اظهار نظرها و موضع گیریهای نسنجیده و عجیب و غریب بوش، رئیس جمهوری آمریکا بعد از حادثه اخیر این کشور، لکه سیاهی است که در دامن تاریخ دیپلماسی این کشور خواهد ماند!
عکس العمل های متفاوت کشورهای جهان در برابر فراخوان رئیس جمهوری آمریکا جهت مبارزه جهانی با تروریسم، به رهبری آمریکا، محک خوبی برای روشن شدن میزان استقلال، درایت و صداقت و اراده سیاسی رهبران این کشورها است .
یکی از رؤسای جمهوری اسبق آمریکا گفته است: «بحران های بزرگ، مردان بزرگ پدید می آورد، با اراده های بزرگ!» . این، سخن درستی است، اما حادثه اخیر آمریکا، نشان داد که رهبران سیاسی کنونی آمریکا توان تحمل حوادث بزرگ را ندارند، فاقد اراده های بزرگ هم هستند، اما ادای مردان بزرگ را درمی آورند! و به جای ابراز اراده های بزرگ، تصمیم های عجولانه، شتابزده و متغیر می گیرند!
شک نیست که عملیات انتحاری و تروریستی اخیر در مرکز تجارت جهانی آمریکا و وزارت جنگ این کشور، با ابعاد و تلفات و خسارات بسیار بالا و تکان دهنده و وحشتناک (که به هزار دلیل محکوم و غیر انسانی است)، آمریکاییان را غافلگیر و شوکه کرد، و ضربه سختی به رئیس جمهوری آمریکا و سکانداران کشتی سیاست این ابرقدرت وارد کرد و غرور و اعتبار آنها را درهم شکست! آنها این گونه شکستها را تجربه نکرده بودند . اما باید توجه داشت که جوهر مردان بزرگ و شجاع، در مواقع بحرانی جلوه گر می شود .
عکس العمل ها و اظهارنظرهای شتابزده، نسنجیده، و گاه متضاد رئیس جمهوری آمریکا پس از حادثه، تابلویی تماشایی در برابر دیدگان جهانیان که به این کشور دوخته شده بود، به نمایش گذاشت . او که روحیه خود را باخته بود، پیش از بررسی حادثه به این بزرگی، مسلمانان را متهم ساخت و طبل برپایی جنگ صلیبی را به صدا درآورد! اما در برابر موج اعتراضها و بروز خشونت ها سبت به مسلمانان آمریکا، در شورای عالی روابط اسلام و آمریکا حاضر شده، اسلام را دین صلح اعلام و مردم آمریکا را از رفتار نامناسب با هموطنان مسلمانشان نهی کرد! او اعلام کرد در مبارزه با تروریسم، هر کس با ما نیست، با تروریست ها است! ، و بدین ترتیب با روح غرور و نخوت رایج آمریکاییان، مرزبندی نوینی ترسیم کرد! اما با گذشت حدود سه هفته، بنابه ادعای خود بوش، 28 کشور اعلام همکاری برای حمله به افغانستان کرده اند، پس بقیه کشورهای جهان با تروریست ها هستند! .
اما اسرائیل جنایتکار که بنیانش بر ترور و خشونت و آدمکشی نهاده شده و تجسم تروریسم دولتی است، چون با آمریکاست، تروریست نیست! .
او در برابر موضع گیری های اغلب کشورها که سازمان ملل را بهترین محور و رهبر برای مبارزه جهانی با تروریسم معرفی کردند، ناگزیر شد بگوید: «اگر کشورهای دیگر با ما همکاری نکنند، ما خود به مبارزه ادامه خواهیم داد!» باری هنوز هم استدلال های آمریکا در مورد متهم اصلی ماجرا (اسامه بن لادن)، جهانیان را قانع نکرده و لشگرکشی عظیم این دولت به افغانستان را، از یک سو نوعی جبران ضعف، و تسکین خاطر ملت آمریکا، و از سوی دیگر مقدمه ای برای اهداف استعماری بلندپروازانه نظیر حضور دائمی در خلیج فارس ارزیابی می کنند .
پرده دیگر این ماجرا موضع گیری های انفعالی و از سر زبونی برخی از رژیمها به ویژه رژیمهای طرفدار طالبان در برابر اراده آمریکا است . اینها که برخلاف اجماع بین المللی، طالبان را به رسمیت شناخته بودند، و خود را در جرایم و بدنامی های آنها شریک قرار داده بودند . و برخی، حالت واسطه بین بن لادن و سازمانهای جاسوسی آمریکا، جهت رساندن دلار و تغذیه مالی وی در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی را داشتند، با اشاره آمریکا با یک چرخش صد و هشتاد درجه ای، ارتباط خود با طالبان را قطع کردند و اسلام آباد با حفظ رابطه سیاسی، تمام فرودگاه های خود را (شتر گاوپلنگ!) در اختیار آمریکا قرار دادند! . زمانی که طالبان اعضای سفارت ایران را در افغانستان کشتند، هیچ کدام از اینها کک شان هم نگزید! . و آمریکاییان مدتها می گفتند: طالبان هیچ کار غیر منطقی انجام نداده اند! .
در هر حال، اینک گویا بوش، برنامه بلندپروازانه و پر هزینه و پر سر و صدای سپر دفاع موشکی را که آن همه پیرامون آن مانور می داد، فراموش کرده است! زیرا انفجار مرکز تجارت جهانی، ثابت کرد که خطر در درون آمریکا است نه در بیرون آن!
«انما الکیس من اذا اساء استغفر و اذا اذنب ندم »
«به راستی هشیار و زیرک کسی است که اگر بد کند، آمرزش خواهد و گاهی که گناه کند، پشیمان گردد» .
(غرر الحکم، ج 1، ص 300، حکمت 35)