ماهان شبکه ایرانیان

مشرق گزارش می‌دهد؛

فاکتور گران‌قیمت غرب برای اثبات «هزینه‌های سازش» با قطر/ ۴۲ میلیارد دلار برای جنگنده‌های آمریکایی، شناورهای ایتالیایی و زره پوش‌های فرانسوی +عکس

کشورهای غربی در حالی دست دوستی دولت قطر را برای همکاری بیشتر فشرده اند که در مدت زمان اندک تحریم این کشور کوچک، بیش از ۴۲ میلیارد دلار قرارداد تسلیحاتی با نیروهای مسلح این کشور امضا کرده اند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، از تابستان سال گذشته و با وقوع یک بحران دیپلماتیک، روابط قطر با برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و عربی بهم ریخت و این امیر نشین کوچک وارد نوعی از محاصره کامل اقتصادی شد. بهانه کشورهای عربی در این تنش ناگهانی، موضوعی تکراری و اتهامی مرسوم یعنی حمایت قطر از تروریسم عنوان شد. البته بحث چرایی به تحریم کشیده شدن قطر توسط همسایگانش ماجرایی بسیار طولانی و ریشه در رقابت های داخلی میان اعراب حاشیه خلیج فارس دارد که از حوصله این مطلب خارج است اما نکته جالب در این ماجرا، افزایش نجومی و بسیار سنگین سفارش های تسلیحاتی قطر بعد از محاصره است که به نوعی باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شده است.

این امیر نشین کوچک حاشیه خلیج فارس که کمتر از 3 میلیون نفر جمعیت دارد، در حدود یک سال اخیر حجم قابل توجهی از جنگ افزارها را خریداری کرده و بسیاری از کارشناسان این حرکت را نوعی باج دهی از سمت قطر برای حفظ قدرت های بزرگ در اطراف خود قلمداد می کنند چراکه در توانایی این کشور برای جذب کامل و استفاده درست از این تسلیحات تشکیک می کنند. با توجه به تاکیدات رهبر انقلاب مبنی بر اطلاع افکار عمومی، رسانه ها و سیاستمداران کشورمان از "هزینه های سازش"، در ادامه نگاهی به برخی از بزرگترین خریدهای تسلیحاتی قطر بعد از آغاز تحریم ها خواهیم داشت.

نیروی هوایی؛ قطری ها از همه می خرند

نیروی هوایی قطر به صورت سنتی، نیرویی کوچک بود که جنگنده اصلی آن را تعداد محدودی میراژ 2000 فرانسوی تشکیل می داد. در بهار 2015 میلادی، قطر اولین گام برای مدرن سازی نیروی هوایی خود را برداشته و 24 فروند رافال را به فرانسه سفارش داد. در آن زمان قرارداد شامل 24 جنگنده، پشتیبانی، تسلیحات و آموزش خدمه بوده و ارزشی در حدود 7 میلیارد دلار داشت. در این قرارداد امکان سفارش 12 رافال دیگر برای قطری ها پیش بینی شده بود و این کشور بعد از وضع محاصره توسط همسایگان خود 12 رافال دیگر را به ارزش حدود 1 میلیارد و 286 میلیون دلار به فرانسه سفارش داد.

جنگنده رافال قطری در فرانسه

تا اینجا قطری ها 36 فروند رافال سفارش داده اند، اما این تازه آغاز راه بود. در 14 ژوئن 2017 و تنها نزدیک به 10 روز پس از اعلام تحریم بر ضد قطر توسط کشورهای عربی همسایه قطر، این کشور 36 فروند جنگنده بمب افکن چند منظوره F-15QA را به آمریکا سفارش داد. ارزش این قرارداد در حدود 12 میلیارد دلار اعلام شده است. اما اتحادیه اروپایی نیز نباید از این سفر پر از نعمت بدون سهم باقی می ماند. پس قطری ها مذاکراتی را با کنسرسیوم اروپایی به رهبری انگلیس آغاز کرده و 24 فروند جنگنده یوروفایتر تایفون به ارزش حدود 7 میلیارد و 937 میلیون دلار را سفارش دادند. در حدود 2.5 سال و قطری ها 96 فروند جنگنده جدید سفارش داده اند که از حدود سال 2019 تا نهایتا 2025 به این کشور تحویل داده می شود.

البته در بهار امسال در بخش بالگردی هم قطری ها قراردادی سنگین به ارزش حدود 3.5 میلیارد دلار برای خرید 28 فروند بالگرد چند منظوره NH90  و 16 فروند بالگرد سبک  H125 برای آموزش با کنسرسیوم Airbus Helicopters بسته اند. بالگردهای ان اچ 90 جهت نیروی زمینی و دریایی قطر و بالگرد سبک اچ 125 نیز برای آموزش خلبانی استفاده خواهد شد.

بالگرد NH90

نیروی دریایی؛ ایتالیایی ها و قراردادی بسیار سنگین

در بخش دریایی، قطری ها از چند سال قبل به دنبال گسترش توان دفاعی خود بودند اما امضاء قراردادی بسیار سنگین به ارزش 5 میلیارد و 849 میلیون دلار در این بخش نیز پس از برقراری تحریم ها در آگوست 2017 میلادی انجام شد.

ماکتی از ناو کلاس دوحه

یک کشتی سنگین تهاجم آبی خاکی به وزن 8800 تن، 4 ناوچه کلاس دوحه به وزن حدودی 3250 تن با قابلیت حمل موشک های پدافند هوایی آستر 30 و 2 قایق گشتی با توانایی حمل موشک های سطح به هوای میکا و موشک های اگزوست ضد شناور عمده خریدهای دریایی قطر را تشکیل می دهند.

نیروی زمینی؛ فرانسوی ها و یک سفارش بسیار بزرگ

قطری ها چندین سال است که در بخش زمینی با خرید ادواتی مثل تانک لئوپارد 2 از آلمان یا موشک ضد زره جاولین از آمریکا به دنبال تقویت توان رزم زمینی خود هستند. اما بعد از بروز تحریم ها ضد این کشور شاهد یک اتفاق قابل توجه بودیم و آن هم خرید 490 دستگاه خودروی رزمی پیاده نظام VBCI از فرانسه توسط قطر به ارزش 1 میلیارد و 700 میلیون دلار بود.

زره پوش VBCI

این تعداد بالا از زره پوش می تواند در نقش های متفاوتی مثل شناسایی مسلح، حمل نیروهای پیاده، عملیات ضد زره، آمبولانس رزمی و ... به کار رود. قطری ها چند گزینه اروپایی و آمریکایی نیز برای مسلح کردن این نفربر و چیدمان تسلیحاتی برجک آن نیز در نظر دارند که در آینده به صورت بیشتر مشخص خواهد شد.

آنچه در بالا به آن اشاره شد تنها بخش های بزرگ و اصلی خریدهای تسلیحاتی قطر در حدود یک سال اخیر است که نهایی شده است و به مرور زمان، عمدتا تا سال 2025 میلادی تحویل آن به این کشور به طول خواهد انجامید. ارزش این قراردادها روی هم رفته در حدود 42 میلیارد و 281 میلیون دلار بوده که برای مدت مورد نظر و کشوری با اندازه و جمعیت قطر بسیار بالاست؛ سفارش هایی که برای بسیاری نشانه ای از باج بزرگ دوحه به قدرت های جهانی برای باقی ماندن در برابر تحریم همسایگان عرب خود است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان