معمولا وقتی جرم تشکیل میشود کمکم در دهان قابل مشاهده خواهد بود ولی اهم این جرم در زیر لثه جایگزین شده و از دید مستقیم ما پنهان میماند و از زیر، لثه را مورد حمله قرار داده و آسیب میرساند.
این جرمهای تشکیل شده پر از میکروبهای مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمیشود و درصد قابلتوجهی از جرم تشکیل شده را همین میکروبها تشکیل میدهد. این جرم بافت چسبنده لثه را که محکم به دندان چسبیده کمکم خراب کرده و بافت نگهدارنده حیاتی لثه را از بین برده و باعث ناپایداری بستر دندانها میشود. از طرفی، جرم تشکیل شده کمکم لثه را فشرده و به طرف پایین میبرد ولی چون این عمل با سرعت کم انجام میشود، بیمار متوجه آن نشده و اهمیتی به آن نمیدهد. این امر باعث میشود دندانها لق شوند. با توجه به این توضیحات، اهمیت جرمگیری بر همگان روشن میشود.
چرا مردم از جرمگیری وحشت دارند؟
چون جرم دور دندانها را گرفته و با جرمگیری از بین میرود دندانهای مزبور لق میشود و بیمار فکر میکند که جرمگیری باعث این کار شده است. مساله بعد این است که موقعی که جرم به ضخامت کافی روی دندان مینشیند مانع رسیدن سرما و گرما به دندانی که در اثر تحلیل لثه، ریشهاش نمایان شده میشود و به طور طبیعی از ایجاد درد ناشی از تغیر حرارت جلوگیری میکند و موقعی که با جرمگیری این جرمها را پاک میکنیم، ناگهان ریشه دندان در معرض سرما و گرما گرفته و تیر میکشد و بیمار میگوید با جرمگیری این اتفاق برایم افتاده است. مجموع این افکار بیمار را به این نتیجه میرساند که جرمگیری دندان را خراب میکند و این خاطره را در ذهن خود نگه داشته یا منتقل میکند در حالی که این جرم دندان بوده که باعث این کارها شده است. اما اینکه عدهای فکر میکنند، جرمگیری درد دارد، این هم تصور غلطی است. جرمگیری یا توسط قلمهای دستی و یا با دستگاه صورت میگیرد. نوک قلم دستگاه جرمگیری دارای لرزش و نوساناتی است که با زدن ضربههای بسیار کوتاه بر جرم، آن را پاک میکند و دندان را نمیتراشد، بنابراین عاملی برای ایجاد درد وجود ندارد و در موارد نادر با بیحسی موضعی میتوان کاملا جرمگیری را بدون درد کرد بنابراین ما توصیه میکنیم سالی دو بار جرمگیری انجام شده و بیماران از این عمل هیچ ترسی نداشته باشند.
منبع: http://www.salamat.com
/ک