گفتگو : کوروش شرفشاهی - روزنامه نگار
تحریریه زندگی آنلاین : برنامه غذایی نامناسب، چالشهای شغلی، نبود زمانبندی برای خوردن غذا، غذاهای فستفودی، افزودن غذاهای حاضری، گسترش رستورانها و پختوپز بیرون از خانه و بسیاری دلایل دیگر باعث شده تا بخش عمدهای از مردم به بیماریهای گوارشی مبتلا شوند. همین امر باعث شده تا گوارش به یک تخصص و فوق تخصص در علم پزشکی تبدیل شود و افراد بسیاری در این زمینه تحصیل کنند. در این رابطه با یکی از برجستهترین چهرههای پزشکی که عمر خود را صرف کسب علم در این زمینه کرده، گفتوگو کردیم. دکتر سید امیر پاشا طبائیان، متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد است. وی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران است که در بیمارستان حضرت رسول (ص) بدون چشمداشت به امیال دنیوی به مردم خدمت میکند. طبائیان دوره تخصص داخلی و فوق تخصص گوارش را در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذرانده است.
بیشتربخوانید:
یکی از بیماریهایی که روح و روان مردم را آزار میدهد و باعث افزایش مرگومیر شده، سرطان معده است. چگونه میتوان نسبت به آن اطلاع پیدا کرد و در نتیجه بروز چه عوارضی باید به پزشک مراجعه کرد؟
کشور ما در منطقه جغرافیایی واقع شده است که ابتلا به سرطان معده در آن زیاد است. یکی از عوارضی که باید نسبت به آن نگران بود، سوءهاضمه است که نگرانی نسبت به آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است. وقتی فرد بعد از خوردن غذا دچار سنگینی، پری معده، سیری زودرس، نفخ یا درد بعد غذا میشود، یعنی مشکل گوارشی دارد، اما این مشکل در هر نقطه از جهان یک پیام خاصی دارد. اگر فردی در کشورهایی با شیوع پایین سرطان معده، تا سن 60 سالگی با چنین عوارضی به پزشک مراجعه کند و علائم اینچنینی داشته باشد، زیاد نگران کننده نیست و احتیاج به آندوسکوپی ندارد، ولی در کشور ما عوارض سوءهاضمه و نفخ در سن 40 سالگی حساس است و اگر شخصی با این علائم نزد پزشک بیاید و بالای 40 سال داشته باشد، باید حتماً آندوسکوپی شود، زیرا این علائم ساده ممکن است علائم ایجاد سرطان زودرس معده باشد. بنابراین مریض باید آندوسکوپی شود تا مطمئن شویم مشکل خاصی نیست.
بروز میکروب معده یا هلیکوباکترپیلوری تا چه اندازه خطرناک است و آیا میتواند پیشدرآمد سرطان معده باشد؟
هلیکوباکتر یک باکتری است که در معده ایجاد و در طولانی مدت باعث سرطان معده میشود. بنابراین اگر شخصی مراجعه کند که علائم سوءهاضمه داشته و زیر 40 سال باشد، میکروب معده را با آزمایشهای تست مدفوعی مشخص میکنیم، ولی اگر بالای 40 سال باشد، تشخیص میکروب باید از طریق آندوسکوپی باشد تا مشخص شود میکروب معده شروعی برای سرطان است یا نمیباشد.لق الصفحات تنقیم جمیع
بیشتربخوانید:
آیا سرطان معده امکان درمان دارد؟
نکته مهم این است که در چه مرحلهای شناسایی شود. اگر سرطان را در مراحل اولیه تشخیص بدهیم، علم بهاندازهای پیشرفت کرده که حتی با روش آندوسکوپی میشود جراحی کرد. اتفاقی که اکنون رخ داده، روشهایی به نام NOTES آمده که معنای آن جراحیهایی است که میتوان به وسیله آندوسکوپی انجام داد. این علم جدید در رشته گوارش است. شرایط بدین صورت بود که قبلاً بیماران گوارشی به جراح ارجاع میشدند و جراحی باز صورت میگرفت، اما اکنون میشود به روش آندوسکوپی خیلی از جراحیها را انجام داد، بدون اینکه عوارض هنگام یا بعد از جراحی به وجود بیاید. بنابراین امروزه بسادگی میتوان به درمان بیمار مبتلا به سرطان معده امیدوار بود. نتیجه اینکه اگر فردی بعد از خوردن غذا دچار درد یا سوءهاضمه شد، باید به پزشک مراجعه کند، تستهای اولیه انجام شود و درصورتیکه بالای 40 سال بود حتماً باید آندوسکوپی شود. اما نکته مهم اینجاست درصورتیکه در همان مراحل ابتدایی سرطان معده تشخیص داده شود، میتوان با جراحی به وسیله آندوسکوپی یا جراحی لاپارسکوپیک به تنهایی (بدون شیمیدرمانی) بیمار را درمان کرد.
این روش جراحی تا چه اندازه مطمئن است و آیا امکان توسعه آن وجود دارد؟
در گذشته گوارش بدینصورت نبود که ضایعات را با دستگاهها با کمترین هزینه برداریم و خیلی از اقدامات جراحی را با تیغ جراحی انجام میشد و آندوسکوپی و کولونوسکوپی بیشتر روشی تشخیصی بود. اما در حال حاضر با پیشرفت علم، بخشهایی به این دستگاهها اضافه شده که با این دستگاهها میتوانیم ضایعاتی که در گذشته بهوسیله جراحی درمان میشد، با کمترین هزینه و آسیب، متخصصین گوارش بهوسیله آندوسکوپی درمان میکنند. امروزه، تودههایی که در معده و روده (به شرط آنکه در لایههای عمقی دستگاه گوارش نفوذ نکرده باشند) میتوانیم آنها را به روش آندوسکوپی و کولونوسکوپی برداریم و بیمار را از یک عمل جراحی با عوارض آن رهایی مییابد. نکته دیگر اینکه در بیمارانی که دچار مشکلات شکمی به دلیل التهاب لوزالمعده میشوند و در گذشته کاندید جراحی بودند، اکنون به روش آندوسکوپی میتوان درمان کرد. در رشته گوارش بسیاری از درمانها که در قالب درمانهای تهاجمی یعنی جراحی انجام میشد، امروزه میتوان به وسیله آندوسکوپی انجام داد.
سرطان معده حتماً به مرگ منجر نشود، اما اگر دیر تشخیص داده شود، امکان مرگ دارد. اگر سرطان معده در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود، میتوان به روش جراحی ساده آندوسکوپی یا جراحی باز درمان کرد و بیمار بهبود پیدا میکند. این بیمار حتی به شیمیدرمانی هم نیاز ندارد و با برداشتن قسمتی از معده، مشکل بیمار حل میشود و پیشآگهی خوبی دارد. ولی درصورتیکه سرطان معده پیشرفته شود، باید ابتدا شیمیدرمانی بیمار انجام شود، تا توده سرطانی کوچکتر شود و بعد جراحی و دوباره شیمیدرمانی انجام شود. اما در مواردی که سرطان معده متاستاز (انتشار) به سایر ارگانها داشته باشد، دیگر جراحی نیز به بیمار کمک چندانی نمیکند و شیمیدرمانی نیز فقط به میزان کمی ممکن است طول عمر بیمار را بیشتر کند. در کل با تشخیص هر بیماری در مراحل ابتدایی، روند بهبود بیمار تسریع داده میشود و میتوان از راههای درمانی بهتری برای بیمار استفاده کرد. اما برداشتن معده، بسته به شرایط بیمار و میزان پیشرفت بیماری دارد و ممکن است به حدی بیماری پیشرفت کرده باشد که کل معده بیمار برداشته شود، ولی بیمار میتواند به زندگی خود ادامه دهد.آنچه مردم باید توجه داشته باشند این است که یکسری علائم هشدار در بیمار پدیدار میشود که مهم است. این علائم مانند کاهش وزن، درد هنگام غذا خوردن، سابقه مثبت سرطان در بین اعضای خانواده، ریفلاکسها یا هر مورد دیگری که میتواند زنگ خطری برای آغاز یک سرطان باشد، نیاز به پیگیری دارد.
بیشتربخوانید:
هنگام برداشتن معده چه اتفاقی میافتد؟ آیا فرد توان خوردن غذا و هضم را دارد یا باید غذای مخلوط شده آماده هضم به بیمار داده شود؟
برداشتن معده بستگی به محل سرطان دارد. گاهی اوقات سرطان در قسمتهای انتهایی معده است که برداشته میشود و بخشهایی از معده باقی میماند و هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، اما هنگامیکه سرطان در قسمتهای بالایی قرار دارد تمامی معده برداشته میشود. زمانی که تمامی معده برداشته میشود قسمتی از روده به مری وصل میشود. در این حالت، بیمار قادر به زندگی میباشد، ولی نیاز به یکسری حمایتهای تغذیهای وجود دارد که به بیمار توضیح داده میشود.
سرطان معده حتماً با علائم هشدار است یا گاهی بدون درد و عوارض است و یکباره فرد جان خود را از دست میدهد؟
هشدار حتماً وجود دارد و بسیار هم مهم است. کاهش وزن یکی از جدیترین هشدارهاست که نباید ساده به آن نگاه کرد. گاهی میزان غذای فرد تغییری نکرده و رژیمی هم در کار نیست، اما وزن فرد کم میشود. گاهی فرد غذا میخورد اما گمان میکند غذا در حین پایین رفتن گیر میکند یا بلع همراه با درد دارد، اینها از علایمی است که فرد باید به پزشک مراجعه کند. شخصی که سابقه خانوادگی مثبت سرطان در اعضای خانواده دارد، باید زودتر به پزشک مراجعه کند. ریفلاکس بهسادگی قابلدرمان است و گاهی افراد با مراجعه به داروخانه و دریافت داروهای گوارشی و رعایت توصیهها، این بیماری را درمان میکنند، اما اگر در کنار ریفلاکس، علائمی مانند درد بعد از غذا خوردن، احساس سیری زودرس، اشکال در بلع غذا یا نفخ وجود دارد، فرد باید به دلیل تعدد عوارض به پزشک مراجعه کند.
بسیاری از افراد اعتقادی به داروهای شیمیایی ندارند و مشکلات گوارشی را با مراجعه به عطاریها و داروهای گیاهی درمان میکنند. نظر شما در مورد طب سنتی و داروهای گیاهی چیست؟
آن دسته از داروهای گیاهی که روی آنها کار علمی شده، پشتوانه تحقیقات علمی داشته، کار آزمایی بالینی صورت گرفته و اثرات آن اثبات شده باشد، مصرف آنها از نظر پزشکان مشکلی ندارد. به عبارت بهتر، داروهایی که مجوز تولید دارند و در داروخانهها به صورت رسمی ارائه میشوند، اشکالی ندارد که بیماران استفاده کنند، اما حتماً باید اثربخشی داروها از لحاظ علمی ثابت شده باشد تا سلامت بیمار به خطر نیفتد. پس مجدداً تاکید میشود که مردم از هر دارویی استفاده نکنند. پزشکان با آن دسته از گیاهانی که در عطاریها ارائه میشود و هیچ پشتوانه علمی اثبات شدهای ندارد، بشدت مخالف هستند.
امروزه برخی پزشکان به بیماران تاکید میکنند که خامخواری نکنند و بیماران را از خوردن میوه و سبزیهای خام منع میکنند، آیا فردی که مبتلا به مشکلات گوارشی است، در خصوص خوردن برخی مواد غذایی محدودیت دارد؟
یک نکته مهم این است که برخی افراد نسبت به بعضی غذاها، میوهها و سبزیها، تابآوری ندارند یا تحملشان در هضم برخی میوهها و سبزیها کم است که این تحمل نکردن در همه افراد به یک میزان نیست. نکته مهمتر اینجاست که میوه و سبزی باید در هر برنامه غذایی باشد و در این شکی نداریم. ما نباید هیچ بیماری را از خوردن میوه و سبزی محروم کنیم چون بعدها همین نخوردن باعث بروز عوارضی میشود. بنابراین خوردن میوه و سبزی باید در رژیم غذایی باشد، اما فرد باید بررسی کند که کدامیک از میوهها یا سبزیها یا غذاها بر معدهاش اثر میگذارد. در صورت شناخت این موارد خاص، به بیمار توصیه میکنیم آن میوه خاص را به صورت پخته بخورد. اما افرادی با خوردن برخی میوهها یا سبزیها دچار نفخ معده میشوند که کلم یا کلم بروکلی از جمله این موارد است که از بیماران میخواهیم خودشان بررسی کنند و متوجه شوند نسبت به کدامیک حساسیت دارند. اما هرگز بیماری را از خوردن میوه و سبزی محروم نمیکنیم. بنابراین توصیه ما به بیماران در رابطه با سبزیها و میوهها این است که خود بیمار، پزشک خودش باشد و درصورتیکه بیمار با خوردن یک میوه یا غذای خاص با مشکل روبهرو شد، خودداری کند و آن مواردی که هیچ مشکلی برایش ندارد و دچار مشکل نمیشود، مشکلی در خوردن آنها نیست.
امروزه با غذاهای در یخچال مانده روبهرو هستیم، این غذاها تا چه اندازه بر عملکرد دستگاه گوارش مؤثر است و آیا باید غذای در یخچال مانده مصرف کنیم یا نکنیم؟
غذاهای مانده در یخچال میتواند اثرات بدی داشته باشد. امروزه بسیاری از بیماریها در نتیجه مصرف غذاهای ناسالم بوجود میآید. غذاهای ناسالم غذاهایی هستند که در آنها موادی وجود دارد که باعث ایجاد سرطان میشود. در غذاهایی که میخواهند ماندگاری آنها زیاد بشود، از برخی ترکیبات نگهدارنده استفاده میکنند و به این غذاها مانند کنسرو یا سوسیس کالباس، مواد افزدونی اضافه میکنند که این مواد سرطانزاست که مصرف زیاد آنها باعث سرطان میشود. در مورد غذاهای زیاد مانده در یخچال هم بهطور مشخص معلوم نیست چه فعلوانفعالاتی ایجاد میشود، بنابراین توصیه بر این است که از مصرف غذاهایی که مدت زیادی در یخچال یا فریزر میماند، خودداری شود زیرا میتواند از عوامل ایجاد سرطان باشد و باید از مصرف زیاد آنها جلوگیری کرد.