تاریخ خبر : 1394/2/28 – عضو جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی با انتقاد نسبت به شرایط موزههای کشور که متناسب با هزینه دریافتی از گردشگران نیست گفت: این تفکر که تا آخرین قِران پول جیب گردشگر کسب درآمد کنیم اشتباه است، مخصوصا در کشور ما که پایهی گردشگری، فرهنگی است.
علی صدرنیا در گفتوگو با خبرنگار گردشگری ایسنا با یادآوری این نکته که یکی از اهداف موزهها، فرهنگ آفرینی و تشویق مردم برای یادگیری است، افزود: در بسیاری از کشورها وقتی میخواهند برای موزهها نرخ بلیت تعیین کنند، توان اقتصادی مردم را در نظر میگیرند، چون آگاهند اقتصاد روی مسائل فرهنگی اثرگذاری مستقیم دارد.
او سپس با اشاره به رایگان بودن برخی موزههای بزرگ جهان اظهار کرد: موزهی عظیم بریتانیا با حدود هفت میلیون گنجینه که منشور حقوق بشر ایران نیز در آن در نمایش داده میشود یکی از موزههای رایگان دنیا است، چرا که اهداف عالیتری را در فرهنگ آفرینی در نظر دارد.
این راهنمای تور تاکید کرد: هدف از تشکیل موزهها تجارت نیست، برای همین موزههای بزرگ و مشهور دنیا وقتی هزینهای را برای بلیت ورودی تعیین میکنند نرخ معقولی را در نظر میگیرند تا مخاطبانی را از هر قشر و فرهنگ جذب کنند، در حالیکه ظاهرا این شرایط در کشور ما چندان مورد نظر نیست.
صدرنیا با بیان اینکه امکانات موزههای کشور پس از افزایش نرخ بلیت ورودیها تغییری نکرد، گفت: در حالی قیمت موزهها چند برابر شد که بیشتر آنها مجهز به دستگاه کارتخوان نبودند و راهنما مجبور بود مثلا برای بازدید یک گروه 10 تا پانزده نفر از کاخ گلستان، حدود یک میلیون تومان حمل کند. ضمن آنکه برنامه تورها فقط بازدید از یک موزه نیست و مجموعههای دیگری هم در طول روز جزو برنامهی بازدید گردشگران است. با این حساب یک راهنما باید چند میلیون پول نقد حمل کند تا با مشکل روبرو نشود؟
وی تاکید کرد: اگر مسوولان قصد دارند دوباره نرخ موزهها را افزایش دهند، دستکم امکانات را متناسب با آن ارتقاء دهند.
او ادامه داد: برخی از آژانسها بلیتهایی را با قیمت تخفیفدار از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خریدهاند، اما بسیاری از سایتهای تاریخی این بلیتها را که سازمان متبوعشان صادر کرده است، قبول ندارند و ما باید دوباره پول بدهیم و بلیت دیگری تهیه کنیم. اگر قرار است شرایط برای سفر گردشگران به ایران تسهیل شود باید همهی هماهنگیها نیز انجام شود.
صدرنیا در عین حال بیان کرد: موزهها فقط نرخ بلیتهای ورودی را گران کردهاند، وگرنه نهتنها خدمات و امکانات متناسب با آن هیچ تغییری نکرده، بلکه به مشکلات اضافه هم شده است.
عضو جامعهی راهنمایان سپس به نحوهی بلیت فروشی کاخ موزهها اشاره کرد و افزود: یک گردشگر خارجی وقتی میخواهد وارد کاخ گلستان، سعدآباد و یا نیاوران شود باید نخست یک بلیت ورودی حیاط به مبلغ 15 هزار تومان تهیه کند و برای بازدید هر یک از کاخ موزهها نیز بلیت مجزا به نرخ 10 هزار تومان بخرد. بیشتر خارجیها به این نحوهی بلیت فروشی واکنش نشان میدهند و شوکه میشوند، چرا که این جریان مثل آن است که شما میخواهید برای تماشای یک بازی فوتبال به استادیوم بروید و نخست باید بلیت کوریدور را بخرید و نمیتوانید داخل سالن بشوید.
وی اضافه کرد: بلیت حیاط معمولا برای اشخاصی باید باشد که نمیخواهند وارد کاخ موزهها شوند و قصد دارند از محوطهی مجموعه استفاده کنند. چرا باید این شرایط برقرار باشد و گردشگر را ناراحت کنیم.
این راهنمای تور ادامه داد: همین حالا تورهای ایران یکی از گرانترین سفرهای دنیا حساب میشود. البته آمارها و گزارشهایی که مجامع جهانی از رتبه ایران برای مسافرت ارزان ارائه میدهند چندان اشتباه نیست، چرا که قیاس آنها شرایط اقتصادی کشورها است، مثلا از نظر یک گردشگر خارجی میوه و کرایه حمل و نقل در ایران ارزان است؛ اما به طور کل پکیج سفر گران است. یک آمریکایی برای سفر 16 روزه به ایران حدود هشت تا 9 هزار دلار هزینه میکند و این در بین سفرهای گردشگری هزینه بالایی محسوب میشود.
او مثال دیگری از گران فروشیهایی که هنگام مواجه با گردشگران خارجی در ایران اتفاق میافتد اشاره کرد و افزود: یکی از گردشگران همراهم قصد داشت مقنعهای را که نرخ واقعی آن 6 هزار تومان بود بخرد، در حالیکه فروشنده قیمت همان مقنعه را 20 هزار تومان اعلام کرد. اگر آن گردشگر متوجه این تفاوت قیمتی میشد حتما برای وجههی کشور ما خوب نبود.
وی در ادامهی موضوع شرایط موزههای کشور، به ساعت کاری محدود مجموعههای تاریخی و موزهها انتقاد کرد و گفت: ساعت کاری بسیاری از موزهها و مجموعههای تاریخی 17 یا 18 است، در حالیکه آنها عملا نیم ساعت پیش از رسیدن این ساعت به کار خود پایان میدهند. در برخی مجموعهها مثل نیاوران و سعدآباد که از ساعت 16:30 باجهی بلیت فروشی بسته میشود.
صدرنیا گفت: ما با این وضعیت کاری عملا وقت گردشگران را در ایران هدر می دهیم. موزههای ایران معمولا از ساعت 9 صبح تا 17 باز هستند، در حالیکه موزهای مثل لوور فرانسه گاهی تا ساعت 21 یا 22فعال است. این ساعت محدود بازدیدهای گردشگران را واقعا با معضل مواجه کرده است.