هوای آلوده به دلیل دارا بودن انواع ذرات گرد و غبار و دودهای انواع خودروها و بسیاری از کارخانجات برای سلامت تمام موجودات زنده به خصوص انسانها مضر هستند. در این بین زنان باردار بیشتر از دیگر انسانها در معرض خطر هستند زیرا بدن زنان در دوران بارداری بسیار حساس و به قول معروف شکننده میشود.
زنان باردار علاوه بر سلامتی خودشان باید از جنین در حال رشد خود که در رحمشان در حال شکلگیری است نیز مراقبت کنند. اگر میخواهید که در آینده کودکان سالمی داشته باشید، بهتر است هشدارها را در دوران بارداری جدی بگیرید چون سلامتی کودکان در دستهای مادران است. در ادامه توجه شما را به تاثیرات مخرب هوای آلوده بر زنان باردار و جنین و راهکارهای مقابله با این معضل را جلب میکنیم. با بنیتا همراه باشید.
تاثیر آلودگی هوا بر زنان باردار
Credit: Redet
طبق آخرین تحقیقات، آلودگی هوا تاثیر بسیار مخربی بر دستگاه تولید مثل، بارداری، جنین و نیز نوزاد میگذارد. زنان باردار در هشتمین ماه حاملگیشان باید مراقبت از جنین خود را چند برابر کنند، زیرا در این ماه جنین بسیار حساس است. به همین دلیل است که زنان باردار نباید در معرض ذرات معلق آلوده در هوا قرار بگیرند چراکه این ذرات تاثیر مستقیم بر روی جنین میگذارند. زنان بارداری که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند بیشتر از زنان دیگر در معرض خطر هستند. این معضل بیشتر در فصل زمستان رخ میدهد. طبق بررسیهای به عمل آمده، آلایندههایی مانند منو اکسید کربن، دی اکسید گوگرد و دیگر ذرات معلق در هوا بیشترین تاثیر مخرب را بر روی زنان باردار میگذارند.
در مطالعات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، بیشتر نوزادانی که پس از تولد دچار کم وزنی شدهاند مادران آنان در دوران بارداری در معرض سطوح بالای اُزن قرار داشتهاند. همچنین دلیل بسیاری از نوزادانی که بر اثر سندرم دچار مرگ ناگهانی شدهاند و زنانی که دچار بیماریهای اندومتریوز هستند، قرار داشتن در مجاورت هوای آلوده بوده است. بسیاری از تحقیقات نشان داده است که هوای آلوده میتواند حتی بر روی DNA جنین انسان تاثیرات خطرناکی بگذارد. در بسیاری از موارد، زنان بارداری که مدام در معرض هوای آلوده قرار داشتهاند جنینشان در رحم دچار مرگ شده است و یا این که نوزاد آنان پس از تولد دچار کم هوشی شدهاست.
تخمکگذاری تحت تاثیر آلودگی هوا
Credit: DrugAbuse
به گفتهی دکتر پاتریشیا، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه پنسیلوانیا، بیشتر زنانی که دچار نازایی میشوند اغلب در شهرهای بزرگ و آلوده زندگی میکنند. به گفتهی این محقق، پس از این که یک موش ماده را در معرض گاز اٌزن قرار دادند متوجه شدند که این موش ماده دیگر نمیتوانست مانند گذشته باردار شود زیرا گاز ازن تاثیر مستقیم بر روی قسمتی از مغز میگذارد. این قسمت از مغز مسئول بارور کردن تخمکهایی است که در رحم قرار دارند و با مختل شدن این قسمت از مغز، دیگر تخمکها نمیتوانند بارور و در نهایت تبدیل به جنین شوند. بسیاری از زنانی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند در مجاورت هوای آلوده و به خصوص گاز ازن قرار دارند. همانطور که گفتیم گاز ازن پس از استشمام توسط زنان باعث مختل شدن قسمتی از مغز که مسئول بارور کردن تخمکها هستند میشوند و در نهایت زنان دچار نازایی میشوند.
همچنین به گفتهی دکتر عاطفه عابدینی، فوق تخصص ریه، هر فرد در هفته به طور متوسط حدود 168 ساعت در مجاورت هوای آزاد قرار میگیرد و 40 ساعت در معرض هوای بسته قرار دارد. بروز انواع بیماریها بر اثر هوای آلوده به میزان غلظت و مقدار زمان تماس با هوای آلوده بستگی دارد. هوای آلوده باعث بروز خستگی، رخوت، سردرد، سرفه، اختلال تنفسی، کمخونی و گرفتگی رگهای خونی میشود اما در صورت شدت بالای آلودگی هوا انسان دچار تشنج شده و در نهایت موجب به کما رفتن او میشود. در بسیاری از موارد انسانها دچار انواع بیماریهای ریوی میشوند؛ زیرا آلودگی هوا ریهها را نیز درگیر میکند و یک بیماری ریوی ساده در صورت درمان نشدن در نهایت باعث مرگ انسان میشود.
استفاده از کدام ماسکها بهتر است؟
Credit: Techtimes
ماسکها به دو دسته تقسیم میشوند؛ ماسکهای ساده که اغلب پزشکان در اتاقهای عمل از آن استفاده میکنند. استفاده از این دسته از ماسکها در روزهایی که هوا آلوده است کار مطلوبی نیست زیرا این ماسکها تنها کمکی که از دستشان برمیآید این است که باعث جلوگیری از ورود گرد و غبار به ریهها میشوند اما نمیتوانند از ورود ذرات ریزتر به ریهها جلوگیری کنند. پس در چنین مواقعی انتخاب چنین ماسکهایی کار عاقلانهایی نیست. بهترین راه برای جلوگیری از ورود ذرات ریز و خطرناک به ریهها استفاده از ماسکهای فیلتردار است. این نوع ماسکها به ماسکهای N95 نیز معروف هستند. این ماسکها برای جلوگیری از ورود ذرات بسیار ریز به ریهها بسیار موثرند اما نباید فراموش کرد که این نوع ماسکها نیز پس از مدتی کارایی خود را از دست میدهند و باید تعویض شوند زیرا تعویض به موقع باعث جلوگیری از بروز انواع بیماریها میشود.
ویتامین ضدآلودگی
Credit: WomansHealth
به گفتهی دکتر پیام فرحبخش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، بهترین راه برای مقابله با هوای آلوده نوشیدن نوشیدنیهایی است که دارای آنتیاکسیدان هستند. بهترین و سادهترین راه خوردن انواع میوهها و نوشیدن آب میوههایی است که دارای ویتامین C هستند. میوههایی مانند لیمو شیرین، پرتقال و نارنگی سرشار از این ویتامیناند. همچنین فلفل شیرین و یا همان فلفلهای دلمهای سرشار از ویتامین C هستند.
مثلث آب، میوه، سبزی
Credit: Amazon
خوردن سه تا چهار واحد میوههای تازه و سه تا پنج واحد سبزیجات تازه در روز ضامن سلامتی است. با مصرف سبزیجات و میوهها در طول روز میتوان تا 90 درصد از بروز بیماریها بر اثر آلودگی هوا جلوگیری کرد. خوردن سه تا چهار لیوان شیر در روز، کمک شایانی به دفع اکسیدانها از بدن میکند. خوردن شیر کم چرب در روز باعث دفع اکسیدان از طریق کبد و کلیهها میشود. در روزهایی که آلودگی هوا نسبت به روزهای دیگر بیشتر میشود باید آب بیشتری نوشید زیرا با افزایش مایعات در بدن عملیات فیلتر در بدن بهتر انجام میشود. نوشیدن 8 تا 12 لیوان آب در روز باعث دفع بیماریهایی میشود که بر اثر آلودگی هوا به وجود میآیند.
توصیه اضطراری به خانمهای باردار
Credit: MedicalNewsToday
زنان در دوره بارداری تا جایی که امکان دارد از منزل خارج نشوند به خصوص در سه ماه اول بارداری که حساسترین دورهی حاملگی است. در این دوره ارگانهای جنین در حال شکلگیری است و کوچکترین سهلانگاری باعث بروز نواقصی در جنین میشود. از این رو، تا جایی که امکان دارد به فکر تامین اکسیژن در خانه باشید زیرا حساسترین عضو خانواده، در رحم در حال شکلگیری است. استفاده از دستگاههای فیلتر هوا و بخور در منزل الزامی است. از طرف دیگر، زنان باردار باید انجام فعالیتهای سنگین در هوای آزاد را کم کرده و از دید و بازدیدها و رفت و آمدها پرهیز کنند.
زنان باردار باید در روزهایی که هوا بسیار آلوده است از انجام ورزش و پیادهروی در فضای باز، خودداری کنند؛ زیرا در هنگام ورزش در فضای باز، باید بارها نفسهای عمیق کشید که به همراه این نفسها آلودگیهای بسیاری وارد بدن میشوند و در نهایت باعث آسیب جدی به جنین میشود. با این همه، اگر مجبور هستید برای انجام کارهای ضروری از منزل خارج شوید؛ بهترین زمان صبح زود و عصرها است چون در این زمانها آلودگی هوا نسبت به زمانهای دیگر روز کمتر است. همچنین نور خورشید باعث تشدید آلودگی هوا میشود. بنابراین استفاده از اشکهای مصنوعی و عینکهای آفتابی برای زنان باردار کاملا الزامی است.
از همین نویسنده و مترجم سایت بنیتا و در همین موضوع میتوانید مطالب «هر آن چه که باید درباره قرصهای ضدبارداری بدانید» و «عوارض امواج تلفن همراه بر روی زنان باردار» را بخوانید.
منبع: hidoctor،futurity،scroll