به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان حجتالاسلام و المسلمین امینی معاون منابع انسانی قوه قضاییه در نشست معاونان منابع انسانی دادگستریهای سراسر کشور با تبریک فرا رسیدن ایام دهه فجر اظهار کرد: در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی هستیم و یاد این ایام و یاد امام خمینی(ره) و شهدای انقلاب را گرامی میداریم.
وی افزود: اولین جملهای که در قانون اساسی ما آمده است آیهای است از سوره حدید که فلسفه بعثت پیامبران و ارسال کتب و شریعت را قیام مردم به قسط معرفی میکند. آوردن این آیه در مطلع قانون اساسی که سند انقلاب اسلامی است اشاره دارد به این که فلسفه قیام انقلاب اسلامی هم بر اقامه قسط بوده است. رهبری معظم انقلاب هم این هدف مقدس را به تناسب زمانهای مختلف یادآوری کردهاند و در سالهای اخیر هم تاکید ایشان بر عدالت و پیشرفت است؛ یعنی پیشرفت مبتنی بر عدالت.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه افزود: برای دستگاه قضایی، اجرای عدالت یک وظیفه ذاتی است و پیشرفت هم یعنی توسعه و گسترش عدالت و دسترسی بیشتر مردم به مقوله عدالت. گاهی از این پیشرفت به توسعه قضایی هم تعبیر میشود. غرض این است که ما روز به روز بهتر و در گستره بیشتری عدالت را محقق کنیم. این کاری است که از ما و مسئولین دستگاه قضایی خواسته میشود. دسترسی بیشتر مردم به عدالت و کارآمد بودن دستگاه قضایی چیزی است که باید همیشه مدنظر قرار دهیم.
حجتالاسلام و المسلمین امینی اظهار کرد: برای توسعه قضایی برنامههای مختلفی نوشته میشود، اما لازم است که خارج از این برنامهها و فرمها این موضوع بهعنوان یک دغدغه در وجود ما نهادینه شود؛ لذا همواره باید به این مسئله توجه کنیم و بدانیم که هدف انقلاب اسلامی ما هم همین موضوع بوده است.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه افزود: توجه دوستان را به دو نکته جلب میکنم و تأکید میکنم که ما باید به دو سرمایه توجه ویژه داشته باشیم. یکی از این سرمایهها بیرونی و یکی هم در درون دستگاه قضایی است.
حجتالاسلام و المسلمین امینی اظهار کرد: سرمایه بیرونی همان اعتماد مردم است که به سرمایه اجتماعی تعبیر میشود. واقعاً اگر ما بخواهیم یک دستگاه کارآمد باشیم. باید به دنبال اعتماد مردم باشیم. هرچه اعتماد مردم به قوه قضائیه بیشتر باشد سرمایه اجتماعی بیشتری پشت سر قوه قضاییه است؛ و دستگاه مقتدرتری خواهیم داشت و هرچه دستگاه قضایی مقتدرتر باشد به استقلال قضایی و نهایتا به رسالت خود یعنی اجرای عدالت نزدیکتر میشویم.
وی تصریح کرد: در این ایام عدهای خواسته و یا ناخواسته این اعتماد عمومی را هدف قرار دادهاند. ادعا نمیشود که اعتماد مردم به دستگاه قضایی صددرصد بوده است؛ اما نباید از تلاشی که برای آسیب زدن به این سرمایه صورت میگیرد غفلت کرد.
وی اظهار کرد: به هر حال اعتماد عمومی واقعیتی است که زمانهای مختلف کم و زیاد میشود لیکن این اعتماد یک نقطه کانونی است که ما باید نسبت به آن حساسیت داشته باشیم. امروز مسئله سرمایه اجتماعی یک امر مهم است و باید کاری کنیم که موانع آن از بین برود.
حجت الاسلام امینی بیان کرد: هرقدر نهاد اجرای عدالت بتواند دسترسی مردم به اجرای عدالت و اقنای وجدانی آنها را بیشتر کند این سرمایه افزایش بیشتر است و هرچه مردم در فرایندهای دادرسی با رفتارهای خوب مواجه شوند این سرمایه افزایش پیدا میکند. یعنی هرقدر مردم بیشتر تکریم شوند و مورد احترام قرار گیرند این احساس رضایت بیشتر به آنها منتقل میشود. اعتماد مردم تابع واقعیت آنچه جریان دارد نیست بلکه تابع چیزی است که احساس میکنند و در ذهنیات آنها وجود دارد.
حجتالاسلام و المسلمین امینی اظهار کرد: ما دستگاهی هستیم که در آن به میلیونها پرونده مردم رسیدگی میشود لذا افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی را باید یک مسئله راهبردی برای خودمان بدانیم.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه عنوان کرد: مسئله کلیدی بعدی توجه به سرمایه درون دستگاه است سرمایه درون دستگاه ما همان منابع انسانی است که قدرت اصلی دستگاه قضا است.
این مقام مسئول افزود: مطالب زیادی در ذیل مدیریت منابع انسانی قابل طرح است، اما بنده در این جلسه تاکیدم روی عامل انگیزه است. گاهی ایراد میشود که منابع انسانی ما بعضا با انگیزه پایین فعالیت میکنند. اما گمان بنده این است که افراد با انگیزه وارد شدهاند، اما ما روابط انسانی را درست مدیریت نکردهایم و نتوانسته این انگیزهها را حفظ کنیم.
وی ادامه داد: باید بدانیم که این انگیزه چیست که تا این حد در کار مدیریت منابع انسانی و کارآمد بودن سیستم دخالت دارد و در عین حال یک عنصر مادی نیز نیست بلکه ذهنی است و به جهات احساسی و عاطفی افراد وابستگی دارد. ما باید ارتباطات انسانی درون دستگاه را مدیریت کنیم که مدیریت این ارتباطات انسانی مهارت و حوصله میخواهد.
وی گفت: برآیند مدیریت انسانی خوب، ایجاد انگیزه است. گاهی مدیران ستادی یا استانی تصمیمی میگیرند که انگیزه افراد را از بین میبرد. ما باید توجه داشته باشیم بنا نیست کسی از بیرون مشکلات ما را حل کند بلکه باید به دست توانمند قضات و کارمندان باید حل شود. همه ما نیاز داریم به هم کمک کنیم و نیروهای ما نیز زمانی با ما همراه میشوند که ما به آنها فکر کنیم و نسبت به آنها همدردی داشته باشیم.
این مقام مسئول تصریح کرد: باید نگاه ما به مدیریت منابع انسانی تغییر کند و همراه با همدردی فکری باشد و احساس مشترک بین خود و نیروهای انسانی داشته باشیم به هر حال در شرایط فعلی این یک مسئله مهمی است.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه افزود: رفاه صرفا جنبه مادی ندارد بلکه به آسایش و آرامش مرتبط است. زمانی که یک قاضی یا یک کارمند مشکلی دارد و ما به سهم خود مشکل او را برطرف نمیکنیم و برای رفاه او قدمی بر نمیداریم، این موجب احساس بد و افت انگیزه خواهد شد و همین که میداند ما برای رفاه او قدمی بر میداریم انگیزه او را افزایش خواهد داد. رفاه صرفا پول زیاد نیست؛ گاه توجه به همکار و دیدن زحمات او حس خوبی را به او میدهد.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه اظهار کرد: متاسفانه بعضی در مراکز تصمیم گیری تصیماتی گرفته میشود که ضربه میزند مثل تصمیم اخیر کمیسیون تلفیق که من نمیدانم واقعا بر چه مبنایی است.
امینی افزود: بالای 650 نفر از دستگاه قضایی و قضات با سابقه ما بر اثر یک تصمیم کارشناسی نشده ممکن است از دستگاه جدا شوند. یکباره محاکم عالی ما دچار مشکل میشود. آیا آقایان به این مسئله فکر کردهاند و پاسخگو خواهند بود؟