ماهان شبکه ایرانیان

پیشگیری و درمان سنگ‌ کلیه (۲)

برای سنگ‌های کلیوی که به صورت خود به خود دفع نمی‌شوند، روش سنگ‌شکنی مناسب است.

پیشگیری و درمان سنگ‌ کلیه (2)

علائم تشکیل سنگ کلیه

اکثر سنگ‌های کلیه هیچ علامت و نشانه بخصوصی ندارند؛ اما بیشتر افراد مبتلا از شروع ناگهانی و درد شدید در دل، کفل و کشاله ران شکایت می‌کنند. حتی تغییر وضعیت بدن نیز به آرام کردن و کاهش این درد کمکی نمی‌کند. درد کمر، شکم و ران در این مواقع با دردهای قولنج اشتباه گرفته می‌شود.

ممکن است این درد آنقدر شدید باشد که باعث تهوع و استفراغ شود. سنگ کلیه یکی از دلایل وجود خون در ادرار است. اگر دستگاه ادراری عفونت نیز داشته باشد، این درد با تب و لرز همراه خواهد بود. گاهی اوقات علائمی همچون مشکل در ادرار یا تکرر ادرار و یا درد آلت تناسلی و درد بیضه‌ها نیز دیده می‌شود.

تشخیص سنگ کلیه

زمانی که هیچ علت دیگری برای درد دل و شکم و پهلو وجود نداشته باشد، باید به احتمال وجود سنگ کلیه مشکوک شد. برای تأیید صحت این موضوع عکسبرداری انجام می‌شود. استفاده از سی‌تی‌اسکن‌های مارپیچی نیز یکی از رایج‌ترین آزمایش‌ها برای تشخیص سنگ و یا انسداد دستگاه ادراری است.

به دلیل سرعت تشخیص با سی‌تی‌اسکن، این روش نسبت به عکسبرداری، مناسب‌تر و بهتر است. در زنان باردار و یا کسانی که نباید در معرض اشعه قرار بگیرند، تشخیص با سونوگرافی انجام می‌شود.

درمان

بیشتر سنگ‌های کلیه در عرض 48 ساعت و با مصرف زیاد مایعات از طریق مجاری ادراری دفع می‌شوند. داروهای ضدالتهاب و مسکن‌های قوی در طول این ساعت برای بیمار تجویز می‌گردد. در مواردی که درد بیمار بیش از حد زیاد باشد، برای کنترل درد، از تزریق مواد دارویی مخدر استفاده می‌شود.

اگر شخص حالت تهوع داشته باشد، این داروها به صورت تزریقی و داخل وریدی تجویز می‌شوند. عوامل زیادی در دفع سنگ مؤثرند؛ مثل اندازه و بزرگی سنگ، میزان تحمل شخص، بارداری، بزرگی پروستات و سابقه دفع سنگ قبلی. احتمال دفع یک سنگ 4 میلی‌متری 80 درصد است، در حالی که احتمال دفع یک سنگ 5 میلی‌متری کمتر از 20 درصد می‌باشد. سنگ‌های 9 الی 10 میلی‌متری بدون مراقبت و درمان‌های ویژه به ندرت دفع می‌شوند.

برای سنگ‌های کلیوی که به صورت خود به خود دفع نمی‌شوند، روش سنگ‌شکنی مناسب است. در این روش با امواج، ضربه‌ای به سنگ زده می‌شود و آن را به قطعات کوچک‌تر تبدیل می‌کند تا دفع آن آسان‌تر شود، زمانی که هیچ‌یک از این روش‌ها مؤثر واقع نشود، باید با روش‌های جراحی سنگ را خارج کرد. با یک برش کوچک روی پوست با استفاده از ابزار پزشکی که وارد مجاری ادراری می‌شود، سنگ از بدن خارج می‌گردد.

 پیشگیری

به جای تحمل دردهای طاقت‌فرسا و درمان، در وهله اول و تا جایی که امکان دارد بهتر است از تشکیل این سنگ‌ها جلوگیری شود. نوشیدن آب و مایعات، یکی از ساده‌ترین روش‌های پیشگیری است. با مراجعه به پزشک و تشخیص نوع و مواد تشکیل‌دهنده سنگ دفع شده، رژیم غذایی خود را تغییر دهید و به این ترتیب از احتمال ابتلای دوباره به سنگ کلیه پیشگیری کنید.

چه غذاهایی تشکیل سنگ کلیه را تشدید می‌کنند: مصرف بیش از حد نوشابه‌های گازدار یکی از شایع‌ترین علل ایجاد سنگ کلیه است. نوشابه‌های گازدار حاوی مقادیر زیادی اسیدفسفریک هستند. از نوشیدن بیش از اندازه آب گریپ فروت و آب سیب نیز خودداری کنید.

برای خواندن بخش اول- پیشگیری و درمان سنگ‌ کلیه- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش سوم- پیشگیری و درمان سنگ‌ کلیه- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان