تحریریه مجله دنیای زنان
توصیههایی برای حفاظت در برابر خطرات زیست محیطی
بایدها حفاظت در برابر خطرات زیست محیطی
1. از مواد پاک کننده طبیعی استفاده کنید. مواد پاککننده را میتوانید با ترکیب مواد موجود در خانه (سرکه و جوششیرین) درست کنید.2. مواد سالم برای خانه خود انتخاب کنید. از رنگ طبیعی و کف پوشهای تهیه شده از مواد طبیعی مانند چوب یا پشم استفاده کنید. 3. به سالم بودن محصولات آرایشی و بهداشتی توجه کنید.
4. از کیفیت آب آشامیدنی اطمینان حاصل کنید.5. به طور منظم خانه را نظافت و گردگیری کنید. تجمع گرد و غبار در خانه، محلی برای انباشت آلایندهها است.6. از سلامتی خودرو اطمینان حاصل کنید. خودروی سالم اکسید نیتروژن کمتری تولید میکند.7. مراقب مسمومیت با مونوکسید کربن (CO) در فضای بسته باشید.
به یاد داشته باشید که سیستم گرمایش و دودکش را هر سال بازرسی و تمیز کنید.8. برای پیشگیری از اثرات سرطانزایی مواد شیمیایی در منزل یا محل کار:
. از تماس بدن با مواد شیمیایی اجتناب کنید.
. از تهویه مکان اطمینان حاصل کنید.
. سطوح کاری را عاری از گرد و غبار و مواد شیمیایی نگهدارید.
. از ماسک محافظ مناسب استفاده کنید.
نبایدها حفاظت در برابر خطرات زیست محیطی
1.باتری و قطعات الکترونیکی را در سطل زباله نیندازید. فلزات سنگین موجود در این لوازم باعث آلودگی محیط زیست و افزایش خطر ابتلا به سرطان میشوند. فراموش نکنید که کاغذ، فلز، پلاستیک، شیشه و قطعات الکترونیکی قابل بازیافت هستند. 2.سیگار، پیپ و قلیان نکشید. قرار گرفتن در معرض دود دخانیات خطر ابتلاء به سرطان ریه را افزایش میدهد.
3.در معرض آفتکشها قرار نگیرید. تماس با آفت کشها با افزایش خطر ابتلاء به سرطان ارتباط مستقیم دارد. چنانچه با مشکل آفت در فضای باز بیرون از خانه مواجه نیستید، از آفت کش استفاده نکنید. حجم بالا و خطرناکی از آفتکشها در محل انباشت زبالهها وجود دارند . 4.در فضای بسته از حشرهکشها استفاده نکنید. 5. در معرض پنبه نسوز (آزبست) قرار نگیرید. استنشاق پنبه نسوز خطر ابتلاء به سرطان ریه را افزایش میدهد.
6.از تماس با «بنزیدین» اجتناب کنید. بنزیدین مادهای است که در رنگهای خاصی وجود دارد و باعث افزایش خطر ابتلاء به سرطان مثانه میشود. 7.در معرض حلالها قرار نگیرید. برخی از حلالها که در تینرهای رنگ، پاک کنندههای رنگ و گریس، و در صنعت خشکشویی لباس استفاده میشوند سرطانزا هستند. 8.تماس با «بنزن» سرطانزاست.
قرار گرفتن در نواحی پر ازدحام (به دلیل دود اگزوز ماشین) و کار در جایگاههای بنزین، صنایع پتروشیمی، داروسازی، تولید فرآوردههای چرمی، و لاستیکسازی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. 9.«دی اکسینها» سرطانزا هستند - دی اکسینها فرآوردههای جانبی و ناخواسته فرآیندهای شیمیایی هستند و عمدتاً در صنایع بوجود میآیند.
دی اکسینها در رنگبری کاغذ و خمیر کاغذ؛ با سوزاندن زباله یا مواد زائد شهری، سمی، و بیمارستانی؛ در اثر آتش گرفتن وسایل و تجهیزات الکتریکی خاص تولید میشوند. 10.در معرض هیدروکربورهای معطرچند حلقه ای قرار نگیرید. این مواد در مواد غذایی که با زغال کباب میشوند، در دود اگزوز موتورهای بنزینی و گازوییلی ودر دود سیگار وجود دارند.
میزان ابتلاء به سرطان ریه درگروههایی که در معرض دود اگزوز موتورهای گازوییلی قرار دارند، مانند کارگران راه آهن و کارگران معادن و کارگران شاغل در گاراژ اتوبوسها به دلیل ذرات موجود در دود اگزوز بالا است. 11.از مصرف مواد غذایی آلوده به سم «آفلاتوکسین» پرهیز کنید.
«آفلاتوکسینها»، سموم سرطانزایی هستند که توسط برخی قارچها که بر روی مواد غذایی رشد میکنند، تولید میشوند. غلات و بادام زمینی رایج ترین مواد غذایی هستند که این قارچها بر روی آنها رشد مینمایند. مصرف گوشت، تخم مرغ، و شیر حاصل از حیواناتی که غذای آلوده به این قارچها را میخورند، انسان را در معرض آفلاتوکسینها قرار میدهد.
قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آفلاتوکسینها خطر سرطان کبد را افزایش میدهد. 12.استنشاق گاز وینیل کلراید با سرطان ریه، کبد و مغز مرتبط است. از این ماده در صنعت پلاستیک و در تولید بسیاری از کالاهای مصرفی، ازجمله ظروف، عایقهای لوازم برقی، لولههای آب و مواد کف پوش استفاده میشود.
کارگرانی که در صنعت پلاستیک کار میکنند ممکن است در معرض این ماده قرار داشته باشند. صنایع پلاستیک سازی منبع عمده رها شدن وینیل کلراید در محیط زیست هستند. افرادی که در نزدیکی کارخانه پلاستیکسازی زندگی میکنند از طریق استنشاق هوای آلوده در معرض این ماده قرار میگیرند.