از زمان های دور، آدمیان برای سفر احتیاج به راهنما و یک بلد راه داشته اند. در قدیم از ستارگان برای شتاختن راه ها و رسیدن به مکان های مورد نظر خود، استفاده های زیادی می کردند و نمونه بارز و مشهور آن راه شیری است. پس از گذر زمان و تهیه نقشه های مختلف و پیشرفت علم جغرافیا، بازرگانان و گردشگران توانستند با اطمینان بیشتری قدم در راه های گوناگون بگذارند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و حضور گوشی های همراه و اینترنت، در زمینه نقشه آنلاین و آفلاین نیز تحولات بزرگی صورت گرفته است که شرکت گوگل با ارائه گوگل مپ (Google Maps) یا نقشه گوگل در این زمینه پیشرو است.
نقشه گوگل از ابتدا
شرکت گوگل در ابتدا با نمایش نقشه ایالات متحد آمریکا و چند کشور اروپایی با به این عرصه نهاد. نقشه های گوگل مپ همگی توسط خود شرکت و با صرف هزینه و دقت فراوان تهیه می شدند و بعد از طی این مراحل اجازه نمایش عمومی یافتند. امروزه با توجه به قوانین سخت گوگل در مورد راه یافتن نقشه و عکس های گرفته شده توسط کاربران معمولی، این نقشه ها بدون شک یکی از بهترین راهنماهای آنلاین در این زمینه است. شرکت گوگل نقشه های خود را تحت اندروید، iOS و وب ارائه داده که هر سه رایگان است. با توجه به این سه پلتفرم می توان با وسایل و ابزار بسیاری از گوگل مپ سود برد. گوشی هوشمند، مرورگر وب، آی مسیج اپل، تبلت، اپل واچ و ... نمونه هایی از این ابزار است.
نقشه گوگل در ابتدا عرضه، در حقیقت یک نقشه کاغذی بود که به صورت الکترونیک و بعدها نقشه آنلاین ارائه شده بود اما با گذر زمان و استقبال کاربران در سراسر جهان، این شرکت اقدام به ایجاد افزونه های جدید و کاربردی بیشتری کرد همانند نمایش ترافیک یا الصاق عکس های پاناروما و 360 درجه به برخی مکان ها. شاید شنیدن تاریخچه به وجود آمد این بلد راه دیجیتال خالی از لطف نباشد. در اوایل قرن 21 میلادی، شرکتی با نام «تو تکنولوژیز» (Two Technologies)به صاحب امتیازی دو برادر دانمارکی مشغول توسعه نرم افزاری بودند که نقشه ها را تحت برنامه سی پلاس پلاس بتواند ارائه دهد. از آن جایی که شرکت گوگل در خرید شرکت های استارت آپ سابقه طولانی دارد و نشان داده است که در انتخاب این شرکت ها شامه ای قوی نیز دارد با دست گذاشتن روی این شرکت، پایه های تولید نرم افزار گوگل مپ را گذاشت. در فوریه سال 2005 میلادی، به صورت رسمی گوگل مپ را به سرویس های خود اضافه کرد و توانست با گذر زمان جای خود را میان رانندگان، گردشگران و حتی تجار باز کند و امروزه بلد راهی بهتر از گوگل مپ وجود ندارد. یک راهنمای همیشه همراه.
چگونگی استفاده از نقشه گوگل
برای استفاده از تمام امکانات نقشه آنلاین گوگل مپ، امروزه احتیاج به راهنمایی و آموزشی جزئی است که سعی می شود در ادامه به آن اشاره کرد. هر چند که تعدادی از این خدمات در ایران قابل استفاده نیست اما با تغییر آی پی می شود از آن ها هم بهره جست هرچند امکانات و خدمات قابل استفاده هم خود بسیار زیاد و متنوع است. برای شروع استفاده از نقشه گوگل و بهره مندی از امکانات آن، ابتدا یک حساب ایمیل در گوگل باز کنید. باز کردن جی میل، رایگان و بدون هزینه است. سپس وارد وب سایت گوگل شده و با کلیک بر روی آیکن «گوگل اپ» (Google Apps)به قسمت نقشه گوگل یا همان گوگل مپ وارد شوید. برای ورود به این بخش لازم نیست که حتما از مرورگر «گوگل کروم» (Chrome) استفاده کنید. این صفحه تمام مرورگر ها را پوشش می دهد. با اجرا شدن صفحه مورد نظر شما وارد نسخه تحت وب گوگل مپ شده اید. با لود شدن کامل این صفحه ممکن است پیامی دریافت کنید مبنی بر این که اجازه دسترسی به لوکیشن و محل اتصال کنونی خود را داشته باشد. با توجه به امنیت بالای شرکت گوگل در فضای مجازی، بهتر است اجازه این دسترسی را بدهید و با قبول کردن این پیام به امکانات بیشتری دسترسی پیدا کنید.با توجه به تصویر بالا در زیر می توانید منوهای مختلفی که توسط گوگل مپ ارائه می شود را ببینید. عدد یک نمایانگر منوی اصلی نقشه راهنمای نقشه گوگل است. از بخش شماره دو می توانید برای مسیریابی و جستجو استفاده کنید و بخش شماره سه به شما تصاویر ماهواره ای را می دهد. قسمتی که با شماره چهار نامگذاری شده برای دیدن تصاویر و نماهای خیابانی موجود استفاده می شود و بخش مشخص شده با شماره پنج، مکان شما را نشان می دهد. اگر احتیاج به بزرگ نمایی یا همان زوم داشتید می توانید از علامت های روی شماره شش سود ببرید. قبل شروع به آموزش و یادگیری نحوه استفاده از امکانات نقشه گوگل بهتر است اقدام به ثبت آدرس خانه و محل کار خود نمایید تا در مواقعی که احتیاج به سرعت عمل جهت مسیریابی دارید با دسترسی به این دو داده که معمولا محل حضور شما است، زودتر به مکان مورد نظر خود برسید. جهت ثبت مکان خانه و محل کار بادی روی منوی گوگل مپ کلیک کنید و گزینه مکان های شما (Your Places) را بزنید و در بخشی که کلمه سربرگ یا (LABELED) ذکر شده است با انتخاب گزینه های خانه (Home) و کار (Work) آدرس های این دو محل را ثبت کنید. این نکته در خاطرتان باشد که برای تایپ آدرس باید به ترتیب از نام کوچه تا نام کشور را وارد نمایید. در خط انگلیسی بین هر کدام از بخش های آدرس از کاما (,) و در خط فارسی از ویرگول (،) استفاده نمایید. البته هنگام ثبت، گوگل مپ به صورت خودکار نام برخی مکان ها را می آورد که در صورت صحیح بودن می توانید روی همان گزینه های پیشنهادی کلیک کنید.
حالا شما آماده استفاده بهینه از امکانات نقشه گوگل هستید. همان طور که دیدید با رفتن به بخش شماره یک می توانید وارد منوی گوگل مپ شوید و از این راهنمای آنلاین بهره ببرید. با ورود به این قسمت با گزینه های فراوانی رو به رو می شوید که البته برخی از آن ها در ایران قابل استفاده نیست. به طور مثال در بخش A این منو، شما نمی توانید از اطلاعات حمل و نقل عمومی و مسیر های دوچرخه سواری استفاده ای کنید. و در بخش B نیز محدودیت هایی وجود دارد. در این بخش قسمت مهمی وجود دارد به نام Your Places که در حقیقت محلی است برای رویت مکان های ذخیره شده توسط کاربر. و برای استفاده از بخش Shared or Embed Map که برای به اشتراک گذاشتن یک مکان است کافی است تنها کد نقشه را در آن کپی کنید. بخش C هم بیشتر مربوط به تنظیمات کلی برنامه گوگل مپ می باشد و به گزینه هایی چون زبان و یا نظرات را می توانید ببینید و استفاده کنید.
بیشترین کاربرد نقشه آنلاین گوگل مپ در بین کاربران، بخش مسیر یابی است که برای سود بردن از این بخش پر کاربرد و عالی دو راه وجود دارد. در روش اول باید روی آیکن مسیر یابی کلیک کنید و با وارد کردن اطلاعات دقیق مبدا و مقصد کار را شروع کنید. البته نقشه آنلاین گوگل مپ برای اماکن و محل های شناخته شده به صورت خودکار پیشنهاد ارائه می دهد اما اگر محل مورد نظر شما در بین این نام ها وجود نداشت می توانید با گشتن روی نقشه، این محل ها را به صورت دستی وارد نمایید. بعد از مشخص شدن مقصد و مبدا، معمولا نقشه گوگل سه مسیر پیش فرض به شما می دهد که با توجه به ترافیک مسیر یا طول مسافت می توانید یکی را انتخاب کنید. البته نقشه آنلاین گوگل مپ امکان این را هم دارد که وسیله جا به جایی خود را مشخص کنید تا بتواند مسیر بهتری را پیشنهاد دهد. به طور مثال قصد پیاده روی دارید یا با ماشین یا وسایل حمل و نقل عمومی می خواهید به مقصد مورد نظر برسید. گاهی ممکن است در بین مسیر متوجه شوید باید از مقصد اعلام شده به جایی دیگر بروید. در این مواقع با زدن بر روی گزینه Add Destination، مسیرهای بعدی را اضافه کنید.
در روش دوم باید روی نقشه بگردید و محل خود را پیدا کنید. سپس با کلیک بر روی آن وارد بخشی شوید که منوی مسیر یابی را دارد و کار را ادامه دهید. یکی از محاسن نقشه آنلاین گوگل مپ این است که اگر مکان انتهاب شده، یک مکان شناخته شده باشد، از طریق این برنامه می توانید اطلاعات و تصاویر فوق العاده و بسیاری را ببینید و قبل از ورود به آن مکان، آشنایی کاملی نسبت به آن پیدا کنید. با ورود به منوی اطلاعات مکان های مشهور گاهی عکس های 360 درجه جذابی نیز وجود دارد تا شما را به طور مجازی در آن منطقه بگرداند. با وجود چنین امکانات بی نظیری در گوگل مپ، شما می توانید به راحتی برای سفر خود برنامه ریزی کنید و با توجه به طول مدت اقامت خود، تصمیم بگیرید که به کدام مکان ها بروید که جاذبه بیشتری برای تان دارد. در ضمن با رجوع به اطلاعات آن محل، پی به ساعت کار، مسافت و حتی آدرس دقیق و تلفن آن جا ببرید. این راز محبوبیت نقشه آنلاین گوگل مپ است که امروزه آن را به یکی از پر مراجعه ترین وب سایت ها و اپلیکیشن ها نموده است. کاری که حتی از بلد راه های قدیمی و راهنما های سفر چاپی هم بر نمی آید.
از دیگر امکانات جذاب نقشه آنلاین گوگل مپ گزینه Nearby است که معنای لغوی آن «همین اطراف» می باشد. به طور مثال بعد از بازدید از یک مکان توریستی احتیاج به یک رستوران دارید. دیگر نیازی نیست به دنبال یک راهنمای انسانی بگردید، بلافاصله با تایپ کلمه Narby Restaurant در بخش جستجوی همان مکان، می توانید از پیشنهاد های گوگل مپ، نهایت استفاده را ببرید. کاری که گاهی از مردمان بومی منطقه هم بر نمی آید. به همین دلیل داشتن نقشه آنلاین گوگل مپ روی گوشی یا تبلت همراه، از یک همسفر هم ضروری تر و مفید تر است چرا که با رفتن روی رستوران های پیشنهادی م یتوانید نظرات مردم و امتیاز دهی ان ها را مشاهده کنید و راحت تر تصمیم بگیرید. به همین منظور شما هم با دادن امتیاز و نظر می توانید به گردشگران بعدی نیز مشاوره بدهید و برای آن ها راهنمای خوبی باشید.
شاید یکی از هیجان انگیز ترین امکانات نقشه آنلاین گوگل مپ اتصال به سرویس «گوگل ارث» (Google Earth) یا همان نقشه ماهواره ای است. با وارد شده به گزینه «ستلایت» (Satellite) می توانید به تصاویر ماهواره ای کره زمین دست پیدا کنید. دیدن تمام کره زمین از بالا، روزگاری آرزوی محال انسان ها بود که امروزه با یک کلیک یا لمس، در دسترس همگان است. تصاویر به دست آمده از ماهواره در نقشه گوگل، تمام امکانات نقشه های دو بعدی را نیز به همراه دارد. با زدن بر روی گزینه Terrain می توانید در لحظه به نمایش دو بعدی محل همراه با پستی و بلندی ها نیز دسترسی داشته باشید و به عنوان یک راهنمای مسیر یابی، از آن بهره مند گردید.
یکی از سرویس های نسبتا جدید و جذاب نقشه آنلاین گوگل مپ «نمای خیابانی» (Google Street View) می باشد که در سال 2007 به بازار عرضه شد. این سرویس راهنما، اقدام به انتشار تصاویر زنده ای کرد که توسط دوربین های گوگل مستقر در سطح شهر ارسال می شد. این دوربین ها ابتدا فقط در خیابان های آمریکا نصب شده بودند اما به مرور فراگیر شده و در بسیاری از مناطق دنیا اقدام به ارسال تصاویر برای کاربران گوگل مپ کردند. حالا دیگر از داخل خانه نگاهی به کوچه پس کوچه های مختلف دنیا انداختن یک رویا نیست و از دل کتاب های تخیلی پا به واقعیت روزمره زندگی گذاشته است. البته به جز جنبه سرگرمی این دوربین ها، باید به آن ها به چشم یک راهنمای گردشگری و توریستی نگاه کرد که می توانند اطلاعات فوق العاده ای به مسافران بدهند.
لازم به ذکر است نحوه کار با نقشه گوگل تحت ویندوز تفاوت چندانی با نسخه های اندروید و iOS ندارد و با مطالعه مطالب فوق، به راحتی می توانید از این اپلیکیشن در گوشی یا تبلت خود هم بهره مند شوید.
یکی از مشکلات کار با نقشه آنلاین گوگل مپ پایین بودن سرعت اینترنت نزد کاربر است. برای این منظور هم شرکت گوگل چاره ای اندیشیده بدین منظور که می توان قبل از ورود به منطقه مورد نظر، نقشه آن بخش را دانلود کرد تا به صورت آفلاین مورد استفاده قرار بگیرد. هر چند همه امکانات موجود در رمان آنلاین بودن در اختیار کاربر نیست اما می تواند موارد ضروری و مورد نیاز را بر طرف کند. برای استفده از نقشه آفلاین باید ابتدا محدوده مورد نظر خود را انتخاب کنید. این محدوده می تواند حد فاصل دو شهر و یا کل یک کلان شهر بزرگ مانند تهران باشد اما برای دانلود آن باید حواس تان به حافظه گوشی یا تبلت خود باشد چون ممکن است فضایی به اندازه یک و نیم گیگا بایت را اشغال کند. دانستن این نکته ضروری است که تمامی نقشه های ذخیره شده جهت استفاده آفلاین بعد از سی روز پاک می شود. دلیل این پاک شدن تغییر نقشه راه ها و یا افتتاح رستوران و هتل های جدید است. البته نقشه گوگل مپ پس از پایان مدت اعتبار نقشه آفلاین از شما می پرسد که قصد به روز کردن آن را دارید یا نه که این به خود شما مربوط است.
بعد از باز کردن اپلیکیشن گوگل مپ، محدوده محل مورد نظر خود را پیدا کنید. اگر دنبال مکان خاصی می گردید آن را تایپ و جستجو کنید در غیر این صورت جایی از نقشه را لمس کنید و آن را نگه دارید و روی دکمه MORE INFO بزنید. سپس از میان گزینه های موجود، روی گزینه دانلود (Download) زده و آن را انتخاب کنید. حالا می توانید محدوده دانلود را انتخاب کنید و دوباره روی کلمه دانلود بزنید. نقشه آفلاین تمام موارد مورد نیاز شما در مسیر یابی را پشتیبانی می کند اما باقی گزینه ها در آن موجود نیست.
اگر کمی به جفرافیا علاقه مند باشید حتما چیزهایی درباره طول و عرض جغرافیایی شنیده اید. یافتن مکان ها با داشتن مختصات جغرافیایی توسط دستگاه های GPS ممکن بود ولی اکنون با گوگل مپ می توانید به راحتی با دادن طول و عرض جغرافیایی مکان مورد نظر را روی نقشه ببینید. البته این کار را برعکس نیز می توانید انجام دهید. یعنی با نگه داشتن انگشت خود روی محل مورد نظر برای چند ثانیه، مختصات جغرافیایی محل را رویت می کنید. اگر روزی در جایی گم شدید و دسترسی به وسیله نقلیه نداشتید یا به دلیل رفتن روشنایی روز دید کافی نداشتید می توانید به راحتی با اشتراک گذاشتن مختصات جغرافیایی محل با مراکز امدادی خود را نجات دهید چرا که مراکز امدادی همگی مجهز به دستگاه GPS هستند و با داشتن مختصات محل، سریع خود را به آن جا می رسانند.
البته گوگل مپ علاوه بر مطالب ذکر شده دارای امکانات فراوان دیگری نیز است که بخش زیادی از آن ها در ایران کاربرد ندارد مانند رزرو میز در رستوران یا آگاهی پیدا کردن از اتوبان و خیابان هایی که عوارض دارند و بسیاری دیگر. اما با داشتن این اپلیکیشن همواره از این مسئله مطمئن هستید که در هیچ خیابانی گم نخواهید شد و در سفرهای توریستی و یا تجاری خود، یک همسفر آرام و بلد دارید که از مشورت ملیون ها گردشگر دیگر بهره مند است.