خبرگزاری فارس: «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در «وین» در توییتی در واکنش به اعلام سه کشور اروپایی درباره معلق ماندن تحریمها علیه ایران بعد از تاریخ 20 سپتامبر، این مسئله را مسلم دانست و تلاشهای آمریکا را فاقد اعتبار خواند.
اولیانوف در این خصوص نوشت: کاملاً درست است. نیاز به گفتن ندارد زیرا تلاش آمریکا برای فعال کردن اسنپبک از نظر قانونی و رویهای پوچ و فاقد اعتبار است.
وی تاکید کرد: در جامعه بینالمللی عملاً درباره این موضوع اتفاق نظر وجود دارد.
پیش از این، انگلیس، آلمان و فرانسه در نامهای به شورای امنیت اعلام کردند که به توافق هستهای با ایران پایبند هستند و تعلیق تحریمها علیه ایران، بعد از تاریخ 20 سپتامبر ادامه خواهد یافت.
خبرگزاری رویترز گزارش داد تروئیکای اروپا در نامهای به شورای امنیت گفتهاند تعلیق تحریمها علیه ایران که در برجام بر سر آن توافق شده، بعد از تاریخ 20 سپتامبر کماکان برقرار خواهد بود.
آمریکا، انگلیس و آلمان تصریح کردهاند هر تصمیم یا اقدام برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، فاقد اثر قانونی خواهد بود. (جزئیات بیشتر)
سازوکار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به 1+5 تعلیق شده بودند.
تلاش آمریکا در این مسیر پس از شکست این کشور در به تصویب رساندن قطعنامهای که خواستار جلوگیری از انقضای محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران بود، صورت میگیرد. آن قطعنامه که روز 25 مرداد به رأی گذاشته شد با 11 رأی ممتنع، 2 رأی موافق (آمریکا و جمهوری دومینیکن) و 2 رأی مخالف (روسیه و چین) رد شد.
واشنگتن از قبل اعلام کرده بود چنانچه در تمدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران موفق نشود قصد دارد بر حسب تفسیر خود از قطعنامه 2231 شورای امنیت و توافق هستهای برجام برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران اقدام کند. آمریکا در نامه مورخ 30 مرداد خود به رئیس شورای امنیت ایران را به «نقض اساسی» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) متهم کرد.
چنانچه آمریکا از برجام خارج نشده بود، این نامه، روند 30 روزهای را آغاز میکرد که میتوانست به «بازگشت خودکار» تحریم سازمان ملل علیه ایران منجر شود. در آن حالت، تمامی تحریمهای سازمان ملل نیمه شب 20 سپتامبر به وقت گرینویچ (برابر با 04:31 بامداد 30 شهریورماه) علیه ایران از سر گرفته میشدند. این تاریخ، چند روز قبل از سخنرانی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.
با این حال، آمریکا اردیبهشت سال 1397 به مشارکتش در برجام خاتمه داده و طبق گفته اعضای شورای امنیت نمیتواند از حقوق تصریحشده در این توافق و متن قطعنامه صادرشده برای تأیید آن استفاده کند.
به همین دلیل، تلاش آمریکا از همان آغاز با مخالفتهای جدی روبرو شده است. خبرگزاری رویترز اول شهریورماه گزارش داد 13 عضو شورای امنیت با نگارش نامههایی مخالفت خودشان را با خواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران اعلام کردهاند.
رئیس شورای امنیت در نشست این شورا در روز چهارم شهریورماه در پاسخ به پرسش نمایندگان روسیه و چین برای اعلام موضع درباره درخواست آمریکا برای پیشبرد مکانیسم بازگشت تحریمها علیه ایران اعلام کرد این شورا در جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری در این خصوص انجام دهد.