برای تقویت حلم و بردباری باید طبق برنامه ای جدی به تقویت اراده خود پرداخته و سعی کنید بر خود مسلط باشید. در این رابطه راه های مختلفی وجود دارد ولی مهم آن است که در راه درمان آن کاملاً جدی و قاطع باشید. لذا آنچه پیشنهاد می شود را بدون کمترین کاستی به اجرا گذارید:
1)کاملاً به خود مطمئن باشید که می توانید روحیه خود را تغییر دهید ولی برای نتیجه گیری عجول نباشید. با خود فکر کنید که باید حداقل یکسال روی خود کار کنید و اگر چنین کنید حتماً پس از آن دگرگون خواهید شد.
2) از حساسیت بیش از حد در هر زمینه بپرهیزید.
3) در هر مسأله ای ابتدا از دیگران انتظار بدترین برخورد را داشته باشید و خود را برای تحمل آن آماده کنید. این مسأله باعث می شود، برخوردها بهتر از مورد انتظار، در شما ایجاد خوشنودی نماید. در حالی که اگر همیشه انتظار برخورد خوب داشته باشید چه بسا نتیجه عکس خواهید گرفت.
4) با خود شرط کنید که هیچ گاه و در هیچ شرایطی برخورد تند نداشته باشید. اگر ناگهان از شما چیزی سر زد خود را جریمه کنید؛ مثلاً تصمیم بگیرید - یا در صورت امکان نذر کنید - که مثلاً اگر بر کسی فریاد زدید فلان مبلغ صدقه بدهید یا یک روز روزه بگیرید. کارآیی این روش بسیار بالا است و بسیاری از علمای بزرگ بدین سان تمرین عملی و خودسازی نموده اند.
5) از تفریحات سالم و تقویت کننده اراده؛ مانند کوهنوردی و... نیز استفاده کنید.
6) در تصمیم گیری ها حتی الامکان با افراد عاقل و پخته مشورت نمایید، و از اقدامات عجولانه و مطالعه نشده بپرهیزید.
7) بیشتر با افراد خوش خلق و غیر عصبی معاشرت کنید.
8) شرح موارد فوق را در جدولی بنویسید و موارد انجام یا تخلف در هر روز را یادداشت نموده، و همواره سعی بر تقلیل موارد تخلف نمایید.
9) نتیجه را پس از مدتی گزارش نمایید.
10) همواره به بی نتیجه بودن عصبانیت اندیشه کنید و بدانید که حالات عصبی، نه تنها هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد؛ بلکه گره ها را کورتر خواهد کرد.
11) با مطالعه سیره و روش پیامبر(ص) و ائمه(ع) و بزرگان دین، از حالات و گفتارهای آنان درس بگیرید. امام صادق فرمودند: «کسی که سه خصلت در او باشد، خداوند از حورالعین آن گونه که بخواهد، به او تزویج می کند: 1- فرو بردن خشم و غضب، 2- صبر بر شمشیرها (جهاد)، 3- پرهیز از مال حرام.
منبع : پاسخگو