به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شهروند، کافی است مانند بسیاری از شهروندان اروپایی برق خانهتان را از انرژی خورشید تامین کنید، برای این کار نیاز است تجهیزاتی با عنوان «سلول خورشیدی» در پشتبام یا دیوارههای خانهتان به کار بگیرید تا انرژی خورشید را به برق تبدیل کرده و این برق را برای مصارف شخصی به خانههایتان تزریق کند. البته برای خرید این تجهیزات ناچارید چندمیلیون تومان هزینه کنید که این هزینه به متراژ خانهتان بستگی دارد، اما این سرمایهگذاری خیلی زود به جیبتان برمیگردد و نهتنها برقتان رایگان میشود که مازاد برق تولیدشدهتان را وزارت نیرو خریداری میکند. در این گزارش به چند و چون ماجرا بیشتر پرداختهایم.
چگونه برقمان را رایگان کنیم؟
بسیاری از روستاهای ایران برقشان رایگان است، زیرا آنها برق مورد نیازشان را از خورشید تهیه میکنند، البته هزینه راهاندازی تجهیزات برق خورشیدی برای روستاییان را وزارت نیرو پرداخته است. با این حال خانههای شهری هم میتوانند صاحب برق خورشیدی شوند. تنها نکته این است که شهریها باید خودشان هزینه خرید و نصب تجهیزات خورشیدی را بپردازند و در انتها پس از چند سال که هزینه نصب تجهیزات خورشیدی بهعنوان سرمایه اولیه به جیبتان برگشت، برق خانهتان کاملا رایگان میشود.
«ایرانیها باید با سرعت بیشتری انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشید را جدی بگیرند.» این نکتهای است که غالب کارشناسان به آن تاکید میکنند، زیرا ایران از نظر انرژی خورشیدی صاحب مزیت است. طبق اطلاعات مندرج در وبسایت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر، ایران با داشتن 300 روز آفتابی در بیش از دوسوم کشور و متوسط تابش 4/5 تا 5/5 کیلووات ساعت بر مترمربع در روز ازجمله کشورهایی است که پتانسیل بالایی در زمینه انرژی خورشیدی دارد. این درحالی است که به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری انرژیهای تجدیدپذیر معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، در سبد کلی انرژی هنوز تجدیدپذیرها سهم نمایانی ندارند و سهم آنها به کمتر از یکدرصد و حتی شاید کمتر از نیمدرصد میرسد. سیروس وطنخواه میگوید: ظرفیت برق تولیدی کشور حدود 70هزار مگاوات (هر مگاوات یکمیلیون وات) نیروگاهی است و کل ظرفیت نصبشده تجدیدپذیرها به 350مگاوات نمیرسد.
اما حالا ایران قصد دارد تا سال 2030 میلادی، 7500 مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید کند که این میزان بیش از ٧ برابر برق تولیدی از نیروگاه اتمی بوشهر خواهد بود. هدفگذاری که دستیابی به آن چندان هم دشوار به نظر نمیرسد. بررسیها نشان میدهد هر مترمربع، هر ساعت بهطور متوسط 220 کیلووات ساعت انرژی تابشی خورشید دریافت میکند؛ به عبارت دیگر اختصاص یکدرصد از کل مساحت کشور با کارآمدی 10درصد به انرژی خورشیدی منجر به تولید حدود 9میلیون مگاوات ساعت روزانه انرژی میشود.
یک متر پنل خورشیدی چقدر کارایی دارد؟
همانطور که اشاره شد در ٩٠درصد خاک ایران، بیش از ٣٠٠ روز آفتابی وجود دارد که میزان تابش خورشیدی در این روزها حدود ١٨٠٠ تا ٢٢٠٠ کیلووات ساعت بر مترمربع است. در بیشتر مناطق ایران به ازای هر مترمربع بیش از ٥ کیلووات ساعت انرژی رایگان از خورشید دریافت میشود. یک لامپ ٢٠ واتی برای اینکه ١٠ ساعت در روز روشن باشد، به ٢٠٠ وات ساعت انرژی نیاز دارد. به این ترتیب، با درنظرگرفتن اینکه در هر مترمربع ٥هزار ساعت انرژی خورشیدی رایگان دریافت میشود، میتوان با انرژی دریافتی از یک مترمربع از سطح ٢٥ لامپ ٢٠ واتی را به مدت ١٠ ساعت در روز روشن نگه داشت. بر این اساس، با اندک توجهی به انرژی خورشیدی میتوان بدون نیاز به نیروگاههای دیگر برای تولید برق و انرژی در کشور از نیروگاههای خورشیدی استفاده کرد.
هر پنل خورشیدی چند؟
قیمت پنلهای خورشیدی بین ٦ تا ٣٠میلیون تومان متغیر است و براساس استفاده و نوع مصرف نیز قیمت آن متفاوت است. آنگونه که معاون توسعه بخش غیردولتی ساتبا میگوید: هر کیلو وات پنل خورشیدی حدود ٦میلیون تومان هزینه دارد، البته ممکن است نوسانات نرخ ارز در ماههای گذشته قیمت این نیروگاههای کوچک خانگی را کمی بالاتر برده، اما با وجود گرانی ماههای اخیر باز هم نصب پنلهای خورشیدی صرفه اقتصادی بالایی دارد. اما یک نوع آن هم هست که ارزان و قابل حمل بوده و قیمت آن زیر یکمیلیون است، این پنل میتواند تا 8 ساعت یک لامپ را روشن نگه دارد و بیشتر کوهنوردها از آن استفاده میکنند. درواقع برای استفاده از هر کدام از این پنلها باید مشخصات جا و مکانتان را در موقع خرید ارایه کنید تا براساس نیاز و استفاده پنل مورد نیاز به شما ارایه شود.
چقدر هزینه کنیم؟
پنلهای خورشیدی با قابلیت تولید یک کیلووات برق چیزی حدود ٦ تا ٣٠میلیون تومان هزینه دارد که این رقم با توجه به کیفیت برندهای پنل خورشیدی تعیین میشود. یک خانه ٩٠متری معمولا ماهانه ٥,٥ کیلووات برق در روز مصرف میکند و به این ترتیب اگر بخواهید برای این خانه پنلهای خورشیدی بخرید نیاز دارید حداقل ٣٣میلیون تومان هزینه کنید تا تجهیزات مربوط به برق خورشیدی را بخرید.
برای محاسبه توان مورد نیاز ابتدا باید میزان مصرف انرژی خانه را به دست آورید. این میزان بر روی قبوض برق درج شده است و هر کاربر میتواند از طریق قبض برق خود میانگین مصرف ماهانه خود را به دست آورد. اما به طور میانگین برای یک خانه ٩٠متری این مقدار به طور متوسط سالانه در حدود ١٦٥کیلووات ساعت در ماه یا به عبارتی در حدود ٥/٥ کیلووات ساعت در روز است. البته در روزهای تابستان که کولر روشن است این مقدار بیشتر میشود و نوع کولر آبی یا گازی توان متفاوتی را مصرف میکنند. حال اگر کاربری بخواهد از نیروی خورشیدی برای خانه خود استفاده کند با توجه به لوازم برقی باید توان مصرفی روزانه خود را به دست آورد. در ادامه جدول توان مصرفی وسایل برقی معمول در یک خانه ٩٠ متری آورده شده است.
هزینه اولیه این پنلها حداقل حدود ٦میلیون تومان به ازای هر کیلووات است. پنلهای خورشیدی قابلیت نصب بر روی پشتبام تمامی ساختمانها را دارند. این مولدها طوری طراحی شدهاند که با اتصال به پشت کنتور برق خانهها در ابتدا از برق تولیدی مولد خورشیدی استفاده و در صورت مصرف بیشتر، از برق شبکه سراسری استفاده میکنند. پنلهای خورشیدی هزینه نگهداری خاصی ندارند و انرژیهای خورشیدی حاصل از آنها تا دو روز ذخیره سازی میشوند و می توان از آنها استفاده کرد.
گفتنی است؛ شرکتهای خاصی وجود دارند که این تجهیزات را برای شما تهیه و نصب میکنند.
برق اضافهتان را بفروشید
پس از اینکه هزینه تجهیزات و نصب پنلهای خورشیدی یا همان سلولهای خورشیدی با برق رایگان خانهتان درآمد، میتوانید برق مازادتان را به وزارت نیرو بفروشید. آنگونه که محمدتقی زعفرانچیزاده، معاون توسعه بخش غیردولتی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر میگوید هر کیلو وات نیروگاه خورشیدی کوچک، سالانه چیزی حدود ١٨٠٠ کیلو وات ساعت برق به شبکه تزریق میکند، برقی که شرکت توزیع برق هر کیلو وات ساعت آن را به قیمت ٨٠٠ تومان از سرمایهگذاران در این بخش خریداری میکند. یک حسابکتاب سرانگشتی به خوبی نشان میدهد که اگر یک نیروگاه ٥ کیلو واتی روی پشتبام منزلتان نصب کنید، ماهانه چیزی حدود ٦٠٠هزار تومان میتوانید درآمد کسب کنید. این رقم معادل یارانه ماهانه ١٣ نفر است، به عبارت دیگر اگر هزینه نصب یک نیروگاه ٥کیلو واتی حدود ٣٠میلیون تومان برای شما آب بخورد بعد از حدود
٥٠ ماه میتوانید از سرمایهگذاری خود سود کسب کنید و تا ٢٠سال (با فرض ثابتبودن قیمتها) ١١٥میلیون درآمد کسب کنید.
هر کیلو وات برق خورشیدی چند؟
به منظور ترویج استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر وزارت نیرو حاضر به خرید برق تولیدی پنلهای خورشیدی نصبشده روی ساختمانهاست. آنگونه که در اطلاعیه ساتبا آمده، نرخ پایه هر کیلو وات ساعت برق حاصل از انرژیهای خورشیدی با ظرفیت ١٠٠ کیلو وات و کمتر ٧٠٠ تومان و با ظرفیت ٢٠ کیلو وات و کمتر ٨٠٠ تومان خریداری میشود.
نرخ برق در آلمان ١٠ برابر ایران
در حالی دولت هر کیلووات برق را به قیمت 66 تومان میفروشد که متوسط قیمت خرید برق از انرژیهای تجدیدپذیر بیش از 400 تومان است. به گفته فلاحتیان، معاون وزیر نیرو، در آلمان که بیش از 70هزار مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر دارد، نرخ برق به ازای هر کیلووات ساعت حداقل حدود 10 برابر ایران است، یعنی یک شهروند آلمانی هر کیلووات ساعت برق را به قیمت 20سنت یورو معادل 800 تومان میخرد، درحالیکه این مقدار برق در ایران حدود 60 تومان فروخته میشود. او میافزاید: وقتی شهروند آلمانی برق دولتی را 15 برابر یک ایرانی میخرد، طبیعی است که استفاده از سلول فتوولتائیک که برق آن 10 سنت یورو و معادل نصف قیمت برق دولتی است، مقرون به صرفه باشد. در ایران اما به دلیل اینکه قیمت حاملهای انرژی بشدت یارانهای است، متاسفانه در طول سالهای گذشته در سبد تولید برق کشور سهم قابل توجهی به انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص نیافته است. یک راهنمایی کاربردی برای اینکه برق خانهتان را از خورشید تامین کنید