ماهان شبکه ایرانیان

یک کارشناس مدیریت بحران تاکید کرد

استفاده دو منظوره، نتیجه برنامه‌ریزی غلط برای سوله‌های مدیریت بحران

یک کارشناس مدیریت بحران گفت: تنها ۲۲ مرکز در اختیار مدیریت بحران شهر تهران و چهار مرکز در اختیار استان‌های معین شهر تهران قرار دارند اما مابقی آن‌ها تغییر کاربری داده داده شده‌اند.

استفاده دو منظوره، نتیجه برنامه‌ریزی غلط برای سوله‌های مدیریت بحران

به گزارش ایسنا با آغاز بازپس گیری سوله‌های مدیریت بحرانی که طی سال های اخیر تغییر کاربری داده بودند، خبرهای آن مجددا به یکی از داغ ترین اخبار این روزها تبدیل شد، طرح راه‌اندازی سوله‌های مدیریت بحران در دوره گذشته مدیریت شهرداری تهران به منظور آمادگی در برابر بحران‌های احتمالی نظیر زلزله و طوفان اجرا شد. این سوله‌ها قرار بود که به منظور دپوی اقلام ضروری مورد نیاز برای استفاده در شرایط بحرانی و ایجاد محلی امن برای پناه دادن به آسیب دیدگان مورد استفاده قرار گیرد بنابراین شهرداری تهران 105 سوله مدیریت بحران از 150 سوله تصریح شده در برنامه را با صرف هزینه‌ای هنگفت راه اندازی کرد اما پس از مدتی بسیاری از آن‌ها را به منظور کسب درآمد یا ملاحظاتی دیگر برای استفاده‌هایی غیر از کاربری اصلی خود واگذار کرد؛ از استقرار برنامه‌های مختلف صدا و سیما نظیر خندوانه و واگذاری آن‌ها به نور چشمی‌ها برای ساختن باشگاه رزمی گرفته تا تبدیل به شهربازی، حوزه علمیه و محل بازی کودکان. همگی کاربری‌هایی بودند که طی سال‌های اخیر، جایگزین آمادگی برای مدیریت بحران در شرایط احتمالی شهر شده بودند.

تخلف شهرداری وقت در عدم بازپس‌گیری سوله‌ها

طبق آمار اعلامی از این تعداد تنها 22 مرکز در اختیار مدیریت بحران شهر تهران و چهارمرکز در اختیار استان‌های معین شهر تهران قرار دارند اما مابقی آنها  تغییر کاربری داده‌اند. پنج مرکز در اختیار ارگان‌های دیگر و صدا و سیما و 74 مورد دیگر نیز در اختیار سازمان ورزش شهرداری تهران قرار داشت.

شاید مدیران قبلی شهر دلیل واگذاری‌های این سوله‌ها را مصوبه شورای شهر تهران در سال 92 عنوان کنند. در این مصوبه اجازه استفاده دو منظوره از سوله‌ها به شهرداری تهران داده شد اما در سال 94 شورای شهر تهران طی مصوبه‌ای دیگر مصوب کرد که این سوله‌ها تنها و تنها باید به منظور کاربری اصلی خود مورد بهره‌برداری قرار گیرند اما مدیریت وقت شهرداری توجهی به این مصوبه و اقدامی در جهت بازپس گیری آن‌ها نکرد تا کار به دست مدیریت جدید شهرداری تهران رسید.

فریبرز ناطق الهی  - کارشناس مدیریت بحران و زلزله-گفت: در بهترین زمین‌های شهر و با صرف میلیاردها تومان هزینه، سوله‌ها ساخته اما تغییر کاربری داده شد. ناآگاهی از مناطق آسیب‌پذیر سبب شده است که همین تعداد از سوله‌ها که در اختیار مدیریت شهری باقی مانده‌اند، از کاربری اصلی خود دور و به محل دپوی کیسه‌های نمک فصل زمستان تبدیل شوند.

آیا شهرداری تهران از نقاط آسیب پذیر مطلع است؟

وی با مثبت ارزیابی کردن اقدام مدیریت جدید شهرداری تهران در خصوص بازپس‌گیری سوله‌ها، هدف از راه‌اندازی آن‌ها را دپو کردن مایحتاج ضروری در مواقع بحران عنوان کرد و گفت: بحث سوله و دپو کردن مایحتاج ضروری، هنگامی مطرح می‌شود که از آسیب پذیری مناطق مطلع باشیم همچنین باید بدانیم که بیشترین آسیب پذیری در کدام نقطه است. اما آیا شهرداری تهران این آگاهی را از مناطق یاد شده دارد؟

این کارشناس مدیریت بحران معتقد است که وقتی آسیب‌پذیری مناطق را شناسایی کردیم، آن زمان می‌توانیم برای مدیریت بحران در آن سوله‌ها برنامه ریزی کنیم.

وی افزود: دفعات متعدد نیز این مسائل را به مدیران وقت گوشزد کردم اما متاسفانه آنان با وجود این که می‌دانستند نکات مورد اشاره بنده صحیح است، به هیچ عنوان توجهی به آن‌ها نکرد. در آن زمان یک سری زمین را گرفتند و سوله‌هایی با هزینه های بالا ساختند. بعد از انجام طرح، دریافتند که حرف بنده درست از آب درآمد و این سوله‌ها کارایی لازم را نداشتند.

استفاده دو منظوره، نتیجه برنامه‌ریزی غلط برای سوله‌ها

ناطق الهی افزود: در نتیجه مدیران وقت شهرداری تهران طی یک تصمیم اشتباه، طرح استفاده دو منظوره آن را مطرح کردند و تعداد زیادی از سوله‌ها را به صدا و سیما (برنامه خندوانه) و سازمان ورزش شهرداری تهران دادند. در واقع این سوله‌ها به نام مدیریت بحران ساخته شده، اما به کام برنامه‌های دیگر شد.

وی در خصوص تجربه مشابه کشورهای توسعه یافته در این خصوص گفت: تا جایی که مطلع هستم، در هیچ جای دنیا چنین طرحی اجرا نشده است. به طور مثال در ژاپن هنگامی که زلزله ای می‌آید، از قبل تعدادی سوله مقاوم که کاربری‌های دیگر دارند را شناسایی کرده و در مواقع اضطرار آنها را تخلیه و به محل اسکان تبدیل می کنند یا در برخی کشورها، مدارس و ارگان‌های دولتی را طوری طراحی می‌کنند که مقاوم باشند تا از آن‌ها به عنوان اسکان موقت در شرایط اضطرار استفاده کنند. منتهی این ایده‌ای بود که در کشور ما و در بهترین زمین‌های شهر و با صرف میلیاردها تومان هزینه انجام شد.

ناطق الهی معتقد است که شهرداری تهران باید در ابتدا نسبت به شناسایی آسیب‌پذیری مناطق مختلف شهر تهران آگاهی و اطلاع دقیق یابد و تا بتواند نقاط پرریسک، با ریسک متوسط و کم ریسک را معین کند. آنگاه می تواند بر اساس آماری که به دست آورده  نسبت به دپوی اقلام و خدمات مورد نیاز هر منطقه اقدام کند.

بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرنوشت، ناطق الهی خاطرنشان کرد: با وجود تمام این موارد، شهرداری تهران باید با یک برنامه ریزی دقیق، بهترین استفاده را از این سوله ها داشته باشد. به طور مثال به شعاع سه کیلومتری هر منطقه باید نیاز اقلام ضروری شناسایی شود و نسبت به دپوی دارو، پتو و سایر اقلام ضروری اقدام شود تا در مواقع بحران به آنها رجوع شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان