یک آفتاب سوختگی شدید در دوران کودکی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را بعدها در طول زندگی شخص افزایش دهد. مراقبت از کودکان در برابر تابش خورشید و تشعشعات مضر آن برای والدین بسیار مهم است. اینکار همیشه آسان نیست چرا که ورزشها و فعالیتهای خارج از منزل کودکان حتی در هوای ابری نیز مشکل زاست. بر اساس تحقیقات دانشمندان آمریکایی 60 تا 80 درصد از تابشهای خورشید ممکن است از لایههای ابر نیزگذشته و به بدن یک شناگر در عمق 30 سانتیمتری آب در استخر یا دریا برسد. تشعشعات مضر خورشید میتوانند از آب ، برف، شن و ماسه سفید نیز عبور کنند.
سایبانی برای کودکان
چند راه وجود دارد که خطر قرار گرفتن در معرض خورشید را در کودکان کاهش دهیم.
هنگام روز: هر وقت که امکان داشت کودکان را از تابش مستقیم خورشید دور نگاه داریم. بیشتر بین ساعت 10 صبح تا 3 بعدازظهر که تابش خورشید بیشتر است.
کلاه: لبه کلاه اگر به طرز صحیحی استفاده شود، کودک را از تابش مستقیم خورشید محافظت خواهد کرد.
کرم ضدآفتاب: برای پرهیز از آفتاب سوختگی استفاده از کرمهای ضدآفتاب ضروری است، به خصوص روی پوست گردن، گوشها و بینی.
لباس: اگر چه تابشهای ماورای بنفش خورشید میتواند از لباسهای نازک عبور کند به خصوص اگر خیس هم باشند،پارچههایی با بافتی ضخیم و سفت از کودک شما در برابر این تابشها بهتر محافظت میکنند.
با پزشک درباره انتخاب کرم ضدآفتاب مناسب برای کودک خود و نوع پوست او حتما مشورت کنید، به خصوص در مورد کودکان زیر 2 سال. بچههای زیر 6 ماه باید ازتابش مستقیم آفتاب دور نگه داشته شوند. پوشاندن سطح بدن کودک با لباس، بهترین نوع محافظت از پوست کودک است. البته استفاده از کرمهای ضد آفتاب را هم نباید فراموش کرد. مالیدن مقدار کمیکرم ضد آفتاب روی دستها و صورت مفید خواهد بود. کودکان هرچه بیشتر در معرض تابش خورشید باشند احتمال بروز مشکلات پوستی آنان هنگام بلوغ بیشتر خواهد بود.
قبل از استفاده از کرم ضدآفتاب روی پوست کودکان حتما آن را روی قسمت کوچکی از پوستشان تست کنید تا وجود یا عدم وجود حساسیت کودکان به آن کرم مشخص شود. مشکلات وخطر ناشی از تابش مستقیم خورشید، دایمی است، حتی وقتی که کودک شما بزرگ میشود. بنابراین باید به نصایح و دستورالعملهای مراقبتی دقیقا عمل کنید. به این مساله هم باید توجه کرد که مناطقی از پوست که بخیه خورده اند و یا دچار زخم شدهاند، آسیبپذیرتر از بقیه مناطق پوست هستند.
از آنجایی که کرمهای ضدآفتاب ساخت ویتامین D در پوست را دچار اختلال میکند بنابراین توصیه میشود که تمام کودکان در شروع دو ماهه اول زندگی خود ویتامین D خوراکی مصرف نمایند تا از بروز راشی تیسم (نرمیاستخوان) و عوارض دیگر کمبود ویتامین D جلوگیری به عمل آید.
درمورد کودکان دریافت حداقل 200 واحد بین المللی از ویتامین D به طور روزانه ضروری است و حتی کودکانی هم که از شیر مادر تغذیه میشوند باید این مقدار ویتامین D خوراکی را مصرف کنند. نگرانیهای اخیر که موضوع تحقیقات بیشتری شده است، افزایش تعداد مبتلایان به راشیتیسم به خصوص در مناطق شهری است (راشیتیسم بر اثر کمبود تابش آفتاب به پوست بدن و دریافت ناکافی ویتامین D ایجاد میشود).
خورشید و تابشهای آن منبع مناسبی برای ویتامین D است، اما اندازه گیری میزان تابش خورشید بسیار مشکل است. عواملی مانند تعداد رنگدانههای موجود در پوست کودک، تابش آفتاب به پوست و... بر میزان ویتامین D که بدن تولید میکند، موثر است.
به خصوص کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند بیشتر در معرض ابتلا به کمبود ویتامین D و راشیتیسم قرار دارند چون شیر مادر حاوی مقدار کمی ویتامین D است. در نتیجه کودکان شیرخوار در معرض عوارض کمبود ویتامین D قرار میگیرند.
نوع کرم (یا ژل یا لوسیون یا اسپری) ضد آفتاب کودکان باید به شکلی انتخاب شود که استفاده از آن راحت باشد و به داخل چشم و یا دهان آنها وارد نشود. حتما از محصولات مخصوص کودکان استفاده کنید چون اینگونه محصولات ملایمتر و مناسبتر هستند.
از محصولاتی که روی آنها برچسبهای «بدون مواد تحریککننده» یا بدون عطر و مواد خوشبوکننده یا «ضد حساسیت» نوشته شده، استفاده کنید. کرمهای محافظت از پوست در برابر تابشهای مضر خورشید (کرمهای ضدآفتاب) که برای کودکان بزرگتر تهیه شدهاند، با رعایت بعضی از احتیاطهای معمول برای کودکان کوچک و نوزادان مناسب هستند. برای مثال کرمهای ضدآفتاب کودکان و بچههای بزرگتر حاوی رنگهای شاد و جذابیاند که به خصوص برای جلب نظر بچهها و تشویق آنها به استفاده از اینگونه کرمها طراحی و ساخته شدهاند.
ممکن است نوزادی که برای او از این کرم ضدآفتاب استفاد میشود، مقداری از ترکیبات اضافی را با انگشت به داخل دهان گذاشته و بخورد. البته مقدار کم این مواد خطرناک نیست اما بهترین راه، دورنگاه داشتن این مواد از دسترس کودکان و استفاده نکردن از آنها است.
منبع:www.salamat.com
/خ