در راستای تغذیه بعد از عمل اسلیو لازم است به یک سری نکات مهم غذایی دقت کنید تا موفقیت این عمل تضمین شود و کاهش وزن دلخواه شما صورت گیرد. اگر مایلید از این نکات اطلاع یابید پیشنهاد می کنیم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
اصول تغذیه بعد از عمل اسلیو و نکات مهم آن
عمل اسلیو معده جراحی برای کاهش وزن است که در آن بخش بزرگی از معده برداشته شده و معده کوچکتر می شود. این عمل سبب کاهش مصرف مقدار غذا در یک وعده می شود. همچنین بر تولید هورمون های تحریک کننده گرسنگی نیز تاثیر می گذارد.

بنابراین برای افرادی که افزایش وزن دارند ممکن است عمل اسلیو معده یک گزینه اساسی باشد. در راستای این عمل پیروی از رژیم غذایی قبل و بعد از اسلیو معده نیز موفقیت عمل را تضمین می کند. قابل ذکر است رعایت کامل اصول تغذیه بعد از این عمل در دو ماه ابتدایی اهمیت زیادی دارد.
در طول هشت هفته ابتدایی فرد از 4 مرحله عبور می کند تا زخم های معده التیام یافته و به روال زندگی معمول بازگردد. در این هشت هفته بایستی همه مواد مغذی مورد نیاز بدن دریافت شود. با این توصیف تصمیم گرفتیم در این مطلب شما را با نکات مهمی برای تغذیه بعد از عمل اسلیو آشنا نماییم.
البته که رعایت همه رژیم های غذایی، مراحل و نکاتی که اشاره می شود همگی باید با پزشک متخصص هماهنگ شود. و هرگز بدون مشورت پزشک متخصص نباید دست به کاری زد. این مطلب جهت آگاهی بیشتر ارائه می شود.
هفته اول و دوم مایعات بخورید.
ممکن است این مرحله دشوار به نظر برسد زیرا فرد تنها اجازه دارد مایعات مصرف کند. ولی به علت این که حجم معده خیلی کم شده زیاد احساس گرسنگی ایجاد نمی شود. در هفته اول بایستی هر ساعت دویست میلی لیتر مایعات شفاف مصرف شود.

منظور از مایعات شفاف مواردی مثل آب، آب کدو حلوایی رقیق، آب سیب و نوشیدنی های رقیقی است که پزشک تجویز کرده است. در هفته دوم فرد مجاز است مایعات دیگری مانند چای و قهوه بدون کافئین، شیر بدون چربی، سوپ رقیق، آب گوشت، آب میوه شیرین نشده را میل کند.
هفته سوم و چهارم غذاهای پوره شده بخورید.
بعد از تحمل دو هفته ابتدایی با مصرف مایعات از هفته سوم به بعد می توانید غذاهای پوره شده نیز مصرف کنید. به این ترتیب غذای خود را خوب مخلوط کرده تا بافتی شبیه ماست پیدا کند. اکثر غذاهای این مرحله را می توان با مخلوط کن یا غذاساز پوره کرد.
دقت کنید ادویه های تند نباید استفاده شود. همچنین میوه و سبزیجاتی که دانه زیادی دارند مانند توت فرنگی یا کیوی مصرف نشود. ضمنا بایستی از مواد غذایی پرفیبر مثل کلم بروکلی و گل کلم پرهیز شود. از جمله مواد غذایی مجاز در این مرحله عبارت است از:

- پوره میوه هایی مانند موز، هلو، گلابی، آناناس و زردآلو
- پوره سبزیجاتی مثل اسفناج، هویج، کدوحلوایی و لوبیا سبز
- پروتئین هایی مانند ماست بدون چربی، پنیر ریکوتا، گوشت مرغ، بوقلمون و گوشت گاو، ماهی سفید و تخم مرغ نیم پز.
نکته مهم در این مرحله آن است که به همراه وعده های غذایی مایعات نوشیده نشود. در روز بین 4-6 وعده غذایی تنظیم کنید. و در هر وعده پروتئین مصرف شود و بیشتر از 2-4 قاشق غذاخوری در هر وعده غذایی خورده نشود.
هفته پنجم و ششم غذاهای نرم و سپس ترد میل شود.
بعد از تجویز پزشک در این مرحله می توانید غذاهای نرم و جویدنی در رژیم غذایی بعد از اسلیو معده را میل کنید. از جمله غذاهای این مرحله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تخم مرغ آب پز
- گوشت چرخ کرده خیلی نازک
- برنج پخته شده
- سبزیجات پخته شده
- ماهی بخارپز
- کنسرو هلو و گلابی
در این مرحله وعده های غذایی را به 3-4 وعده در روز کاهش داده و از مصرف میان وعده بین آن ها خودداری شود. ضمنا هر لقمه غذا را حداقل 20 بار جویده سپس بلعیده شود.

هفته هفتم و هشتم غذای معمول استفاده شود.
بعد از حدود هفت تا هشت هفته پس از اسلیو معده فرد تا اندازه ای می تواند رژیم غذایی معمول خود را از سر بگیرد. در این مرحله نباید بیشتر از سه وعده در روز غذایی مصرف شود. با توجه به این که معده خیلی کوچکتر از حالت قبل عمل است همچنان بایستی غذا را تکه تکه و خرد کنید.
تکه های بزرگ غذایی ممکن است سبب انسداد معده شده و درد، حالت تهوع و استفراغ افزایش یابد. در این مرحله به تدریج می توانید غذاهای جدید را امتحان کنید تا ببینید معده شما کدام غذا را می تواند تحمل کند و کدام غذاها سبب ناراحتی شکمی و استفراغ و حالت تهوع می شود تا آن را حذف کنید.
غذاهای غیر مجاز بعد از عمل اسلیو معده
برخی افراد ممکن است به اشتباه تصور کنند با انجام اسلیو معده کاهش وزن خود بخود روی می دهد و دیگر لازم نیست سبک غذایی خاصی را پیروی کرد. در حالی که پیروی از رژیم غذایی مناسب بعد از اسلیو معده نقش مهمی در ماندگاری نتایج عمل اسلیو معده دارد.
بهتر است در رژیم غذایی مواد غذایی زیر را شدیدا محدود کنید:

- بعد از جراحی اسلیو معده از مصرف نوشابه های گازدار و آب گاز دار پرهیز کنید. این نوشیدنی ها احتمال بروز نفخ و گاز معده را بالا می برند.
- گوشت های سفت مثل استیک برای هضم معده کوچک شده چالش برانگیز هستند و به جای آن از گوشت های لطیف مثل بوقلمون آسیاب شده یا سینه مرغ کاملا پخته شده استفاده شود.
- نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه و چای نیز مجاز نیست. این موارد سبب کم آبی بدن و رفلاکس معده می شوند. همچنین جذب مواد مغذی معده را دشوار می کنند. از آب و دمنوش استفاده کنید.
- مصرف غذاهای تند نیز مجاز نیست. از مصرف سس های تند، فلفل قرمز و دیگر ادویه ها با مزه تند خودداری شود.
- غذاهای سرخ شده، فست فود و گوشت های چرب نیز حذف شود. این غذاها به سختی هضم می شوند و ناراحتی معده را به همراه دارند.
- غذاهای شیرین مثل آب نبات، کیک، کلوچه و نوشیدنی های شیرین را فراموش کنید.
- مصرف غذاهای حاوی فیبربالا مثل غلات کامل، آجیل، دانه ها و سبزیجات خام بعد از اسلیو معده هضم سختی دارند از این رو کم کم غذاهای فیبردار به رژیم غذایی بعد از اسلیو معده اضافه شود.
نکات تغذیه ای بعد از اسلیو معده
در راستای پیروی از تغذیه مناسب بعد از اسلیو معده به نکات زیر توجه نمایید:
- ریزه خواری صورت نگیرد زیرا سبب افزایش حجم معده و چاقی دوباره می شود.
- سه وعده غذایی سالم و کوچک در روز مصرف شود. حتی اگر احساس گرسنگی ندارید بین وعده های غذایی بیشتر از 5 ساعت فاصله نباشد.
- قبل از این که کاملا سیر شوید از غذا خوردن دست بکشید زیرا پرخوری سبب کشیدگی معده و بروز استفراغ می شود.
- از خوردن و آشامیدن همزمان پرهیز کنید. حداقل نیم ساعت بعد از غذا نوشیدنی میل نکنید.
- اطمینان یابید که در روز حداقل 1.5 تا 2 لیتر مایعات به بدن می رسد.
در پایان همچنین می توانید برای اطلاع از مراقبت بعد از اسلیو معده و مزایای عمل جراحی اسلیو معده از این مطالب نیز بازدید نمایید.