ماهان شبکه ایرانیان

برخی مشکلات شایع روده ای (۳)

بیماری سلیاک (آنتروپاتی حساس به گلوتن یا اسپروی غیر گرمسیری)   گلوتن پروتئین ویژه ای است که در گندم وجود داشته و موجب شد که خمیر حاصل از اختلاط آرد گندم و آب ، چسبندگی لازم را برای تهیه نان داشته باشد

برخی مشکلات شایع روده ای (3)

بیماری سلیاک (آنتروپاتی حساس به گلوتن یا اسپروی غیر گرمسیری)
 

گلوتن پروتئین ویژه ای است که در گندم وجود داشته و موجب شد که خمیر حاصل از اختلاط آرد گندم و آب ، چسبندگی لازم را برای تهیه نان داشته باشد . آرد گندم نه تنها برای تولید نان استفاده می شود ، بلکه به خاطر ایجاد حالت غلیظی در تهیه بسیاری از سوپ ها و غذاهای آبکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد . علاوه بر گندم ، جو و جوچاودار نیز در مقادیر کمتری گلوتن دارند.
از آنجا که در خون مبتلایان به بیماری سلیاک ، بر علیه پروتئئین موجود در غلات مورد اشاره (یعنی همان گلوتن) آنتی بادی ساخته می شود ، این افراد به محض خوردن مواد حاوی گلوتن عوارض ناشی از بیماری را نشان می دهند . مصرف حتی چند بار گلوتن منجر به صدمه به روده کوچک (آتروفی و پخ شدن پرزهای روده) شده و در نتیجه سبب کاهش سطح جذب و کمبود سلولی دی ساکاریدازها و پپتیدازها در سلول های روده و در نتیجه کاهش حامل های انتقال مواد مغذی می گردد.
از آنجا که ناراحتی روده سبب ایجاد اسهال می شود، برای درمان پزشکی لازم است فورا مایعات و الکترولیت جایگزین گردد و مکمل ویتامین و مواد معدنی از قبیل کلسیم و ویتامین D تجزیه شود.
علاوه بر ناراحتی شدید روده ، ضمنا بیماری ، اثرات خارج روده ای نیز ایجاد می کند که عبارتند از :
کم خونی
کاهش استخوان
ضعف ماهیچه ای
پلی نوروپاتی
اختلالات آندوکرینی
هیپر کراتوزیس فولیکولی

درمان تغذیه ای
 

حذف منابع گلوتن (گندم ، جو، و جو دوسر)از رژیم
دقیق خواندن بر چسب مواد غذایی از نظر ترکیبات حاوی گلوتن پنهان
جایگزین کردن ذرت ، سیب زمینی ، برنج ، سویا ، حبوبات ، نشاسته کاساوا و مواد مشابه به جای گندم

مواد غذایی مجاز‌:
 

شیر ، خامه ، بستنی ، سر شیر ، ماست ساده ، پنیر ، پنیر خامه ای ، پنیر فراینده شده و غذاهای حاوی پنیر فراینده شده.
نان و محصولات پخته حاوی آرد ، نشاسته و سبوس ذرت ، آرد حبوبات (لوبیا ، نخود و نخود بوداده ، عدس) ، آرد ارزن ، آرد و نشاسته سیب زمینی ، آرد و سبوس برنج ، آرد سویا .
گوشت ، ماهی و ماکیان تازه .
تخم مرغ .
عدس ، نخودچی و نخود ، لوبیاها ، مغز دانه ها دانه های گیاهان مختلف.
میوه ها و سبزیجات اعم از تازه ، یخ زده ، کنسروی و آب آنها .
کره، مارگارین ، روغن سبزیجات ، خامه ، سس های سالاد خانگی تهیه شده با ترکیبات مجاز ، بستنی ، شربت ، دسرهای ژلاتینی ، کیک ها ، کلوچه ها و نان های روغنی تهیه شده با ترکیبات مجاز.
چای ، قهوه فوری یا معمولی یا بدون کافئین ، کاکائو ، نوشابه های غیر الکلی ، نوشیدنی های سویا و برنج.
عسل ، مربا ، ژله ، مارمالاد ، شربت ذرت ، شربت افرا ، ملاس ، شکر و پودر شکر (قهوه ای و سفید).
ترشی ها، چاشنی ها ، انواع زیتون ، سس کچاپ ، خردل ، خمیر گوجه فرنگی ، وانیل و ادویه ها و گیاهان خالص ، فلفل سیاه خالص ، سرکه ها (سیب یا انواع سرکه سفید یا قرمز) ، سس سویای قاقد گلوتن ، جوش شیرین ، مخمر ، آسپارتام (شیرین کننده کم کالری) و نارگیل.

مواد غذایی مورد شک و تردید:
 

نوشیدنی های کارخانه ای حاوی شیر ، ماست طعم دار ، ماست یخ زده ، خامه ترش ، سس های پنیر و پنیرهای کم چرب .
گوشت های فراینده شده صنعتی مثل همبرگر ، سس های ساندویچ و گوشت ، کوفته گوشت ، کلوچه های گوشتی ، حجم دهنده های محصولات گوشتی ، جانشین های تخم مرغ و تخم مرغ های خشک شده.
کنسروهای انواع لوبیا ، مغز دانه های خشک و بوداده بسته بندی شده.
سیب زمینی های سرخ شده صنعتی و انواعی که در رستوران تهیه می شوند.
سوپ های کنسروی و خشک آماده .
سس های سالاد و بعضی از مایونز ها .
فرنی و پودینگ های مختلف .
چای فوری ، چای های گیاهی و طعم دار ، قهوه طعم دار ، جانشین های قهوه ، نوشیدنی های با طعم میوه ، نوشیدنی های شکلاتی ، مخلوط های شکلات ، آبنبات ها ، آدامس و کرم ، بیکینگ پودر.

مواد غذایی غیر مجاز:
 

نان محصولات پخته حاوی گندم ، گندم سیاه ، جو ، جو دوسر ، جوانه گندم ، سبوس گندم ، نشاسته گندم ، سبوس جو دو سر ، بلغور ، سمولینا (آرد گندم سخت ویژه ماکارونی) ، ماکارونی تهیه شده از گندم ، نشاسته گندم و ترکیبات غیر مجاز دیگر .
غذاهای وارداتی که ممکن است حاوی ترکیبات غیر مجاز مثل نشاسته گندم باشند (و حتی گاها برچسب فاقد گلوتن هم روی آنها خورده ، ولی مقدار کمی گلوتن در آنها وجود دارد) ، چیپس های سیب زمینی با طعم های مختلف و پیتزا.
سوسیس و کالباس (مقداری آرد در تهیه آنها استفاده می شود).
انواع گوشت ، ماکیان و ماهی کنسروی .
سوپ های تهیه شده با ترکیبات غیر مجاز .
بستنی تهیه شده با ترکیبات غیر مجاز .
سس ها و سس های گوشت تهیه شده با ترکیبات غیر مجاز و پروتئین گیاهی هیدرولیز شده .

اسپروی گرمسیری
 

پاتوفیزیولوژی
اسپروی حاره ای یک سندرم اسهالی است که در بسیاری از نواحی گرمسیری رخ می دهد . معلوم شده که این اسهال از نوع عفونی است و ارگانیسم روده ای ایجاد کننده بیماری ممکن است از یک ناحیه گرمسیری به ناحیه دیگر تفاوت داشته باشد . در این بیماری نیز همانند بیماری سلیاک ، پرزهای روده کوتاه می شوند ؛ اما تغییرات سطح سلولی کمتر حاد هستند. مخاط معده ممکن است آتروفی و ملتهب شود. از طرفی همراه با آن ترش اسید کلرید ریک و فاکتور داخلی نیز کاهش می یابد . علایم شامل : اسهال ، بی اشتهایی ، انبساط روده به همراه علایم ناشی از کمبودهای تغذیه ای مانند شب کوری ، گلوسیت ، استئوماتیت ، شیلوزیس ، رنگ پریدگی و ادم هستند. کم خونی ممکن است ناشی از کمبود آهن ، اسید فولیک و ویتامین B12 باشد .

درمان تغذیه ای
 

درمان شامل اصلاح وضعیت مایعات‌، الکترولیت و مواد مغذی بدن است . اسپروی حاره ای معمولا فورا به آنتی بیوتیک های گسترده طیف و درمان با فولات پاسخ می دهد . علاوه بر مواد مغذی مورد نیاز دیگر ، فولات روزانه به مقدار 5 میلی گرم به طور خوراکی همراه با ویتامین B12 داخل عضلانی (1000 میلی گرم در ماه) تا وقتی که علایم بهبود یابند ، تجویز می شود.
از نظر پزشکی نیز تلاش برای بهبود کم خونی موجود مهم است . کمبود تغذیه ای در این بیماری ممکن است حساسیت به عوامل عفونی را افزایش دهد و شرایط را بدتر کند.
منبع:دنیای تغذیه ،شماره ی 92
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان