آروغ زدن بیش از حد عامل شرمساری و خجالت هرکسی میشود. اگر شما نیز این مشکل را دارید، در این صورت مقالهی پیش رو را خوانده تا از علل و همچنین گزینههای درمانی آن مطلع شوید.
آروغ زدن به چه معناست ؟
در اصطلاح پزشکی، اراکتیشن (eructation) اصطلاحی است که به عنوان معادل آروغ یا باد گلو بکار میرود. به علاوه، این تارهای صوتی نیستند که مسئول صدای ایجاد شده حین آروغ میباشند، بلکه عضلهی اسفنکتر یا دریچه فوقانی مری است که این صدا را تولید میکند. این عضله که در بالای مری قرار دارد به دلیل حرکت گاز از میان این مسیر، به ارتعاش در آمده و در نتیجه صدا تولید میکند.
تصور کنید: تازه یک وعده غذایی لذیذ را در رستوران مورد علاقه خود با دوستان میل کردهاید. با این حال، بدون قصد قبلی یا بیاراده آروغی ناخوشایند میزنید. از ته دل آرزو میکنید کسی شما را ندیده و یا صدای آن را نشنیده باشد، اما صورتهای آنها نشان از پی بردن آنها به ماجرا دارد. آرزو میکنید که کاش یک شیر قطع و وصل وجود داشت که میتوانست از این وضعیت شرمآور جلوگیری کند! اگر بخواهیم راستش را بگوییم، آروغ و یا باد گلو عملکرد طبیعی بدن است.
علل مؤثر
☜ عادات غذایی
علت بارز آروغ زدنهای بیش از حد، عادات غذایی اشتباه است. زیاده روی در خوردن، پایبند نبودن به ساعات غذایی مشخص، مصرف مواد غذایی سرشار از چربی، عواملی هستند که موجب بروز آروغهای مداوم میشوند. مواد غذایی تند نیز موجب ناراحتی دستگاه گوارش شده و منجر به آروغ میشود.
☜ نوشیدنیهای گازدار
آب گازدار، و یا نوشابه به حق ممکن است مسبب افزایش گاز در سیستم شما شده به گونهای که در آنجا دفع این گاز از بدن منجر به آروغهای پی در پی میشود. بجای آن آب بنوشید. در واقع نوشیدن آب، با بهبود عمل هضم و سلامت شما به طور مشترک، به بدنتان لطف خواهد کرد.
☜ دارو و مکملهای غذایی
مصرف برخی از داروها و مکملهای غذایی ممکن است منجر به نفخ گردد. این گاز از طریق آروغ به خارج از بدن دفع میشود. هم داروهای با نسخه و هم داروهای بدون نسخه ممکن است به این وضعیت بیانجامند.
☜ بارداری
آروغ بیش از حد در طول دوران بارداری به دو دلیل رخ میدهد: 1) در طول دوران بارداری، سطوح پروژسترون در بدن افزایش مییابند. پروژسترون هورمونی است که باعث انبساط یا شل شدن بافتهای عضلانی بدن میشود. در طول دوران بارداری، سطوح بالای این هورمون با شل کردن بافتهای عضلانی دستگاه گوارش خاطر نشان میسازد که دستگاه گوارش آهسته عمل کرده در نتیجه منجر به نفخ، آروغ زدن بیش از حد، و حالت تهوع میشود. 2) دلیل دیگر رشد رحم در مراحل بارداری است. رحم بزرگ شده در طول دوران بارداری حفرهی شکم را پر کرده، فرایند هضم را آهسته ساخته و موجب بروز آروغ میشود.
☜ آلرژی غذایی
آروغ زدن بیش از حد میتواند به دلیل وجود یک واکنش آلرژیک به برخی از اقلام مواد غذایی باشد. حساسیت به برخی مواد غذایی میتواند موجب آروغهای بیش از حد بعد از خوردن غذا شود. به عنوان مثال، کسانی که دچار عدم تحمل لاکتوز میباشند، پس از مصرف شیر و یا هرگونه محصول لبنی دچار آروغ همراه با نفخ شکم میشوند.
☜ بیماری ریفلاکس اسید
بیماری بازگشت اسید معده که همچنین به عنوان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شناخته میشود، نوعی اختلال معده است که در آن اسید معده به سمت مری عقب رانده میشود. علائم GERD شامل اشکال در تنفس و غذا خوردن، احساس طعم اسیدی در دهان، حالت تهوع، سوزش معده، آروغ زدن بیش از حد، و درد قفسه سینه است. رفلکس اسید و برگرداندن غذا اغلب به یکدیگر وابسته میباشند، در نتیجه در افراد مبتلا به GERD مشاهده میشود.
☜ سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نوعی اختلال روده است که علائمی مانند یبوست، اسهال، تهوع، درد معده، نفخ، و آروغ را تولید میکند. سندرم رودهی تحریک پذیر زمانی رخ میدهد که روده بزرگ موفق به انجام وظایف معمول خود نباشد.
☜ بیماریهای کیسه صفرا
کیسه صفرا اندام مهم بدن بوده که در زیر کبد قرار دارد. عملکرد اصلی آن ذخیرهی صفرا تولید شده توسط کبد که در هضم چربی کمک میکند، میباشد. بوجود آمدن هرگونه مشکل در کیسه صفرا که منجر به بروز این وضعیت شود میتواند علائمی مانند استفراغ، تهوع، سوزش سردل، نفخ، لرز، تب، آروغ زدن بیش از حد، و درد قفسه سینه را تولید کند.