به گزارش ایسنا، مصطفی سفندارمذ در مورد نحوه ایجاد مجتمعهای ایستگاهی مترو تهران، گفت: شرکت توسعه مجتمعهای ایستگاهی مترو تهران و حومه براساس مصوبه 197 شورای اسلامی شهر تهران (دوره اول) و با توجه به موافقت وزیر وقت کشور طی ابلاغیهای در سال 1382، به منظور فراهم آوردن بستر مناسب جهت استفاده از توان مدیریتی و سرمایههای بخشهای مختلف داخلی و خارجی و با هدف ساماندهی اراضی اطراف ایستگاههای مترو، کاهش سفرهای زاید شهری و تأمین بخشی از هزینههای توسعه خطوط و ایستگاهها در خردادماه سال 1385 تأسیس شد.
وی ادامه داد: براساس مصوبه سال 89 شورای شهر تهران با موضوع ساماندهی وضعیت سازمانها و شرکتهای وابسته به شهرداری تهران باید کلیه سهام شرکت مجتمعهای ایستگاهی ظرف مدت 3 ماه از تاریخ ابلاغ، به بخش خصوصی واگذار شود؛ در نهایت در سال 1391 شرکت تعلیق و به فعالیت آن خاتمه داده شد. در سال 1394 با پیگیریهای صورت گرفته، شرکت مجتمعهای ایستگاهی در دوره چهارم شورای شهر ابقا شد اما به علت مشکلات حقوقی و چند سال رهاشدگی، ارکان شرکت (مجمع عمومی، هیئت مدیره، صاحبان سهام، صاحبان امضای مجاز) تشکیل نشد.
سفندارمذ عنوان کرد: در صورت تشکیل ارکان، شرکت میتوانست مطابق قانون تجارت و در چهارچوب وظایف و ضوابط و دستورالعملهای ابلاغیه شهرداری تهران به فعالیت بپردازد. در بازه زمانی 1394 تا خرداد ماه 1397 پیگیری جدی برای معضلات و مشکلات حقوقی شرکت انجام نشد.
سرپرست شرکت توسعه مجتمعهای ایستگاهی مترو تهران با تأکید براینکه با حضور مدیریت شهری جدید در شهرداری تهران، بحث TOD مورد توجه قرار گرفت، بیان کرد: یکی از شرکتهایی که قبل از دوران تعلیق در آن راستا حرکت داشت، شرکت مجتمعهای ایستگاهی بود. اراده و توان معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران بر احیای دوباره شرکت بود. در همین راستا، خردادماه سال 1397 توافقنامهای میان معاونت مالی و اقتصاد شهری وقت و معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران برای فعالیت شرکت صورت گرفت. تا قبل از این توافقنامه تنها اسم شرکت بود و مدیران عامل، مدیران عامل قانونی نبودند یعنی هیئت مدیرهای وجود نداشت. برای ثبت شرکت روند اداری صورت گرفت اما روند قانونی به علت مشکلات و موانع قانونی انجام نشد.
سفندارمذ با بیان اینکه در خردادماه سال 1397، پیگیری جدی برای حل مشکلات حقوقی شرکت مجتمعهای ایستگاهی انجام شد، تصریح کرد: بعد از این اقدامات قرار شد شرکت در حوزه مأموریتی خود فرصتهای سرمایه گذاری را شناسایی و ظرفیتها را اولویت بندی کند و بر آن اساس برای پروژهها پیگیری جدی انجام دهد تا پس از واگذاری به بخش خصوصی تبدیل به منابع برای شهرداری تهران شود.
وی با اعلام اینکه تا به همین امروز یعنی در دور جدید فعالیت شرکت منابعی از این محل احصاء نشده، گفت: شرکت در دور اول فعالیت (1385 تا 1391) حدود هزار و 500 میلیارد تومان برای توسعه خطوط مترو تأمین کرد. از محل پروژههایی که شرکت مجتمعهای ایستگاهی در مقطع اول فعالیت بدون واگذاری اجرا کرد و این سرمایهها توسط شرکت مترو و معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران به سازمان املاک واگذار شد (برخی از واگذاریها توسط سازمان املاک شهرداری تهران اتفاق افتاد) حدود دو هزار و 500 میلیارد تومان منابع برای شهرداری تهران حاصل شد. از سال 1394 تا 1397 در دوم فعالیت، شرکت پروژه جدیدی اجرا نکرد و به همین منظور منابعی از این طریق حاصل نشد.
به گفته سرپرست شرکت توسعه مجتمع های ایستگاهی مترو، در دور اول فعالیت این شرکت 30 پروژه تعریف و واگذاری آنها به بخشهای خصوصی و نیمه خصوصی انجام شد اما درحال حاضر 10 پروژه به بهره برداری رسیده است.
سفندارمذ با بیان اینکه در سال 97، از بین زمینهای شناسایی شده 13 پروژه اولویت یک شناسایی شدهاند که از این تعداد 7 پروژه در الویت یک-یک قرار گرفتند، عنوان کرد: پروژه هایی که درصد تحقق اجرایی بالاتری داشتند در قالب برنامه در انتهای سال 97 به شورای شهر تهران ارائه شدند. طبق برنامه ارسال شده به شورای شهر اسلامی شهر تهران باید در سال 1398، 13 پروژه انجام شود اما 7 پروژه باید به طور قطعی انجام شود.
بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرنوشت، سفندارمذ تاکید کرد: از ابتدای سال تنها پروانه ساخت یک پروژه در منطقه 2 صادر شده است. باید دیگر پروانههای ساخت در اختیار شرکت مجتمعهای ایستگاهی باشد تا بتوان با سرمایه گذار مذاکره کرد و تشریفات مزایده در قالب قانونی را انجام داد اما همچنان پروانهی ساختی در اختیار نداریم.