تحریریه زندگی آنلاین- گروه کودک سالم
وقتی که برای نخستین بار صاحب فرزندی میشوید، تجربه شگفتانگیزی را احساس میکنید؛ تجربهای که به شما لذت وصف نشدنی میدهد و حسی که شبیه هیچ حس دیگری نیست؛ اما در عین حال گاهی اوقات دچار استرس و وحشت زیاد نیز میشوید؛ خصوصاً وقتی که برای اولین بار نوزادتان بیمار میشود.
نمیدانید چه موقعیتی جدی و حاد است و کدام موارد چندان جدی نیستند و به راحتی هم برطرف میشوند. گاهی اوقات تا چکاپ بعدی دلهره بسیاری دارید و مرتباً از خود میپرسید آیا همه چیز درست است؟ آیا فرزندم در سلامت کامل است؟ برخی از نشانهها در نوزادان جدی هستند و هیچگاه نباید از آنها غافل شد. این نشانهها عبارتند از:
کبودی لبها (طب یرقان ازرق)
اگر لبهای نوزاد شما به رنگ آبی متمایل است و یا حتی مواد مخاطی داخل دهان و یا روی زبان نیز رنگ آبی دارند، نشان دهنده نرسیدن اکسیژن کافی به اوست. به این وضعیت «یرقان ازرق» میگویند و باید هر چه زودتر به بیمارستان مراجعه کنید.
زرد شدن رنگ پوست
اگر نوزادتان هر روز بیشتر زرد میشود و با نگاه کردن به چهرهاش به راحتی متوجه میشوید که نسبت به زمان تولدش بسیار زردتر شده، میتوان نتیجه گرفت که زردی او خطرناکتر شده است. البته تمام انواع زردیها در نوزادان خطرناک نیستند. برخی از آنها بسیار عادی هستند و خود به خود برطرف میشوند.
کبد ما انسانها مادهای به نام بیلی روبین (Bilirubin) تولید میکند. کبد نوزادان سرعت عمل بالایی ندارد و باعث میشود که بیلیروبین در بدن بیشتر تولید شده و رنگ پوست به زردی بزند. اگر میزان بیلیروبین کاهش نیابد، روی مغز اثر گذاشته و باعث حملات ناگهانی میشود و عدم درمان به موقع آسیبهای جدی به مغز وارد میکند.
در چنین مواقعی باید به نوزاد بیشتر شیر بدهید تا از طریق مدفوع، بیلیروبین اضافی را دفع کند. همچنین او را زیر نورهای ماوراء بنفش قرار دهید تا تجزیه و تحلیل بیلیروبینش افزایش یابد. اگر باز هم میزان آن کاهش نیافت، نیاز به تزریق خون است. پزشکان میگویند مراقبتهای پزشکی و فتوتراپی در اکثر موارد برای کاهش سطح بیلیروبین کافی است.
نفسهای سخت و فشرده
همه نوزادان گاهی اوقات خِرخِر و ناله میکنند؛ اما اگر تنفس آنها بهطور مداوم سخت و تند باشد و با هر بار نفس کشیدن عضلات قفسه سینهشان بیشتر به حرکت در آید و بینی باز و بسته شود، میتوان آن را نشانهای از وجود درد در ناحیه دستگاه تنفسی دانست. اگر این وضعیت تا یک ساعت بعد همچنان ادامه داشت، بدون اتلاف وقت به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید.
کم آب شدن بدن
وقتی نوزاد ما پوشکش را خیس نمیکند، نگران میشویم که مبادا دچار کمآبی بدن شده است. مثلاً یک نوزاد شش روزه چیزی حدود شش بار در روز ادرار میکند؛ یعنی هر روز حدوداً شش بار پوشکش را باید تعویض کنید؛ اما وقتی نوزاد در طول روز فقط یک بار ادرار کند و شما وقتی هر بار پوشکش را نگاه میکنید، خشک است، به احتمال زیاد دچار کمآبی بدن شده است. سایر علائم کمآبی بدن شامل خشکی دهان، چشمان گود افتاده و فرو رفته و بیحالی و رخوت میباشد.
در چنین مواقعی باید به پزشک مراجعه کرد و احتمالاً به نوزادتان پدیالیت داد. معمولاً مصرف آب توصیه نمیشود؛ چرا که باعث کاهش میزان سدیم بدن شده و کاهش سدیم نیز حمله مغزی ایجاد میکند...
برای خواندن بخش دوم- نشانههای خطرناک در نوزادان- اینجا کلیک کنید.