ماهان شبکه ایرانیان

خواص دارویی گیاه بادرنجبویه

نام رایج: بادرنجبویه نام عربی: مفرح القلب نام های دیگر: بادرنکبویه، قرنفل بستانی، ترنجان ماهیت: نباتی است به قدر ذرعی و دو نوع می باشد نوع اول صغیر و برگ آن لطیف و طولانی و اطراف برگ آن مانند ارّه و ساق آن پُر شعبه شبیه به ریحان و گل آن بنفش مایل به سرخی و بجای سبزی با طعام می خورند و تخم آن را ترنجان نامند و نو ...

خواص دارویی گیاه بادرنجبویه

نام رایج:

بادرنجبویه

نام عربی:

مفرح القلب

نام های دیگر:

بادرنکبویه، قرنفل بستانی، ترنجان

ماهیت:

نباتی است به قدر ذرعی و دو نوع می باشد نوع اول صغیر و برگ آن لطیف و طولانی و اطراف برگ آن مانند ارّه و ساق آن پُر شعبه شبیه به ریحان و گل آن بنفش مایل به سرخی و بجای سبزی با طعام می خورند و تخم آن را ترنجان نامند و نوع دوم نیز در بو شبیه به آن و از آن تندتر و برگ آن مایل به تدویر و شاخ های آن بسیار از یک بیخ می روید و برگ آن با خشونتی وعریض و از برگ نعناع بزرگتر.

طبیعت:

گرم و خشک در اواسط دوم

افعال و خواص:

مقوی دل و دماغ و حواس و حفظ و ذکا و معده و جگر و مفرّح و مفتح سدّه دماغی و ملطف و دافع کابوس شماً و اکلاً و جهت وحشت سوداوی و خفقان و غشی و فواق ریحی و تحلیل سودا و امراض بلغمی و مغص و امراض ورکین و گرده و دفع سموم مطلقاً شرباً و ضماداً نافع و ضماد آن جهت تقویت قلب و تسکین اوجاع مفاصل به سبب قوتی که در آن است و به خاصیتی که دارد و بالعَرَض نیز برای آنکه محلل و دافع سوداست و با سرکه محلل خنازیر و منقی قروح و خوردن آن ناشتا جهت ازاله خفقان سوداوی و غیر سوداوی و تقویت معده بارد رطب و تلطیف طعام غلیظ و آوردن جشاء و خواب بالعرض و طلای آب برگ آن جهت جَرَب سوداوی و بوئیدن برگ آن جهت تفتیح سدّه دماغی و جلوس در طبیخ آن جهت احتباس حیض نافع است.

تحقیقات جدید:

مقوی قلب و کبد، آنتی ضد استرس، ضد باکتری، آرامبخش، برطرف کننده خستگی های روحی، طپش قلب، برگ آن دافع حشرات، مفید برای تبخال.
در بازار دارویی گیاهان، علاوه بر بادرنجبویه Melissa officinalis ، گیاهی با نام علمی Asperugo procumbens وجود دارد که در حال حاضر در مکانهای عرضه گیاهان دارویی با بادرنجبویه شناخته می شود و در درمان بیماریهای عصبی و به عنوان آرامبخش کاربرد دارد.
***

بدل:

دو وزن آن ابرایشم و دو ثلث وزن آن پوست اترج

مضر:

ورک

مصلح:

صمغ عربی و کندر

مقدار شربت:

از خشک آن تا ده درم و از تازه آن تا بیست درم.
منبع مقاله :
کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان