یک مطالعه اخیر نشان میدهد که خوردن بیش از 45 درصد از کالری دریافتی روزانه بعد از ساعت 5 بعد از ظهر ممکن است باعث افزایش سطوح گلوکز (قند) خون در افراد مسن مبتلا به پیش دیابت یا دیابت نوع 2 اولیه شود.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مدیکال نیوز تودی، در این مطالعه 26 شرکت کننده بین 50 تا 75 سال که دارای اضافه وزن یا چاقی، و همچنین پیش دیابت یا دیابت نوع 2 بودند در دو گروه طبقه بندی شدند: اولین گروه «به موقع غذاخورها »افرادی که بیشتر کالریهای روزانه خود را قبل از ساعت 5 بعد از ظهر مصرف میکردند، و دومین گروه «دیر وقت خورندگان» شامل افرادی که 45 درصد یا بیشتر از کالری خود را بعد از ساعت 5 بعد از ظهر میخوردند. این مطالعه و بررسی به مدت 14 روز ادامه یافت.
تفاوت قابل توجه
این گروهها مقدار قابل مقایسهای از کالری و درشت مغذیهای روزانه مصرف کردند. با این حال، افرادی که دیر غذا میخوردند تقریبا دوبرابر تعداد کالریها را بعد از ساعت 5 بعد از ظهر مصرف میکردند، به طور کلی چربی و کربوهیدرات بیشتری مصرف میکردند و نسبت به افرادی که زودتر از ساعت 5 بعد از ظهر غذا میخوردند، به سمت دریافت پروتئین و قند بیشتر گرایش پیدا کرده بودند. در آزمایشهای تحمل گلوکز خوراکی، افرادی که دیر غذا میخوردند، پس از 30 و 60 دقیقه به طور قابلتوجهی سطوح گلوکز خون بالاتری داشتند که نشاندهنده تحمل کمتر گلوکز (قند) است.
غذای دیرهنگام با ما چه میکند؟
دکتر نیت وود، مربی پزشکی و مدیر طب تغذیه دانشکده پزشکی ییل، که در این مطالعه شرکت نداشت، در این باره توضیح داد که غذا خوردن در اواخر روز یا در شب ه دلیل این واقعیت ساده که بیشتر افراد در شب فعالیت کمتری دارند و در هنگام خواب اصلا فعال نیستند، این ظرفیت را دارد که به بدن وزن اضافه کند. وود افرود: ما فکر میکنیم مشکلی که در اواخر شب با غذا خوردن وجود دارد این است که ما در زمانی کالری مصرف میکنیم که بدن به آن نیاز ندارد.
تصویری از ابعاد فاجعه
او در ادامه این موضوع را اینگونه باز کرد: تصور کنید چند تکه پیتزا میخورید و بلافاصله به رختخواب میروید. ما آن غذا را به انرژی (کالری) تجزیه می کنیم، اما پس از آن هیچ استفاده فوری از انرژی غذایی که میخوریم نداریم زیرا در حال خواب هستیم، نه ورزش. بنابراین، بدن ما با این انرژی چه میکند؟ آن را ذخیره میکند تا بعدا، زمانی که به آن نیاز داشتیم، استفاده کنیم. و بدن ما چگونه انرژی را ذخیره میکند؟ به صورت چربی این یکی از دلایلی است که معمولا توصیه میشود سعی کنید زودتر در روز غذا بخورید، نه دیرتر.
پویا شفیع پور، پزشک خانواده و پزشک متخصص چاقی در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، که در این مطالعه شرکت نداشت، نیز توضیح داد که بدن در شب به دلیل تفاوت در ریتم شبانه روزی بسیار مقاوم تر به انسولین است. وی تصریح کرد: در طول روز ترشح انسولین بیشتر و فعالیت پانکراس افزایش مییابد.
این متخصص در ادامه توضیح داد:اگر شما یک جغد شب بیدار هستید و دیر غذا میخورید احتمال مقاومت به انسولین البته بر اساس استعداد ژنتیکی شما افزایش مییابد. نرخ بالای پیش دیابت، پیشرفت دیابت و مواردی از این دست نیز به همین دلیل شب بیداری و تغذیه دیر هنگام است. و این چیزی است که ما معمولا در افراد شیفت شب قبرستان، آتش نشانها، پلیسها و پزشکان که شب ها زیاد کار می کنند، میبینیم.