به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان مقوله فرهنگ امری است که به عنوان یک ضرورت برای بقای هر جامعهای شناخته شده است.فرهنگ و ضرورتهای فرهنگی از ان دست موضوعاتی است که سالها در کشور مورد توجه بوده و مقام معظم رهبری به عنوان بالاترین مقام کشور بر اهمیت این امر تاکید کرده و فرهنگ را به نوعی به منزله حیات برای تنفس انسان دانسته است.
از همین رو به سراغ بالاترین مسئول فرهنگی در قوه قضائیه به عنوان یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران رفتیم تا از اقدامات این معاونت در دستگاه قضایی و حتی بیرون از قوه قضائیه بیشتر آگاه شویم.
حجت الاسلام و المسلمین هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضائیه در این مصاحبه به بیان نقش فرهنگ و اقدامات فرهنگی اشاره کرد و گفت: همانگونه که استحضار دارید معاونت فرهنگی دو مأموریت اصلی دارد که یکی ناظر به درون قوه است و یکی ناظر به بیرون قوه است.
وی گفت: اقدامات و ماموریت درون قوه قضائیه بیشتر برای ارتقای فرهنگ دینی و سازمانی است و ماموریت بیرونی هم برای ارتقای فرهنگ حقوقی جامعه.
دکتر صادقی اظهار کرد: ما در معاونت فرهنگی بیشتر حجم کاری و برنامههای خود را به درون قوه قضائیه معطوف کردهایم و برای اینکه این برنامهها یک معیار کاملاً شفاف، روشن و استاندارد داشته باشند از یک مدل بومی سازی شده تعالی سازمانی استفاده کرده ایم که یک مدل جهانی هست.
حجت الاسلام صادقی ادامه داد: این مدل تعالی سازمانی هم از حیث جهات اسلامی و هم جهات مربوط به قوه قضاییه و هم جهات فرهنگی بومی سازی شده است.
معاون فرهنگی قوه قضائیه بیان کرد: این مدل در طی دو سال گذشته در واحدهای قضایی سراسر کشور اجرایی شد. البته لازمه اجرای این مدل این بود که افراد ابتدا تعلیم ببینند، آموزشهای لازم را ببینند و با مفاهیم استاندارد و ارتقای کیفیت مدیریت آشنا شوند.
وی اظهار کرد: پس از اجرای این مدل تعالی و بررسی عملکرد به برگزیدگان، جوایز و لوحی از طرف ریاست محترم قوه قضائیه اعطا شده و میشود.
این مقام عالی دستگاه قضا بیان کرد: این اقدام برجسته فرهنگی در دستگاه قضایی به مدت دو سال اجرایی شد. البته ما برای سال 96 ویرایش دوم این مدل را ارائه کرده ایم و در حال حاضر این مدل تعالی بر اساس ویرایش دوم در حال اجرا است که نتیجه ان طبیعتا ارتقای کیفیت در کار است.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی تصریح کرد: با توجه به اهمیت این مدل تعالی باید گفت که این کار جزو اصول و کارهای زیربنایی و پیشرفته در عرصه مدیریت است که ما آن را در عرصه فرهنگ اجرایی کرده ایم. این کار در کشور ما به عنوان یک نمونه کمنظیر و شاید بی نظیر اجرا شده و تا جایی که من اطلاع دارم دستگاهی از این مدل تعالی در حوزه فرهنگ بهره نبرده است.
وی درباره اهمیت بومی سازی مدل تعالی فرهنگی گفت: ما دراین مدل تعالی جهات مربوط به اصول اخلاقی و اصول دینی را اصل قرار داده و رعایت کرده ایم. این مدل تعالی مدل استانداری است که شرکتها و موسسات برای پیشرفت کار خود در دنیا استفاده میکنند. یعنی اکنون حدود 70 کشور از این مدل استفاده میکنند. البته این بدین معنی نیست که این مدل بیعیب و نقص است، ولی نسبت به مدلهای دیگر مدیریت ترجیحاتی دارد؛ لذا ما تلاش کرده ایم که مدل مورد نظر را را بومی سازی کرده و در عین حال پیشرفت هم بدهیم. به همین دلیل است که ما دائما یک نگاه انتقادی به مجموعه کار خود داریم.
این مقام عالی دستگاه قضا اظهار کرد: این کار یکی از کارهای برجستهای است که تمام کارهای فرهنگی ما را در درون قوه قضائیه پوشش میدهد. البته باید گفت: حتی از این مدل در اقدامات بیرونی دستگاه قضا هم استفاده کرده و برنامهها را برا اساس آن معیاردهی و سپس شاخصسازی کرده ایم.
حجت الاسلام صادقی افزود: یکی از کارهای بزرگ ما در معاونت فرهنگی همین کار شاخصسازی است. این کار اقدامی بسیار مهم در حوزه فرهنگ است، چون به کمیت درآوردن امور کیفی کار دشواری است.
معاون فرهنگی دستگاه قضا خاطرنشان کرد: چیزی که لازم است یادآوری کنم این است که مدل تعالی بومی سازی شده در پیش چشم داوران ملی و همه کسانی که میخواهند بررسی و قضاوت کنند وجود دارد و این افراد میتوانند این مدل را بررسی و کارشناسی کنند و در صورت علاقه پیشنهادات خود را به ما ارائه دهند.
حجت الاسلام صادقی در خصوص یکی دیگر از ویژگیهای این مدل تعالی گفت: کار مهم دیگری که در این جا اهمیت دارد این است که ما به شکل سازمانی داریم این مدل را عملیاتی میکنیم. یعنی کار ما فرد محور نیست بلکه سازمانمحور است. یعنی یک مجموعه است که در حال اجرای آن است و اگر افراد هم عوض شوند و یا مثلا بنده هم در این سمت نباشم برنامهها مشخص بوده و معلوم است تاکنون چه کرده و چه کارهایی قرار است انجام گیرد. یعنی اگر شخص دیگری بیاد مسئولیت معاونت فرهنگی را بر عهده بگیرد کاملاً میدانند چه کاری باید انجام شود.
وی توضیح داد: یعنی اسناد معاونت فرهنگی را منسجم و منظم به صورت تصویبشده داریم و در اختیار هر فرد دیگری میتوانیم قرار بدهیم؛ لذا این کار جزو کارهایی است که ما در شیوه استاندارد کاری مدنظر قرار داده ایم. حتی بعد دانش سازمانی خود را داریم که هم قابل به ارث گذاشتن است و هم قابل ارتقا.
معاون فرهنگی قوه قضائیه به خروجی استفاده از این مدل اشاره کرد و گفت: این کاری که بیان شد کاری است که در حوزه مدیریت کاری خود در حال انجام است. اما به حیث آثار کار و محصول کار نیز توجه داشته وداریم که ببینیم مردم چه بهرهای از این کار میبرند و خروجی کار ما چیست؟
حجت الاسلام صادقی خاطرنشان کرد: در حوزه فرهنگ دینی و سازمانی عمده خروجی کار ما این هست که جهات معنوی و هم جهات اعتقادی و هم جهات رفتاری همکاران خود را در دستگاه قضایی ارتقا دهیم. البته در این زمینه کارهای خوب و فراوانی انجام شده است که ما آنها را کافی نمیدانیم.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلایل محدودیتهای زیاد مثل کمبود بودجه و منابع انسانی نتوانسته ایم تمامی برنامههای مدنظر خود را عملیاتی کنیم. چون ما ده برابر کارهایی که تاکنون انجام شده است میتوانیم برنامه انجام دهیم البته به شرطی که بودجه در اختیار باشد. یعنی ما برنامههای مشخص و هدف دار زیادی داریم که به علت کمبود امکانات و عدم بودجه مناسب هنوز عملیاتی نشده اند.
این مقام عالی دستگاه قضایی تصریح کرد: ولی همین مقدار کارهایی هم که انجام شده است آثار مثبت خود را گذاشته است. ما نمونه برنامههایی داریم که در حوزه ارتقای معنوی است. مثلا اردوهایی که برگزار میکنیم، کلاسهایی که برگزار میشود و مخاطبان برنامهها در محیطهای معنوی حضور پیدا میکنند همگی دارای اثرات مثبت بوده است.
معاون فرهنگی قوه قضائیه بیان کرد: خروجی فعالیتها ما در رضایت همکاران نهفته است. یعنی همکاران ما اثرات این برنامهها را دیده و از آن اعلام رضایت میکنند. به طوری که همکاران بسیاری اذعان میکنند که از این قبیل برنامهها یا اصلا اتفاق نیافتاده یا بسیار کم اتفاق افتاده است.
وی خاطرنشان کرد: تکریم همکاران در معاونت فرهنگی از موضوعاتی است که بسیار به دنبال آن هستیم. یعنی همکاران ما چه همکاران قضایی و همکاران اداری احساس کنند مورد توجه قرار میگیرند. البته همانگونه که بیان شد اگر امکانات بیشتر بود حتماً این بخش هم قویتر اجرا میشد، ولی در حد توان سعی کردیم تکریم همکاران به بهترین شکل صورت گیرد.
حجت الاسلام صادقی در ادامه مصاحبه به نقش و جایگاه مهم قرآن کریم در اقدامات و برنامههای فرهنگی اشاره کرد و گفت: برنامههای دیگری در معاونت فرهنگی با محوریت قرآن مجید انجام میشود. به طوری که بیش از 600 جلسه آموزشی در سراسر کشور با محوریت قرآن کریم انجام شد.
معاون فرهنگی قوه قضاییه خاطرنشان کرد: در این مجموعه برنامهها درسال گذشته چیزی حدود 53 هزار نفر شرکت کردند. بخشی از این برنامهها بهصورت حضوری و بخشی دیگر به شکل مجازی و بخشی هم به شکل مطالعه در منزل انجام گرفت. مخاطبین این برنامهها هم قضات، کارمندان و اعضای خانوادهها چه از دستگاه قضایی و چه از سازمانهای تابعه بوده اند.
وی به دیگر برنامههای انجام شده در معاونت فرهنگی قوه قضائیه اشاره کرد و افزود: برگزاری بیش از 480 کارگاه آموزشی با موضوعات مختلف اعتقادی، سیاسی، اخلاقی، رفتار سازمانی و اخلاق حرفهای از جمله اقدامات و فعالیتهای این معاونت بوده است که حدود 55 هزار نفر را تحت پوشش قرار داده است. همچنین 270 شماره از نشریه آوا و بیش از 40 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف را چاپ و در اختیار همکاران دستگاه قضایی قرار داده ایم.
حجت الاسلام صادقی توضیح داد: البته این کتب و مجلاتی که چاپ شده است صرفا برای بدنه دستگاه قضایی نیست بلکه اکثر آنها جنبه عمومی هم دارند. یعنی محتوای آنها به گونهای است که قابلیت استفاده برای اکثر مردم را دارد. مثلاً ممکن است برخی از آثار نهاد نمایندگی در دانشگاهها برای ما هم مفید باشد که ما هم با تعامل و هماهنگی که با این قبیل نهادها و دستگاهها داریم از آثار آنها با طرح و چاپ مخصوص خود استفاده میکنیم.
این مقام عالی دستگاه قضایی به برگزاری مسابقات قرآنی هم اشاره کرد و گفت: نکته دیگر در حوزه فرهنگ دینی و سازمانی برگزاری مسابقات قرآنی در بخشهای مختلف است.
وی بیان کرد: ما در سال گذشته 4 مرحله مسابقه در مرحله شهرستانی، استانی، منطقهای و نهایتا کشوری برگزار کردیم که حدود 12 هزار نفر با یکدیگر در این مراحل بایکدیگر به رقابت پرداختند.
معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: بخش زیادی از این مسابقات مربوط به فهم و تفسیر قرآن است یعنی حدود 9 هزار نفر در این بخشها شرکت کردند. این موضوع نشان میدهد یک کار بزرگ معرفتبخش در این عرصه در حال انجام است که ان شاءالله برای سالهای بعد هم این موضوع در رأس اقدامات ما مورد توجه است.
حجت الاسلام صادقی به جایگاه تکریم ارباب رجوع هم اشاره کرد و گفت: در بخش فرهنگ دینی و سازمانی کار دیگری که صورت گرفته در حوزه تکریم ارباب رجوع است. در این خصوص ما یک مصوبه هم در شورای معاونین داشتهایم که کار خیلی ارزشمندی است که ان شاء الله به زودی ابلاغ خواهد شد. در این مصوبه تلاش بر این است که سطح رفتاری همکاران خود را با محوریت تکریم ارباب رجوع ارتقاء دهیم.
معاون فرهنگی قوه قضائیه ادامه داد: در این موضوع هدف اصلی ارباب رجوع است و ارباب رجوع از مزایای آن بهرهمند خواهد شد. البته ممکن است که خروجی آن در حوزه فرهنگ عمومی مشاهده شود، اما این امر حاصل ارتقای فعالیتهای اخلاق حرفهای خواهد بود.
وی توضیح داد: این امر تا حدی برای ما حائز اهمیت است که تکریم ارباب رجوع را تبدیل به یک دستورالعمل کردهایم. حتی رفتار همکار خود در این موضوع سنجیده و امتیازدهی را برای آن قرار داده و بر اساس این امتیازات ارتقای افراد و نیز پاداشهای احتمالی را مدنظر قرار دادهایم.
حجت الاسلام هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضائیه در ادامه به تدوین طرح چهرههای ماندگار قوه قضائیه اشاره کرد و گفت: طرح دیگری که در معاونت متبوع ما در سال 95 تدوین شده اما هنوز به تصویب ریاست محترم قوه قضائیه نرسیده است بحث تجلیل از چهرههای ماندگار دستگاه قضایی است.
وی گفت: در این طرح بنا داریم هرچند سال یک بار مثلا 3 یا 5 سال چهرههای ارزشمند و ماندگار قضایی را به جامعه معرفی کنیم و از آنها تجلیل شود که مردم این افراد شاخص مثلا قضات و مدیران ما را بشناسند. چون ما معتقدیم از نظر علمی و از نظر تجربه یک سری افراد خیلی خوب در دستگاه قضا داریم که باید به جامعه معرفی شوند.
حجت الاسلام صادقی در بخش دیگری از سخنان خود به بخش فرهنگ عمومی اشاره کرد و گفت: ما در حوزه فرهنگ عمومی کارهایی برای ارتقای دانش عمومی مردم در عرصه حقوق عمومی انجام داده ایم. چون افزایش آگاهیهای عمومی مردم بر عهده ما است این کار را انجام میدهیم.
این مقام عالی قوه قضائیه گفت: برای این کار با صداوسیما همکاریهایی داریم، از جمله در این راستا تیزرها و برنامههای کوتاهی ساختهایم.
این مقام دستگاه قضایی خاطرنشان کرد: کار بزرگ دیگری که در معاونت فرهنگی انجام گرفت تشکیل ستادی با عنوان ستاد ملی صبر بود. این ستاد در سال 95 آغاز به کار کرد و در اسفند سال گذشته هم اولین همایش خود را با حضور مسئولان عالی رتبه سه قوه برگزار کرد.
حجت الاسلام صادقی اظهار کرد: تشکیل این ستاد با هدف ایجاد یک حرکت اجتماعی برای افزایش صلح و رضایت و بخشایش در جامعه شکل گرفت. کلمه صبر مخفف صلح و بخشش و رضایت است.
معاون فرهنگی قوه قضائیه توضیح داد: همایشی که در اسفندماه سال گذشته انجام شد در سطح ملی بود و از کسانی که در حوزه صلح و بخشش و رضایت اقدامات خوبی کرده بودند اعم از قاضی، شاکی، مردم عادی، شوراهای حل اختلاف و هرکسی که بهنحوی در پیشبرد اینگونه امور مؤثر بود تقدیر شد.
وی افزود: بهعنوان نمونه از رئیس کل دادگستری یکی از استانها به دلیل صدور احکام جایگزین حبس و پیگیری این موضوع تقدیر شد. صدور حکم کاشت درخت در شهر و اطراف شهر یکی از این احکام جایگزین حبس بود که از این مجازات هم زندانیان زیادی بهرهمند شدند و هم مردم از نتایج مثبت این حکم درآبنده استفاده خواهند کرد.
حجت الاسلام صادقی تصریح کرد: همچنین از کسانی که در آزاد سازی زندانیان پیشتاز بودند تقدیر شد. مثلاً ما کسی را داشتیم که حدود 6 میلیارد تومان از بودجه شخصی خود را صرف آزادسازی زندانیان و صلح و سازش و امثالهم کرده بود.
این مقام دستگاه قضایی ادامه داد: کار دیگری که در حوزه ارتقای فرهنگ عمومی انجام داده ایم همکاری با مساجد سراسر کشور و ائمه جمعه، دانشگاهها و بعضی مراکز مانند سازمان تبلیغات است.
معاون فرهنگی دستگاه قضا ادامه داد: در این راستا برای روحانیون کارگاههای آموزشی گذاشته و به واسطه آنها، آموزشهای حقوقی را به مردم منتقل کرده ایم.
حجت الاسلام صادقی به جایگاه کودکان و زنان در عرصه فرهنگ هم اشاره کرد و گفت: در حوزه زنان و کودکان ما دفاتر حمایت از حقوق زنان وکودکان را در سراسر کشور داریم. در این دفاتر بیش از 728 هزار مورد مشاوره و کمک به احقاق حقوق زنان وکودکان داشته ایم. این هم جزو خدماتی بوده که معاونتهای فرهنگی سراسر کشور در کمک به مردم داشته اند.
معاون فرهنگی قوه قضائیه تصریح کرد: البته برنامههای دیگری از جمله برگزاری اردو در معاونت فرهنگی داشتهایم. مثلاً برگزاری اردوهای استانی، اردوهای کشوری یا برنامههای راهیان نور هر ساله انجام میشود. این برنامهها هم جزو برنامههای بسیار مؤثر و سازندهای است که، چون هرسال برگزار میشود لازم به بیان جزئیات نیست.
حجت الاسلام صادقی به بیان تاثیرگذاری امور در فرهنگ عمومی اشاره کرد و گفت: ما کارهایی را که در حوزه فرهنگ عمومی میکنیم به اندازه یک در هزارم نیازهای فرهنگ عمومی هم نیست؛ بنابراین از این کار انتظار معجزه نداریم. ولی میدانیم هرچه آگاهی مردم بالاتر رود کمتر کلاه سرشان میرود. تأثیر آموزش بدون تردید در زندگی مردم وجود دارد، اما ما براورد دقیقی در جهت اثرسنجی اقدامات نداشته ایم.
این مقام دستگاه قضایی گفت: متاسفانه در کشور معمولاً برای کارهای فرهنگی در سطح ملی و بزرگ اثرسنجی صورت نمیگیرد. البته در مقیاسهای کوچک میتوان اثر سنجی کرد، ولی در مقیاسهای ملی تقریباً چنین موردی نداریم.
معاون فرهنگی دستگاه قضا توضیح داد: البته در اقدامات درون قوهای ما میتوانیم اثرات کارها را مشاهده کنیم. علت این حرف این است که ما میبینیم در فلان موضوع چقدر مشتری داشته ایم. مثلاً به عنوان نمونه عرض کنم بسیاری از سازمانها زمانی که مطلع شدند در حوزه فرهنگی ما بروشورهایی تهیه و منتشر کرده ایم خواهان این شدند که ما این بروشورها را در اختیارشان قرار دهیم تا خودشان چاپ کنند. مثلاً ارتش و شهرداری، برای ارتقای آگاهی عمومی خود و همکارانشان چند صد هزار عدد از این بروشورها را چاپ میکنند.
وی خاطر نشان کرد: این قبیل تقاضاها نشان میدهد که کار ما موثر بوده است. یعنی اثر گذار بوده که دنبال آن آمده اند.
حجت الاسلام صادقی در ادامه به بیان اولویتهای معاونت فرهنگی در سالهای آینده اشاره کرد و گفت: ما برنامههای متعددی را برای سالیان آینده از اکنون طراحی و تدوین کرده ایم. یکی از این برنامهها که از سال گذشته شروع شده، ولی هنوز ابتدای راه هستیم بحث پیوستنگاری فرهنگی است.
این مقام دستگاه قضایی توضیح داد: ما اعتقاد داریم برای مسائل مهم دستگاه قضایی باید پیوستنگاری فرهنگی انجام شود. این موضوع طبق دستور مقام معظم رهبری که فرمودند: برای همه طرحهای مهم کشور باید این اتفاق انجام شود مدنظر ما قرار گرفته است.
معاون فرهنگی دستگاه قضا ادامه داد: بنابراین این موضوع در دستور کار ما قرار گرفته است. مثلاً برای اصلاح فرایندهای کاری در قوه قضائیه باید مشارکت معاونت راهبردی وجود داشته باشد. چون فرایندها در حوزه کاری معاونت محترم راهبردی هست، یا برای اصلاح قوانین و تهیه پیوست فرهنگی قوانین نیازبه مشارکت معاونت محترم حقوقی داریم.
حجت الاسلام صادقی به یکی دیگر از اولویتهای معاونت فرهنگی اشاره کرد و گفت: یک کار مهم دیگر تهیه و تدوین شاخصهای فرهنگی همکاران دستگاه قضایی است.
وی توضیح داد: شاخص فرهنگی یعنی با این به اصطلاح شاخصها بتوانیم سطح فرهنگی و سطح اخلاقی همکاران خود را بسنجیم. این شیوه سنجش که میتواند به شکل خود ارزیابی باشد هم میتواند در اختیار همکاران باشد تا خود را ارزیابی کنند و هم در اختیار مسئولین باشد تا در هنگام جذب از آن استفاده کنند. همچنین در زمان ارتقا نیز این شاخص فرهنگی کاربرد دارد.
این مقام دستگاه قضایی تصریح کرد: تهیه و تدوین این شاخصهای فرهنگی و شیوه سنجش آنها کار دشواری است؛ بنابراین این موضوع هم یک بخش از کار ماست.
حجت الاسلام صادقی ادامه داد: باز مقوله دیگری که در معاونت فرهنگی به دنبال آن هستیم مفهوم معنویت سازمانی است که انشاء الله این موضوع را هم بتوانیم در سال جاری به نتیجه برسانیم.
معاون فرهنگی قوه قضائیه خاطرنشان کرد: معنویت سازمانی در کشور ما یک امر خیلی تازه و نوپا است که خیلی از مردم و خیلی از مدیران از آن اطلاع کافی ندارند. ولی در سطح دنیا به این موضع توجه شده است. حتی کشورهایی که سکولار هستند به این موضوع توجه کرده اند.
وی افزود: آنها به این نتیجه رسیده اند که اگر میخواهند پیشرفت کنند و میخواهند مدیریتشان بهبود و ارتقا پیدا کند باید به معنویت در سازمان توجه جدی کنند.
این مقام دستگاه قضایی بیان کرد: ما همین مقوله قوی معنوی را در دینمان داریم. اما میخواهیم این موضوع را بیاوریم در حوزه کسب و کار و حوزه فعالیتهای اجتماعی. ما درصدد این هستیم که بگوییم چه کنیم که سازمان ما معنویتر و باتقواتر شود. ما مفهوم تقوا را در فرهنگ اسلامی داریم. معنویت و تقوا در فرهنگ اسلامی ما وجود دارد. حال باید ببینیم چگونه میتوانیم این تقوا را در حوزه مدیریتی خود پیاده کنیم. مثلاً ما در شرع و دین فرهنگی داریم با عنوان کار برای خدا. این یک مفهوم است. خب هدف ما این است که چطور این مفهوم ارزشمند را در فرهنگ سازمانی خود جا بیندازیم.
وی بر اهمیت همکاری دیگر دستگاهها در انجام کار فرهنگی اشاره کرد و گفت: ما برای به ثمر نشستن اقدامات فرهنگی خود نیاز به تلاش و اقدامات دیگر دستگاهها نیز داریم. مثلاَ صداوسیما یک نمونه است. البته از مسئولان صداوسیما تشکر میکنیم، اما از آنها انتظار داریم بیش از گذشته در این راه سرمایهگذاری کنند. همچنین سازمانهای دیگر در این راستا سهم خود را ایفا کنند. مثلا آموزش و پرورش در مقوله تربیت خیلی کوتاهی دارد. واقعاً ما این خروجی آموزش و پرورش را قبول نداریم. این خروجی آموزش و پرورش منجر به دعوا، نزاع و عدم رعایت کردن حقوق دیگران میشود.
این مقام دستگاه قضایی افزود: اگر در آنجا تربیت درست صورت پذیرد بسیاری از نزاعها کاهش پیدا میکند و بسیاری از پروندهها تشکیل نمیشود. امیدواریم وزیر محترم بعدی آموزش و پرورش عنایتی ویژه به این مقوله داشته باشند. البته ما آماده همکاری با آنها هستیم و به آموزش و پروش کمک میکنیم که بحثهای حقوقی در متون آموزشی و تربیتی وارد شود. چون هدف ما این است که اصل نظام تربیتی آموزش و پرورش مقداری حقوق محور شود، یعنی موضوعات حقوقی برود در متن درسی.
معاون فرهنگی دستگاه قضا تصریح کرد: بیشترین جایی که ما از آنها انتظار تلاش مضاعف داریم آموزش و پرورش است و سپس دانشگاهها و دستگاههای فرهنگساز. مثلاً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خیلی میتواند در این مسیر مؤثر باشد. فیلم سازان، حوزه سینما، حوزه موسیقی، حوزه تئاتر و دیگر حوزههای فرهنگی همه باید به مقولات مربوط به فرهنگ عمومی کشور توجه کنند.
حجت الاسلام صادقی ادامه داد: ما در این قسمت خیلی ضعف داریم. ضعف تربیتی و آموزشی داریم. واقعاً مردم ما خوب هستند، اما دستگاههای ما کارشان را کامل و به درستی انجام نمیدهند و تربیت اجتماعی درست صورت نمیگیرد؛ لذا در مقولات اجتماعی درگیری اجتماعی ما زیاداست. در حالی که با وجود چنین بنیانهای فرهنگ اسلامی نباید اینگونه باشد.
معاون فرهنگی قوه قضائیه تصریح کرد: دلیل این امر این است که تربیت اجتماعی ما ضعیف است. البته ممکن است در حوزه اخلاق فردی خیلی افراد موازین و آداب را رعایت کنند، ولی وقتی همین افراد وارد حوزه رفتار اجتماعی میشوند، چون تربیت اجتماعی درست نبوده است، این مشکلات به وجود میآید.
حجت الاسلام صادقی در پایان با تقدیر و تشکر از همه همکاران خود علی الخصوص معاونین فرهنگی دادگستری استانها گفت: ما معتقدیم همه این مواردی که بیان شد و انجام شده ناچیز است. یعنی اگر امکانات بیشتری داشتیم خیلی بیشتر و بهتر این کارها انجام میشد. بالاخره به حد توان همکاران در سراسر کشور ما انجام وظیفه کرده ایم.
گفتوگو از سید هادی مظلوم