به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، بیشتر افراد او را با عنوان نماینده مردم شریف شهرستان بم به خاطر میآورند. اکنون در کرسی مهم ریاست دادگاه انقلاب تهران نشسته است. دادگاهی که بسیاری از دانه درشت ها در آن محاکمه شدند و در این دو سالی که وی ریاست این مرجع قضایی را بر عهده دارد پروندههای مهمی در این مجتمع رسیدگی و به صدور رای منجر گردیده است.
از صلاحیت دادگاه انقلاب برای رسیدگی به پروندههای مختلف، سرانجام پروندههای مهم تا جوانی که با عمل به شرط ازدواج قاضی پروندهاش توانست از بار محکومیت خود بکاهد را در گفتوگوی تفصیلی با رئیس دادگاههای انقلاب تهران بخوانید.
خبرگزاری میزان: چه شد که به سمت قضاوت گرایش پیدا کردید؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: در زندگی همه افراد قضاوت وجود دارد که بعضی افراد خود متوجه آن نمیشوند. به عنوان مثال گاهی در خانواده نزاعی پیش میآید که پدر یا مادر واقعا قضاوت میکنند، در بگو مگوهای خیابانی یا در همه ارتباطاتی که وجود دارد، کوچه یا بازار و ... بین افراد یک نوع قضاوت وجود دارد که شاید به عنوان رسمی قضاوت تلقی نشود، اما اصطلاح قضایی معروف که بنده شروع کردم از سال 72 آغاز شد و آن زمان که در قم درس طلبگی میخواندم طی آزمونی برای مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه "مفید" قبول شدم و بعد از اتمام دوره ارشد تصمیم گرفتم قاضی شوم که در سال 1375 وارد کارآموزی قضایی شدم و سال 77 از شهر زادگاهم " شهرستان بم" شروع به کار قضاوت کردم.
خبرگزاری میزان: در چه مراجعی مشغول به خدمت بودید؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: آن زمان دادگاههای عمومی بود که آنجا اولین سِمت بنده قاضی تحقیق بود سپس در سِمتهایی از جمله قاضی اجرای احکام، بازپرس، رئیس شعبه، دادستان بم، دادگاه انقلاب به عنوان بازپرس دادگاه انقلاب، مستشار دادگاه تجدید نظر، حدود 10 سال نماینده مجلس، رئیس یکی از شعبات تجدید نظر تهران خدمت کرده و در حال حاضر دادیار دادسرای دیوان عالی کشور و نیز به عنوان سرپرست دادگاههای انقلاب انقلاب اسلامی تهران در خدمت شما هستم.
نیروهای انقلاب با تخریبها هیچ زمان خسته نمیشوند و کوتاه نمیآیند
خبرگزاری میزان: وقتی شما رئیس دادگاه انقلاب انتخاب شدید رسانههای ضد انقلاب تیتر زدند که از این پس "با دادگاهی با مواضع ضد گشایش در امور فرهنگی و اجتماعی مواجه هستیم" در مقابل این فضاسازیها چه واکنشی داشتید؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: ما قضات به این جو سازیها و فضاسازیها بخصوص از طرف افرادی که واقعا مجرم یا ضد انقلاب هستند، عادت کردیم. ضد انقلاب همیشه یک انگی به هرکسی که محکم پای ارزشهای انقلاب ایستاده باشد میچسبانند و این موارد هم برای مردم و ما عادی شده است. به عنوان مثال کسانی که به جد دنبال حفظ نظام و ارزشهای اسلامی هستند را "امل" مینامند، بسیجیانی که از حیثیت و شرف و عزت ایران در مرزها و خارج از مرزها دفاع میکنند به آنها انگ میچسبانند که به خاطر پول میروند و غیره. همیشه اینگونه جوسازی را انجام میدهند تا نیروهای انقلابی را خسته کنند غافل از اینکه با این حرفها و تخریبها نیروهای انقلاب هیچ زمان خسته نمیشوند و کوتاه نمیآیند و محکمتر میشوند.
قضات واقعا با حریت قضاوت میکنند
از سوی دیگر طبیعی است در مراجعات ما در مجموعه دادگاه انقلاب و همه دادگاهها، متهمان و مجرمانی که اتهامشان محرز و مسلم شده به خاطر اینکه در اجتماع بخواهند خودشان را بی گناه جلوه دهند نیروی انتظامی و دادگاه را تخریب میکنند میگویند که نیروی انتظامی برای من پرونده سازی کرده است. به خاطر بیگناه نشان دادن خودشان نیروی انتظامی، دادگاه و یا مثلا قاضی را تخریب میکنند، میگویند دادگاه فرمایشی است، قاضی تحت سیطره است و از این قبیل موارد که واقعاً بیهوده است و برای ما قابل تصور و باور نیست.
ذکر این نکته ضروری است که قضات ما واقعا با حریت قضاوت میکنند؛ چرا که قیامت و آخرت خود را به دنیای هیچ کسی نمیفروشد. عمده قضات ما قضات پاک دست، مومن، متدین، دلسوز و عاقبت اندیش نسبت به آخرت خود هستند لذا این حرفها و تهمتها وجود دارد و برای ما عادی شده است.
هر کجا عدالت به دقت انجام میشود برخیها ناراضی هستند
خبرگزاری میزان: فکر میکنید ریشه این اتهام زنیها در کجاست؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: این اقدامات قطعا با پشتیبانی برخی از رسانههای خارجی صورت میگیرد. آن زمان که مسئولیت را پذیرفتم فضای مجازی یا رسانههای خارجی بسیار تبلیغات مسمومی راه انداختند، واهمه آنها این بود که ما اینجا مقتدرانه عمل میکنیم و نگران بودند که اینجا دیگر نفوذ برخی از گروهها وجود نخواهد داشت، آنها به این دلیل میترسند، هر کجا عدالت به دقت انجام میشود برخیها ناراضی هستند البته توده مردم از برقراری عدالت خوشحال هستند. وقتی به درب بسته مواجه میشوند و میبییند راهی برای نفوذ ندارند، فضا سازی میکنند.
برخی وقتی میبینند راهی برای نفوذ ندارند، فضاسازی میکنند
خبرگزاری میزان: شاهد هستیم که بیشتر هجمهها در مورد قضات دادگاه انقلاب صورت میگیرد. مثلا در برههای از زمان علیه قاضی صلواتی و قاضی مقیسه اتهام زنیهایی صورت گرفت و دروغ پراکنی کردند. به نظر شما چرا نوک پیکان هجمهها بیشتر به سمت قضات دادگاه انقلاب است؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: در این دادگاه پروندههای مهم و با اهمیت رسیدگی میشود و برخی از صاحبان زر و زور و قدرت که عوامل آنها به دست قانون گرفتار میشوند به خاطر قدرتی که دارند این اتهام زنیها را انجام میدهند و به آن دامن میزنند. حامیان آنها از ابزار پول و نفوذ میخواهند استفاده کنند و وقتی به درب بسته مواجه میشوند و میبینند راهی برای نفوذ ندارند، فضا سازی میکنند.
خبرگزاری میزان: رسیدگی به چه پروندههایی در صلاحیت دادگاه انقلاب است؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: پروندههای مواد مخدر، پروندههای امنیتی، پروندههای قاچاق کالا و ارزی که در صلاحیت تعزیرات حکومتی نباشد به دادگاه انقلاب برای رسیدگی ارجاع میشود و همچنین قاچاق اسلحه و مهمات از صلاحیتهای دادگاه انقلاب به شمار میرود.
باید قانون مبارزه با مواد مخدر کامل و جامع باشد
خبرگزاری میزان: به عنوان کسی که روزی صاحب کرسی مجلس و قانونگذاری کشور بودید نظر شما درباره قانون جدید و اصلاح شده مواد مخدر چیست؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: این قانون اصلاح شده است و باید ببینیم در عمل چه نقایصی را از خودش بروز میدهد، البته بعضی از قسمتهای آن خوب است و بعضی از بخشها نقص دارد و همه دنبال این هستند که نقصهای آن را برطرف کنند و یک قانون جامع و کاملی شود که از اعتیاد و فروش مواد مخدر که واقعا خانمانسوز است، جلوگیری کند. اعتیاد به مواد مخدر کانون خانوادهها را متلاشی میکند و لذا باید خیلی با قدرت هم قانون کامل و جامع باشد و هم قضات ما که الحمداله با قدرت و عدالت کامل دارند کار خودشان را انجام میدهند.
خبرگزاری میزان: با قاطعیت دستگاه قضا حکم اعدام هشت نفر از عوامل داعش در حمله به مجلس شورای اسلامی اجرا شد، در خصوص شکایت خانواده شهدای معظم حادثه تروریستی مجلس نسبت به آمریکا و آل سعود توضیح بفرمایید.
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: قوه قضاییه شعبهای را برای پیگیری شکایات علیه آمریکا اختصاص داده است که این افراد در آن شعبه راهنمایی شدند تا دادخواست خود را مطرح کنند.
جوانان باید مراقب باشند و قدرت استنباط و بینش دینی خود را بالا ببرند
خبرگزاری میزان: مهمترین نکتهای از دادگاه حمله تروریستی به مجلس در ذهن شما باقی مانده چیست؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: مهمترین نکته نگران کننده این است که برخی تحت تاثیر القائات، تبلیغات مسموم و گسترده فضای مجازی و دشمن قرار میگیرند که نکتهای است که هیچ زمانی فراموش نمیکنم و نگران میشوم که چرا جوانی که در این مملکت امن با عزت زندگی میکند باید در دام توطئههای گسترده دشمن قرار بگیرد؛ و اینها افرادی بودند که در برابر تبلیغات گسترده و دروغین دشمن نتوانستند خودشان را حفظ کنند، لذا توصیهام به جوانان این است که در دنیای امروز حرف بیهوده زیاد وجود دارد اینکه مقام معظم رهبری فرمودند: "بصیرت خودتان را بالا ببرید" برای همین است که از لابهلای این همه دروغ، جوسازی، فضا سازی، عرفانهای کاذب، گروههای مذهبی انحرافی باید مراقب باشند و این گونه افراد و حقیقت اسلام ناب را بشناسند.
امروزه در اسلام شاهد اسلام انگلیسی و اسلام آمریکایی هستیم برخی از این افراد در اسلام از راه نفوذ ورود پیدا کردند و ممکن است عمامه هم داشته باشد، اما نفوذی دشمن هستند که به اسلام خدشه وارد میکند لذا جوانان ما بخصوص در فضاهای مجازی خیلی باید مراقب باشند و قدرت استنباط و بینش دینی خود را بالا ببرند تا بتوانند سره را از ناسره و حق را از باطل تشخیص دهند.
نکته دوم این است که اگر باطل واقعا قابل شناسایی بود مشکلی برای جوانان ما وجود نداشت، اما همیشه کسانی که باطل را ارائه میکنند لباس حق به تنش میپوشانند که تشخیص حق از باطل مشکل میشود و بنده نگران برخی از جوانان هستم و بعضی افراد بعد از ورود به این مراکز متوجه اشتباه خود میشوند و میبینند چقدر تحت تاثیر القائات یا تبلیغات مسموم دشمن قرار گرفتند.
دشمن نوک حمله خود را به سوی این نیروها گذاشته است؛ اما جوانان مواظب باشند، در حال حاضر در بحث درآمیختن حق و باطل یکی از موضوعاتی که وجود دارد این است که نیروهای شاخص و مذهبی و متدین را تخریب میکنند که ضروری است جوانان مراقبت کنند، دشمن در زمان صدر اسلام آنقدر تبلیغ کرد تا فرزند رسولالله را به راحتی سر بریدند و این موضوع به دلیل تبلیغات و جو مسموم دشمن بود که امروز هم ما باید مراقبت کنیم؛ چراکه این جو مسموم مختص یک زمان نیست و همیشه وجود دارد و این که کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا یعنی اینکه همیشه مصاف حق و باطل؛ یعنی حسین (ع) و یزید زمان وجود دارد.
مهمترین خواسته خانواده شهدای حادثه تروریستی مجلس: مجرم اصلی مجازات شود
خبرگزاری میزان: مهمترین خواسته خانواه شهدای حادثه مجلس شورای اسلامی در جلسات رسیدگی به دادگاه عوامل تروریستی داعش چه بود؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: بیشتر خواسته آنها این بود که مجرم اصلی مجازات شود که اظهار میکردند مجرم اصلی امریکا، اسرائیل و عربستان است و آنها باعث فریب این جوانان برای کارهای تروریستی شدهاند و مردم بیگناه را به شهادت رساندند، البته از متهمین نیز شکایت داشتند که نباید به این راحتی فریب بخورند و دست به قتل همنوعان خود بزنند.
خبرگزاری میزان: پرونده اغتشاشات دی ماه در دادگاه انقلاب در چه وضعیتی است؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: به خیلی از این پروندهها رسیدگی شده و تعداد کمی هم باقی مانده است.
در رابطه با ناآرامیهای خیابان پاسداران حدودا به 150 پرونده رسیدگی شده است
خبرگزاری میزان: در مورد دادگاه پرونده خیابان پاسداران چند جلسه رسیدگی باقی مانده است؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: در رابطه با ناآرامیهای خیابان پاسداران حدودا به 150 پرونده رسیدگی شده و بیش از 300 پرونده تشکیل شده است یعنی بیش از 300 متهم دستگیر شدهاند و اتهامات سایر افراد نیز به مرور وقت تعیین شده رسیدگی خواهد شد.
خبرگزاری میزان: آیا هنوز پروندههای مربوط به فتنه 88 در دادگاه انقلاب در حال رسیدگی است؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: عمدتا به پروندههای فتنه 88 رسیدگی شده است و فکر میکنم پروندهای باقی نمانده باشد.
با برگزاری دادگاه علنی، مردم تحت تاثیر فضاسازی دروغین بعضی افراد قرار نمیگیرند
خبرگزاری میزان: در دادگاه انقلاب زیاد شاهد برگزاری دادگاه علنی بودیم به نظر شما دادگاه علنی چه تاثیراتی دارد؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: اگر قاضی شعبه مربوطه تشخیص بدهد که دادگاه علنی مخل نظم یا حیثیت جامعه و افراد نباشد علنی برگزار میشود و مزیت آن این است که در دادگاه علنی مردم در جریان رسیدگی قرار میگیرند و برخی از افراد که با استفاده از ابزارهای رسانه خود را بیگناه معرفی میکنند برای مردم مشخص میشود؛ یعنی پا به پای قاضی مردم هم قضاوت میکنند.
همچنین زمانی که اتهام طرف مقابل تفهیم میشود و مردمی که آنجا حضور دارند اعم از خبرنگار و مردم عادی دیگر همه متوجه میشوند و قضاوت میکنند که آیا واقعا مجرم است یا خیر؟ آیا صحبت دادستان که کیفرخواست را تنظیم کرده درست است یا خیر؟ لذا به نظرم دادگاه علنی قضاوتی است که قاضی راحتتر انجام میدهد و مردم تحت تاثیر فضاسازی دروغین بعضی افراد قرار نمیگیرند و خود آنها قضاوت میکنند.
در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز واقعا کوتاه نخواهیم آمد
خبرگزاری میزان: فرمودید یکی از صلاحیتهای دادگاه انقلاب رسیدگی به پروندههای قاچاق کالا و ارز است با توجه به اینکه مقام معظم رهبری امسال را سال حمایت از کالای ایرانی اعلام کردند در رابطه با اقدامات دادگاه انقلاب در رسیدگی به این پروندهها توضیحی بفرمایید.
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: اگر پروندهای به این مرجع ارجاع شود دادگاه انقلاب با قاطعیت تمام به پروندهها رسیدگی میکند گاهی اوقات اینقدر قاطعیت زیاد هست که برخیها واسطه میشوند، اما باید بدانند که ما در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز واقعا کوتاه نخواهیم آمد و دادگاه انقلاب به شدت به پروندهها رسیدگی و در چارچوب قانون نهایت مجازات را صادر میکند.
از فضاسازیهای رادیوهای بیگانه، رژیم صهیونیستی و رسانههایی که در خدمت استکبار هستند واهمهای نداریم
خبرگزاری میزان: از پروندههایی که صدور حکم آنها در دادگاه انقلاب باعث هجمههای زیادی به دستگاه قضا میشود پروندههای جاسوسی است؛ چرا رسانههای معاند و دشمنان سعی دارند چهره هرکسی که پروندهاش با موضوع جاسوسی رسیدگی شده است را تطهیر کنند و او را بیگناه نشان دهند؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: همیشه در بحث پروندههای جاسوسها از ناحیه رسانههای بیگانه به شدت این جوسازیها، دروغ پراکنیها و تخریبها وجود دارد و دلیل آن این است که که جاسوسها کسانی بودند که به دشمنان این نظام، مردم و مملکت خدمت کردند و طرف آنها نیز با تعهدی که دارند در حمایت از این جاسوسها پول خرج میکنند، فضاسازی و دروغهای مختلف، تحت عنوان نقض حقوق بشر را مطرح میکنند تا فضای مناسبی را برای جاسوسهای خود فراهم نموده و بتوانند جاسوس پروری کنند.
در این بین ما متوجه این موضوع شدیم و همه میدانند که با کسانی که بخواهند به این ملت تحت عنوان جاسوس خیانت کنند یا به این نظام و امنیت مردم آن آسیب وارد کنند به شدت برخورد میکنیم و از فضاسازیهای رادیوهای بیگانه، رژیم صهیونیستی و رسانههایی که در خدمت استکبار هستند واهمهای نداریم. الان تقریبا مطمئن شدیم که هرگاه فضاسازی رسانههای بیگانه نسبت به فردی زیاد باشد او برای آنها جاسوس مهمی است.
خبرگزاری میزان: به عنوان آخرین مطلب لطفا خاطرهای از دوران قضاوت خود بیان کنید؟
حجت الاسلام و المسلمین غضنفرآبادی: خاطرات زیادی وجود دارد یکی از خاطراتم این است که جوانی را با اتهامات متعددی آوردند و بنده به این جوان مهلتی دادم و گفتم که ظرف 2 ماه اگر توانستی ازدواج کنی در مجازات شما تخفیف قائل میشوم که وی فرصت بیشتری خواست و با قرار کفالت آزاد شد و حدود 3 یا 4 ماه بعد همراه همسر و یک جعبه شیرینی آمد و ما هم خیلی به او کمک کردیم و این یکی از شیرینترین خاطرات دوران قضاوت بنده بوده است.
گزارش تصویری مصاحبه رییس دادگاه انقلاب با خبرگزاری میزان
فاطمه خسرونژاد-زهرا کریمی