده و آب خارج شده را به آرامی بدون هیچ فشاری روی محل آسیب قرار دهید.

5. سرکه موجب تسکین خارش، درد و التهابات سوختگی می شود. همچنین یک ماده ضد عفونی کننده است. توسط سرکه می توان از بروز عفونت نیز پیشگیری کرد. در صورت سوختگی با محلول لوله بازکنی کمی سرکه روی گاز استریل ریخته و به آرامی روی محلی که آسیب جزئی دیده قرار دهید.

6. عسل هم برای درمان سوختگی با محلول لوله بازکنی موثر بوده و سبب بهبود زخم می گردد. این ماده از بروز عفونت نیز جلوگیری می کند. عسل دمای پوست ناحیه دچار سوختگی را کاهش داده و درد را تسکین می بخشد.

7. پماد مخصوص سوختگی با اسید نیز از درمان های خانگی محسوب می شود. در اکثر داروخانه ها پماد معروف از برند آلفا وجود دارد که استفاده از آن راحت تر از دیگر روش ها می باشد.

نکاتی برای پیشگیری از سوختگی با محلول لوله بازکن

استفاده از اسید لوله بازکن یک روش تقریبا رایج جهت باز کردن گرفتگی لوله ها است. توصیه می شود برای این کار از یک فرد متخصص این کار کمک بگیرید. در صورتی که گرفتگی لوله خفیف بوده و خودتان می خواهید آن را توسط محلول لوله باز کن برطرف کنید نکات زیر را مدنظر تا از سوختگی جلوگیری شود:

  • هنگام استفاده از محلول، حتما پنجره های منزل را باز کنید تا بخار ناشی از عملکرد محلول استشمام نشود.
  • بعد از ریختن اسید لوله بازکن داخل چاه، به هیچ وجه سر خود را به دهانه چاه نزدیک نکرده چرا که هر لحظه ممکن است محلول با فشار از لوله خارج شده و به صورت شما برخورد کند. در نتیجه دچار سوختگی با اسید چاه بازکن شوید.
  • اگر به هر علتی محلول با پوست شما تماس پیدا کرد، حتما محل تماس آن را سریعا با آب فراوان بشویید و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
  • برای پیشگیری از سوختگی با محلول لوله باز کن یا هر مواد اسیدی و شیمیایی دیگر حتما از ماسک و دستکش استفاده شود.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با کاربرد انواع پماد سوختگی و درمان سوختگی با بخار روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی