پس از 3 سال بالاخره دستورالعمل نظارت شهرداریها بر تاکسیهای اینترنتی روز گذشته ابلاغ شد و معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران نیز خبر داد که تاکسیهای اینترنتی را به رسمیت میشناسد. اما این توافق که هنوز کسی از جزییات دقیقش خبر ندارد، بیحاشیه هم نبوده است. «علی پیرحسین لو»، یکی از مشاوران معاون شهردار تهران در توییتر نوشته است که حالا تاکسیهای اینترنتی باید 2 درصد از کرایه (کل درآمد) را به شهرداری پرداخت کنند. «ژوبین علاقبند»، مدیرعامل اسنپ اما در گفتگویی با دیجیاتو اشاره میکند که این بازی، به هیچ عنوان یک بازی برد برد نیست و باعث افزایش قیمت خدمات تاکسیهای اینترنتی برای مردم میشود. او حتی اشاره میکند که مستقیماً از تاکسیهای اینترنتی درخواست شده است تا عوارض را به قیمت خدماتشان اضافه کنند تا مردم آن را پرداخت کنند.
مدیرعامل اسنپ در مورد دلیل این اظهار نظر، به دیجیاتو میگوید که اولین موضوع پنهان کردن نسخه نهایی ابلاغیه از تاکسیهای اینترنتی است: «مشکل اصلی من این است که ما نسخه نهایی این دستورالعمل را ندیدهایم. دو الی سه هفته است که پیگیر هستیم که نسخه نهایی را ببینیم تا متوجه شویم آیا این همان چیزی است که در جلسات مختلف در مورد جزییاتش صحبت کردهایم یا خیر. احساس میکنم منظور خاصی وجود دارد که نسخه نهایی حتی پس از ابلاغ شدن در اختیار ما قرار نگرفته است.»
او در پاسخ به این سوال که مشکل اصلی این دستورالعمل چیست که وی آن را یک بازی برد برد نمیداند، میگوید: «این مسئله 3 بُعد دارد. مورد اول، دستورالعمل نظارت شهرداری بر فعالیت تاکسیهای اینترنتی است. اگر این بخش بر اساس صحبتهای قبلی نوشته شده باشد، با آن مشکلی نداریم و مورد تایید ماست. در این بخش، شرایط خودرو، راننده و تکلیف دادهها روشن شده است. با این بخش از دستورالعمل هیچ مشکلی نداریم و حالت برد برد را دارد. اما دو بعد حساس دیگر، مسئلهی عوارض و مجوز هستند.»
علاقبند درباره عوارض میگوید: «در بحث عوارض، در آخرین جلسهای که حضور داشتیم صحبت از 1.5 درصد بود. نظر ما و سایر تاکسیهای اینترنتی که در اتحادیه هستند و من دبیر کارگروه مربوط به آنها هستم، این است که 1.5 درصد عوارض بالاست و حداکثر باید 1 درصد باشد. از طرفی، این عوارض باید جایگزین مالیات بر ارزش افزوده شود. ما نمیتوانیم هم مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنیم و هم عوارض. چنین کاری از نظر قانونی غیر مجاز است. در واقع چنین شرایطی، قیمت خدمات را برای مردم گرانتر خواهد کرد.»
مدیرعامل اسنپ در مورد بُعد سوم یا همان مجوز میگوید که تاکسیهای اینترنتی مجوز فعالیت خود را از اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی میگیرند و در این میان نباید مجوز دیگری خلق شود.
اما او در پاسخ به این سوال که اکنون سرنوشت پرداخت همزمان مالیات ارزش افزوده و عوارض چیست، میگوید:
«از اولین تا آخرین جلسه مخالف این درصدها در بحث عوارض بودیم. به این دلیل که این یک هزینه اضافی را تحمیل میکند. ما نهایتاً با پرداخت معادل آنچه تاکسیها پرداخت میکنند، موافقیم. در مصوبه شورای شهر، چنین موردی برای ماشینهای شخصی که جابهجایی مسافر را انجام میدهند دیده شده است. در آن مصوبه گفته میشود که حداکثر 100 الی 150 هزار تومان به ازای هر خودرو در سال باید پرداخت شود. عقیده داریم که باید مقایسهای بین ما و تاکسیها وجود داشته باشد. این در حالی است که تاکسیها مزایای دیگری هم دارند. اما اینکه بیاییم درصدی از سفر را بدهیم، از ابتدا با آن مخالف بودهایم و اما امروز نهایتاً میتوانیم 1 درصد پرداخت کنیم، آن هم به شرط اینکه با مالیات بر ارزش افزوده جایگزین شود.»
او در پاسخ به این سوال که آیا قرار است این هزینه از افزایش قیمت خدمات برای مردم پرداخت شود، میگوید:
«نظرشان این است که باید این عوارض را به قیمت اضافه کنیم و آن را از مردم دریافت کنیم. این مسئله باعث بالا رفتن قیمت خواهد شد. اما امروز بحث بر این است که مالیات بر ارزش افزوده 9 درصد از 15 درصد (کمیسیون) است. این یعنی ما امروز در حال پرداخت 1.35 درصد از کل مبلغ سفر به عنوان مالیات بر ارزش افزوده هستیم. اگر قرار باشد 2 درصد هم اینجا عوارض پرداخت کنیم، میشود 3.35 درصد. اگر حتی قرار به پرداخت 1.5 درصد عوارض باشد، به عدد 2.85 درصد از کل سفر میرسیم. این عدد یعنی ما باید 19 درصد از کل فروش، نه سود خود را پرداخت کنیم. یعنی 19 درصد از کل درآمد ما صرف ارزش افزوده و عوارض میشود. یا اینکه بر اساس گفته خودشان، هزینهها را به مردم تحمیل کنیم.»
مدیرعامل اسنپ میگوید مشخصاً نظر طرف مقابل این است که مردم بیایند این هزینههای اضافی را پرداخت کنند. او در پاسخ به این سوال که آیا خدمات اسنپ نهایتاً گرانتر خواهد شد یا خیر، میگوید: «اگر مجبور به پرداخت شویم این اتفاق میافتد ولی ما مخالف انجامش هستیم و تمام سعیمان را میکنیم که به این شکل پیش نرود.»
ذکر این نکته لازم است که جزییات این توافق هنوز در اختیار رسانهها قرار نگرفته و حتی نسخه نهایی به دست خود تاکسیهای اینترنتی هم نرسیده است. اما روز گذشته، «علی پیرحسین لو»، مشاور معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در توییتر با انتشار یک رشته توییت، جزییات بیشتری از این توافق با تاکسیهای اینترنتی را منتشر کرده است. بر اساس این رشته توییت، مهمترین بخشهای این توافق به شرح زیر هستند:
- این دستورالعمل استقلال تاکسیهای اینترنتی را به رسمیت شناخته است.
- تاکسیهای اینترنتی زیرمجموعه شهرداری یا نهاد دیگری نخواهند شد اما وزارت کشور و شهرداریها بر آنها نظارت میکنند.
- دغدغههای 4 ذینفع اصلی در نظر گرفته شده است: مسافر، راننده، تاکسیهای اینترنتی و شهرداریها.
- تاکسیهای اینترنتی تعهد میدهند که محرمانگی اطلاعات و حریم شخصی کاربران را حفظ کنند.
- دسترسی و رصد تلفن همراه کاربران مسافر و راننده برای جلوگیری از فعالیت کاربران سایر نرمافزارها ممنوع شده است.
- اطلاعات خودروها و رانندگان در سامانه وزارت کشور ثبت میشود.
- خودروهای فرسوده و آلاینده به تدریج از چرخه فعالیت حذف میشوند: از نیمه دوم سال 99 خودروهای با عمر بالای 15 سال، از نیمه دوم 1400 خودروهای بالای 13 سال و از نیمه دوم 1401 خودروهای بالای 10 سال (مثل تاکسیها) مجاز به فعالیت در تاکسیرانی اینترنتی نیستند.
- معاینه فنی خودروها مانند تاکسیهای عادی و هر شش ماه یکبار خواهد بود.
- پلاک خودروها باید با استان محل فعالیت همخوانی داشته باشد.
- هر راننده هم برای حفظ ایمنی مسافران، حداکثر 12 ساعت در شبانهروز مجاز به سرویسدهی است.
- اختیار تعیین قیمت و هزینه سفر با شرکتها است. اما اگر هزینه سفر بالاتر از تعرفه تاکسیهای تلفنی باشد، باید قبل از سفر از طریق اپلیکیشن به مسافر اعلام شود.
- شرکتها باید قبل از ورود به هر شهر، با شهرداری آن قرارداد ببندند.
- شهرداری باید 2 درصد کرایه هر سفر را دریافت و خرج کاهش آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل عمومی کند. در عوض تاکسیهای اینترنتی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف میشوند.
- خودروهای فعال در تاکسیهای اینترنتی باید با نصب علامت پشت شیشه جلو متمایز شوند.