پیرو انتشار یک گزارش در خبرآنلاین، سازمان بهزیستی با ارسال جوابیه واکنش نشان داد.
در این جوابیه آمده است:
«در پاسخ به گزارش خبری 2024149 مورخ 24/11/1403 خبرگزاری خبرآنلاین با عنوان " کاهش شدت معلولیت ، شائبه اقدام عمدی بهزیستی برای کاهش هزینه ها " ضمن تشکر از دغدغهمندی و نگاه ویژه آن رسانه به موضوعات مرتبط با جامعه هدف سازمان بهزیستی توضیحاتی درخصوص موضوع مذکور جهت تنویر افکار عمومی ارائه می شود:
1.رویکرد قوانین حمایت گرایانه نسبت به افراد دارای معلولیت به گونه ایست که تناسب سطح خدمات با نیازهای گروه های هدف را در اولویت برنامه های مجریان امر قرار می دهد. لذا اجرای بی کم وکاست این قوانین در وهله نخست مستلزم تشخیص دقیق نوع و تعیین شدت معلولیت و درک نیازهای جسمانی، روانی و اجتماعی آنهاست که براساس ماده یک قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت مصوب 20/12/1396 مجلس شورای اسلامی ایران ، سازمان بهزیستی موظف به اجرای آن می باشد.
به منظور تشخیص نوع و تعیین شدت معلولیت در طی سالیان مختلف رویکردهای متعددی مطرح شده که در اغلب آنها شدت معلولیت صرفا براساس میزان آسیب های جسمی، روانی و... که بروز می نمود تعیین می شود. از سال 1391 به دنبال تغییر نگرش جهانی بر مفهوم معلولیت ، در سازمان بهزیستی نیز سطح عملکردی در انجام فعالیت های روزمره زندگی و مشارکت اجتماعی جایگزین رویکرد صرفا آسیب محور شد که استفاده از نظام طبقه بندی بین المللی عملکرد، ناتوانی (معلولیت) و سلامت (ICF) در کمیسیون های پزشکی تشخیص نوع و تعیین شدت معلولیت سازمان بهزیستی با تکیه بر همین رویکرد صورت پذیرفت.
2.شک نیست تشخیص و تعیین مبتنی بر معیارهای عملکردی یا به بیانی دیگر توانایی افراد در انجام فعالیتهای روزمره و مشارکت در زندگی اجتماعی به افراد دارای معلولیت این امکان را می دهد تا با تکیه بر توانمندی های خویش به آن دسته از خدمات مورد نیاز جهت کسب استقلال خود دست یابند. همچنین یادآور می شود رسالت اصلی سازمان بهزیستی در قبال افراد دارای معلولیت برنامه ریزی و ارائه خدمات توانمندساز از جمله خدمات توانبخشی ، خدمات آموزشی، خدمات مرتبط با اشتغال و ... می باشد که متناسب با نوع و شدت معلولیت این خدمات ارائه می شود نه صرفا حمایتهای مالی و معیشتی. بنابراین بدیهی است کاهش شدت معلولیت به محرومیت فرد دارای معلولیت از خدمات چندگانه بهزیستی و کاهش هزینه های بهزیستی منجر نخواهد شد.
3.اینکه برخی از افراد در ارزیابی مجدد با کاهش شدت معلولیت مواجه می شوند نباید دور از ذهن تلقی شود، تعدادی از افراد با بهره گیری از خدمات درمانی ،توانبخشی ،آموزشی ، اجتماعی و حمایتی و... در طی چندین سال، به سطح عملکردی بالاتری دست می یابند، لذا بدیهی است با افزایش روند بهبودی عملکرد ، شدت معلولیت کاهش یابد.
4.در خصوص مبحث مورد ادعا با عنوان " تغییرات غیرکارشناسانه" ، یادآور می شود به منظور بازنگری دستورالعمل اجرایی کمیسیون پزشکی – توانبخشی تعیین نوع و تعیین شدت معلولیت از دی ماه سال 1402 تا مردادماه 1403 کار گروه های ویژه متناسب با انواع معلولیت و متشکل از پزشکان و کارشناسان توانبخشی صاحب نظر و باتجربه استان های کشور تشکیل و بحث و بررسی پیرامون دستورالعمل صورت پذیرفت، همچنین دستورالعمل مربوطه به تمامی استانها و دفاتر حوزه توانبخشی جهت اعلام نظر ارسال و پس از دریافت نظرات به صورت مکتوب و 4 نشست مجازی و 2 نشست حضوری دبیران کمیسیون های پزشکی – توانبخشی سراسر کشور ، موارد قابل اجرا در دستورالعمل اعمال و در نهایت پس از دو جلسه تخصصی در شورای تحول اداری وقت به تایید رسید و در شهریور ماه ابلاغ شد.
5.همچنین در خصوص بند های" عدم ارتباط تخصصی کارشناسان با حوزه معلولیت" و " آموزش بی آموزش" ؛ به صراحت در دستورالعمل مربوطه اعضای کمیسیون پزشکان و کارشناسان آموزش دیده مجرب در رشته های پزشکی (عمومی - متخصص) و توانبخشی (در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا) از بین دانش آموخته های رشته های فیزیوتراپی، کاردرمانی، ارتز پروتز، گفتار درمانی، شنوایی شناسی، بینایی سنجی و روان شناسی با گرایش های بالینی و کودکان استثنایی در نظر گرفته شده اندکه علاوه بر داشتن تخصص می بایست در دوره های مدون آموزشی شرکت و گواهینامه آموزشی دریافت نمایند. همچنین نظر به اهمیت آموزش، در دستورالعمل ابلاغی به صورت ماده مجزا به آن پرداخته شده و پس از ابلاغ نیز دوره های آموزشی جهت دبیران استانها و به تبع آن جهت دبیران و کارشناسان شهرستان ها برگزار گردید و برنامه ریزی منطقه ای جهت آموزش های آتی نیز صورت پذیرفته است.
سازمان بهزیستی همواره در تلاش است در برنامه ریزی های خود زمینه سازی توانمندسازی جامعه هدف خود را محیا سازد و در این راه از هیچ حمایتی فروگذار نمی کند. ضمن تشکر از پرداخت ان رسانه به موضوعات جامعه هدف سازمان بهزیستی، انتظـارمی رود برای جلوگیری از ایجاد هرگونه شائبه نظرات کارشناسی این سازمان قبل از انتشار اخذ شود که این موضوع انتظاری به حق است.»
4747