به گزارش ایسنا، فرهاد حسنزاده ساعتی قبل از اعلام برنده نهایی این جایزه درباره اینکه برنده شدنش در این جایزه چه تأثیری میتواند بر ادبیات کودک ایران داشته باشد، گفت: ادبیات کودک در ایران نوپا و جوان است. این فرصتها باعث میشود نویسندههایی که به صورت جدی در این عرصه کار میکنند به یک خودباوری برسند که چنانچه تلاش و پشتکار داشته باشند و با وسواس کار کنند میتوانند به این مرتبه برسند که برای ایران افتخار کسب کنند.
تنها برنده ایرانی این جایزه جهانی فرشید مثقالی تصویرگر نامدار است. مجموعه آثار او در سال 1974 این جایزه را از آن خود کرد. هوشنگ مرادی کرمانی نیز در سال 1992 از سوی هیئت داوران این جایزه مورد تشویق قرار گرفت. از ایران محمدرضا یوسفی در سال 2000 و محمدهادی محمدی در سال 2006 ، احمدرضا احمدی در سال 2010، هوشنگ مرادی کرمانی 2014 و فرهاد حسنزاده 2018 در بخش نویسندگان و نسرین خسروی در سال 2002، محمدعلی بنیاسدی در سال 2012 و پژمان رحیمیزاده در سال 2016 در بخش تصویرگران نامزد دریافت این جایزه شدند.
احمدرضا احمدی در سال 2010 و هوشنگ مرادی کرمانی در سال 2014 در میان 5 نویسنده فینالیست، و محمدعلی بنیاسدی در سال 2012 و پژمان رحیمیزاده در سال 2016 در میان 5 تصویرگر فینالیست این جایزه قرار گرفتند. در این دوره نیز فرهاد حسنزاده موفق شده است تا در فهرست 5 نویسنده فینالیست و برتر جهان برای کسب جایزه رقابت نهایی را انجام دهد.
جایزه هانس کریستین اندرسن یا نوبل کوچک، معتبرترین جایزه ادبی و هنری در حوزه ادبیات کودکان است که از سوی دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان به منظور بالا بردن سطح ادبی و هنری کتابهای کودکان هر دو سال یک بار، به مجموعه آثار یک نویسنده و یک تصویرگر داده میشود.
مارگریت دوم ملکه دانمارک حامی و مشوق ویژه اهدای این جایزه است. پشتیبان مالی برنامههای جایزه اندرسن تا سال ٢٠٠٨ نیسان موتور ژاپن و از سال ٢٠٠٩ جزیره نامی در کره جنوبی است.
اهدای این جایزه به مجموعه آثار یک نویسنده از سال 1956 و به مجموعه آثار یک تصویرگر از سال 1966 آغاز شده است. این جایزه شامل یک پلاک طلا و یک دیپلم افتخار است که در مراسمی در کنگره دوسالانه IBBY، به برندگان اهدا میشود. نامزدهای جایزه هانس کریستین اندرسن از سوی دفاتر ملی نامزد میشوند و داوران بینالمللی که از کارشناسان برجسته ادبیات کودکان هستند، برندگان این جایزه را از میان نامزدهای معرفیشده برمیگزینند.
از جمله معیارهای گزینش برندگان میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
-کیفیت بالای زیباییشناختی آثار نویسنده و تصویرگر
-در نظر گرفتن مخاطب کودک و نوجوان
-خلاقیت و نوآوری
-استمرار در خلق اثر برای کودکان و نوجوانان
-اصالت و گستردگی جامعه مخاطب
-داشتن تاثیر ماندگار در ادبیات کودکان جهان