نگاهی به ضرورت شرکت در انتخابات از دیدگاه امام خمینی، اگر به سخنان و مجموعه ای از توصیه های امام خمینی درباره انتخابات نگاهی بیندازیم، مشاهده خواهیم کرد که هرگاه امام خمینی خواسته اند مردم را به شرکت گسترده در انتخابات سفارش فرمایند، ادبیات و الفاظ و عبارت های ویژه ای را به کار برده اند؛ الفاظ و عبارت ها و ادبیاتی که معمولا در فضاهای رزمی و حماسی، و به هنگام تشجیع و تحریض مردم به دفاع از حیثیت دینی و میهنی و پاسداری از منافع جمعی و ملی و صیانت از هویت و ارزش های عمومی و الهی به کار می روند.
در این جا ابتدا نمونه هایی از این نوع ادبیات امام خمینی را می آوریم و سپس پیرامون آن سخن می گوییم. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، هرگاه انتخاباتی پیش می آمد، امام خمینی یا پیامی به مردم می فرستادند و یا سخنی در تشویق مردم به شرکت در انتخابات ایراد می فرمودند. در انتخابات 1367 که آخرین انتخاباتی بود که در حیات و حضور امام خمینی برگزار گردید، معظم له در بخشی از پیامی که به مردم درباره شرکت در انتخابات، فرستادند، چنین فرمودند:
ملت شهیدپرور ایران بدانند این روزها روز امتحان الهی است؛ روز پرخاش علیه کسانی است که با اسلام کینه دیرینه دارند؛ روز انتقام از کفر و نفاق است؛ روز فداکاری است؛ امروز روز عاشورای حسینی است؛ امروز ایران کربلاست؛ حسینیان آماده باشید؛ « جهزوا انفسکم بالصلاح والسلاح ». نهراسید که نمی هراسید، کمربندهاتان را محکم کنید. ای آزادگان و احرار به پاخیزید! قدرتهای بزرگ شرق و غرب می خواهند شما را در زیر چکمه ها و چنگالهای کثیف و خونین خود خرد کنند که حتی آخ هم نگویید. امروز روز مقاومت است، امروز روز درنگ نیست؛ امروز روز صیقل انسانیت انسانهاست؛ روز جنگ است؛ روز احقاق حق است و حق را باید گفت و انتظار آن که جهانخواران ما را یاری کنند بی حاصل است. امروز روز حضور در حجله جهاد و شهادت و میدان نبرد است؛ روز نشاط عاشقان خداست، روز جشن و سرور عارفان الهی است؛ امروز روز نغمه سرایی فرشتگان در ستایش انسانهای مجاهد ماست. درنگ امروز، فردای اسارت باری را به دنبال دارد. امروز باید لباس محبت دنیا را از تن بیرون نموده و زره جهاد و مقاومت پوشید و در افق طلیعه فجر تا ظهور شمس به پیش تاخت و ضامن بقای خون شهیدان بود.... اینجانب در هر شرایطی در انتخابات شرکت می کنم و ان شاالله دنیا خواهد دید که مردم عزیز ایران چگونه حماسه حضور گذشته خویش را در سراسر میهن اسلامی تکرار خواهند کرد. (1)
در جای دیگر نیز امام خمینی می فرمایند : عزیزان من که امید نهضت اسلامی به شماست، در روز تعیین سرنوشت کشور بپاخیزید و به صندوق ها هجوم آورید و آرا خود را در آن ها بریزید.... (2) من امیدوارم که ملت شریف ایران در این امر مهم الهی (انتخابات) یکدل و یک جهت در روز انتخابات به سوی صندوق ها هجوم برند و آرای خود را به صندوق ها بریزند. (3)
لازم است ملت عزیز، رشد و استقامت و پایداری خود را در پیشگاه خالق و صاحب اسلام و در نزد جهانیان و در پیش چشمان حیرت زده دشمنان و بدخواهان اسلام که شما را با تهمتهای گوناگون هدف قرار داده و وفاداری شما عزیزان متعهد به جمهوری اسلامی را مورد سوال و تردید انگاشته اند ثابت و با شور هر چه بیشتر، یکپارچه در این امری که حفظ حیثیت جمهوری اسلامی و ملت شریف بسته به آن است به سوی صندوقهای رای چون موجی خروشان و دریایی مواج، با صفوفی فشرده رفته رای خود را به شخصی که متعهد به اسلام و خدمتگزار به ملت و کشور و حامی مستضعفان و دارای بصیرت در امر دین و دنیا و منزه از گرایش به شرق و غرب و مکتبهای انحرافی و دارای دید سیاسی است، بدهید. امروز شرکت در انتخابات ریاست جمهور نه فقط یک وظیفه اجتماعی و ملی است، بلکه یک وظیفه شرعی اسلامی و الهی است که شکست در آن، شکست جمهوری اسلامی است، که حفظ آن بر جمیع مردم از بزرگترین واجبات و فرایض است و وسوسه در آن از شیطان بلکه عمال شیطان بزرگ است.
برادران و خواهران ! با هشیاری بسیار و دید اسلامی سیاسی با مسائل برخورد کنید و از وسوسه منحرفان و مخالفان اسلام و وابستگان به سیاست اجانب اجتناب نمایید که اینان با هر وسیله می خواهند پایه های جمهوری اسلامی را متزلزل کنند و به خیال رسیدن به مقاصد خودشان، از هر فرصتی بهره برداری نمایند و نگذارند که شما در این امر حیاتی که شخصیت خود و کشورتان بسته به آن است شرکت کنید. (4)
چنین سخنان حماسی که در ضمن عین واقعیت است، در آن دسته از بیانات امام خمینی که پیرامون انتخابات ایراد فرموده اند، فراوان می باشد. یکی از علل به کار گرفتن چنین ادبیاتی از سوی امام خمینی، به این دلیل است که در این زمان، اوضاع جهان به گونه ای است که انتخابات از مظاهر مهم حضور مردم در عرصه و از نشانه های مشارکت و حمایت ملت از نوع حاکمیت سیاسی هر کشور است. علاوه بر این، نکته مهم این است که در این زمان، جهان استکبار همین موضوع را بهانه ای برای تهاجم و تبلیغات علیه کشورهای مستقلی مثل ایران قرار داده است. به عبارت دیگر، اکنون جهان استکبار به هر کشوری که می خواهد حمله تبلیغاتی و نظامی و سیاسی بنماید، این موضوع را پیش می کشد که مثلا در فلان کشور به دلیل عدم مشارکت و حضور مردم در امور سیاسی و پایین بودن میزان حضور مردم در انتخابات که نماد مهم دموکراسی، مردم سالاری و... است، وضعیت و حاکمیت سیاسی که مقبول جهان و متناسب با معیارهای بین المللی باشد، وجود ندارد و به همین دلیل لازم است علیه آن کشور دست به اقدام نظامی، سیاسی و تبلیغاتی و... زد.
گر چه خود کشورهای استکبار جهان، اساسی ترین حقوق انسان ها را زیر پا می گذارند و به خاطر منافع گروه کوچکی از سرمایه داران، به حقوق و استقلال و منافع میلیاردها انسان حمله می کنند ولی آن ها با نفاق شگفت انگیزی از دموکراسی، انتخابات، حقوق انسان ها و... ابزاری برای حمله به دیگر کشورها و ابزاری برای موجه جلوه دادن سلطه خود و راهی برای تامین منافع نامشروع استکباری خود ساخته اند. به همین دلیل است که در روزگار ما و در کشورهای مستقلی مثل ایران که نمی خواهند زیر یوغ مستکبران قرار بگیرند، انتخابات و جلوه گر ساختن شکوه حمایت مردم از نظام اسلامی، علاوه بر این که ذاتا مفید و مهم است، عرصه رزم با استکبار نیز محسوب می شود. رزمی که اگر خدای ناخواسته سربازان و رزمندگانش (تعداد افراد شرکت کننده در انتخابات) کم باشد، زبان مستکبران جهانی دراز خواهد شد و توطئه های خود را با جدیت و گستاخی بیشتر دنبال خواهند کرد. اما اگر سربازان و رزمندگان این عرصه پیکار، مثل گذشته زیاد باشند. استکبار خود را در جنگ « رای ها » و « انتخابات » زبون خواهد دید و با یاس و ترس، عقب نشینی خواهد کرد و زبان دراز گستاخی را کوتاه تر خواهد نمود. به همین دلیل است که به تعبیر امام خمینی، ضرورت دارد در روز انتخابات، به سوی صندوق ها هجوم ببریم، حماسه حضور بسازیم، شجاعت و کمال سیاسی خود را به نمایش بگذاریم و...
از نگاه امام خمینی، انتخابات یکی از عرصه های مهم نبرد با استکبار ودشمنان داخلی و منطقه ای و جهانی اسلام و ایران است. به همین دلیل است که نه تنها امام خمینی در تشویق مردم به شرکت در انتخابات از ادبیات ویژه حماسی و رزمی نیز بهره می گرفتند بلکه به وضوح ابراز می کردند که شکست در انتخابات و عدم حضور گسترده مردم در انتخابات، سبب می شود که مثل دوره مشروطیت، انقلاب شکست بخورد و عناصر غیر معتقد به انقلاب و اسلام و مزدوران استکبار به قدرت دست یابند. امام خمینی در این باره می فرمودند :
تکلیفی است که به همه ملت متوجه است، به زن و مرد، و به آن کسی که به حد رای دادن قانونی رسیده واجب است این مساله که در پای صندوق های تعیین رئیس جمهور حاضر بشوند و رای بدهند. اگر سستی بکنید، کسانی که می خواهند این کشور را به باد فنا بدهند، ممکن است پیروز بشوند.... اگر مردم، اسلام را، استقلال و آزادی را، نبودن تحت اسارت شرق و غرب را می خواهند، همه در انتخابات شرکت کنند و در صحنه حاضر باشند... در هر صورت ما باید از کید این خائنین هیچ وقت غافل نشویم. اینها دائما مشغول نقشه کشی هستند و دائما مشغول توطئه هستند برای اینکه این سیلی ای که از اسلام خورده اند اینها، به این زودی جبران پذیر نیست. اینها می خواهند و می دانند که با زور نمی شود این کار را انجام داد، اگر هم یک وقتی می گویند که ما با زور و نظامی می کنیم، این بیخود می گوید خودشان هم می فهمند که بیخود می گوید. آنها اگر بخواهند کاری بکنند همین از ناحیه خود مردم، از ناحیه دانشگاه، از ناحیه بازار، از ناحیه کارگرها، از ناحیه کارخانه ها، از این جاها می خواهند صدمه بزنند. شما اگر بخواهید برای خدا باشد یا برای ملت تان باشد یا برای زندگی خودتان باشد، بخواهید اسیر نباشید باید همه توجه کنید و گول این حرفها را نخورید و در انتخابات به طور فعال همه دخالت بکنید. (7)
چون انتخابات، عرصه پیکار با استکبار است، وظیفه همه این است که سهمی در این پیکار نصیب خویش نمایند. انتخابات پیکاری است که هیچ هزینه و هیچ خطری برای سربازانش (عموم مردم) ندارد ولی همین پیکار بی خطر، نتیجه ای بسیار بزرگ و با اهمیتی دارد. نتیجه ای که همسنگ و هم ارزش با پیروزی های بزرگ نظامی است. بنابراین، باید وفاداری به امام و انقلاب و اسلام را با ورود به این عرصه رزم، عملا به اثبات برسانیم و با رای خود، قلب دشمنان را هدف قرار دهیم.
پی نوشت: 1 صحیفه امام، جلد 21، ص 9 تا 12
2 همان، جلد 12 ص 177 تا 180
3 همان، جلد 17، ص 133 تا 134
4 همان، جلد 15، ص 249 تا 251
5 همان، جلد 15، ص 27 تا 30
6 همان، جلد 18، ص 241 تا 242
7 همان، جلد 18، ص 366 تا 368