امامزاده های اصفهان ؛ گردشگری مذهبی در نصف جهان

در قلب کویر ایران، شهری قرار دارد که بارها و بارها نامش را شنیده ایم و  به خاطر داشتنش در کشور عزیزمان بر خود بالیده ایم.

در قلب کویر ایران، شهری قرار دارد که بارها و بارها نامش را شنیده ایم و  به خاطر داشتنش در کشور عزیزمان بر خود بالیده ایم.

شهری پر از جلوه های تاریخی و فرهنگی که هر کدامشان داستان های زیادی را از قلب تاریخ برای مردم روایت می کنند و با لب های بسته از فراز و نشیب روزگار سخن می گویند.

پل های تاریخی، کاخ ها و عمارت ها، مساجد، مدرسه ها و کلیساها، همه و همه روزگاری طولانی را مهمان این شهر بوده و هستند تا علاقه مندان را از سراسر دنیا به این دیار بکشانند و زیبایی های نصف جهان را به رخشان بکشند. دیدنی های این شهر آنقدر زیاد است که ممکن است برای برنامه ریزی دچار سردرگمی شوید پس برای آنکه از هیچ تجربه ای در نصف جهان جانمانید برایتان راهنما سفر به این شهر را تهیه کردیم و از گوشه و کنار آن برایتان سخن گفتیم:

راهنمای سفر به اصفهان

حالا می خواهیم نگاهی متفاوت به این شهر داشته باشیم و معجونی از تاریخ و معنویت را بچشیم. به جای جای اصفهان سر می زنیم و آستان مقدس امامزادگان در این شهر را جستجو می کنیم.

خودتان را برای سفری معنوی به نصف جهان آماده سازید و با کارناوال به بارگاه های مقدس اصفهان قدم بگذارید…

اصفهان

1- آستان مقدس امامزاده اسماعیل (ع)

امامزاه اسماعیل از نوادگان امام حسن مجتبی علیه السلام می باشند که مزارشان در قدیمی ترین بخش اصفهان و در بنایی کهن واقع است. ساختمان اصلی بنا را مربوط به دوران پیش از اسلام می دانند اما مناره و قسمتی از بنای امروزی نشانه هایی از ساخت در دوران سلجوقی دارند. ساختمان بقعه، رواق و صحن نیز آثاری از دوران صفوی می باسند که بعدا به این بنا اضافه شده اند.

در کنار بقعه این امامزاده ی بزرگوار مقبره شعیای نبی از پیامبران بنی اسرائیل قرار دارد که که ساختمان آن مسجد شعیا نام دارد و به عنوان اولین مسجد شهر اصفهان شناخته می شود.

این اثر ارزشمند در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 112 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آدرس: خیابان هاتف

امامزاده اسماعیل
امامزاده اسماعیل
امامزاده اسماعیل

مقبره شعیای نبی

شعیای نبی

2- آستان مقدس امامزاده هارون ولایت (ع)

بارگاه امامزاده هارون ولایت متعلق به هارون بن علی یکی از اولاد حضرت امام حسن (ع) می باشد و بنایی مربوط به سده دهم هجری قمری است. این بنا شامل سردر، دو صحن در شمال و غرب و یک گنبد کاشیکاری است که هر یک زیبایی های خاص خود را دارند. سردر باشکوه و مجلل این بنا مزین به کاشیکاری می باشد و کتبیه ای به خط ثلث با کاشی سفید معرق بر زمینه لاجوردی در آن قرار دارد که سال ساخت بنای امامزاده را 918 هجری قمری نسان می دهد.

نام این اثر مذهبی از تاریخ 22 آذر 1313 با شماره  ثبت 220 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

آدرس: خیابان هارونیه

هارون ولایت
هارون ولایت

3- آستان مقدس امامزاده زینب (ع)

بارگاه مقدس امامزاده زینب(ع) بقعه ی حضرت زینب یکی از دختران حضرت امام موسی بن جعفر (ع) است که به زینبیه شهرت دارد. در سال های خیلی دور، تنها بنایی از خشت و گل در این مکان قرار داشت و چهره ی کنونی آن در اثر بازسازی های 120 سال گذشته به صورت امروزی در آمده است.

گنبد و گلدسته های زیبا، به کاگیری هنرهای ایرانی همچون گچبری، آینه کاری و کاشیکاری چهره ی خاصی را به این بارگاه مقدس بخشیده اند و نقاشی های درون حرم نیز اوج زیبایی را در مکانی سرشار از معنویت به نمایش می گذارند.

آدرس: خیابان زینبیه

زینبیه اصفهان
photo by Eliyas Rezayat
زینبیه اصفهان

4- آستان مقدس امامزاده باقر (ع)

آرامگاه امامزاده باقر(ع) بنایی تاریخی است که پیکر مطهر یکی از نوادگان حضرت امام محمد باقر (ع) را در خود جای داده است. این بارگاه مقدس حدود 200 سال قدمت دارد و نمای بیرونی آن مزین به تزیینات آجری و کاشیکاری می باشد. حسینیه و کتابخانه و مجموعه فرهنگی و سالن اجتماعات از امکانات جانبی این امامزاده هستند که مورد استفاده مردم قرار می گیرند.

آدرس: خیابان خواجوی، خیابان عافیت

امامزاده باقر

5- آستان مقدس امامزاده شاه کرم (ع)

امامزاده شاه کرم(ع) یکی از نوادگان امام رضا (ع) می باشند که مدفنشان در شهر اصفهان قرار دارد. این بارگاه مقدس 4 ورودی دارد و حدود 120 واحد زائرسرا در آن تعبیه شده است. همانند بسیاری از بارگاه های مقدس، آرامگاه این امامزاده نیز از هنر ایرانی بی نصیب نبوده و در جای جای آن هنر کاشیکاری و تزیینات معماری به چشم می خورد. این حرم مطهر شامل 3 طبقه می باشد و  4 نمازخانه و سالن اجتماعات را در خود جای داده است.

آدرس: 15 کیلومتری اصفهان، جنب فرودگاه شهید بهشتی

امامزاده شاه کرم
امامزاده شاه کرم

6- آستان مقدس امامزاده محسن (ع)

نسب حضرت محسن (ع) به امام موسی بن جعفر (ع) می رسد و به امامزاده غریب شهرت دارند. قدمت بنای اولیه آرامگاه ایشان به زمان سلجوقیان باز می گردد و در زمان صفویه، قاجاریه و به ویژه در زمان حکومت ناصرالدین شاه تغییراتی در آن ایجاد شده است. ساختمان فعلى این بارگاه، حرمى باشکوه و گنبدى بسیار بلند را در برمی گیرد و رواقى بزرگ و زیبا را شامل می شود. در داخل حرم و زیر گنبد، جلوه های زیبایی از هنر آینه کارى، کاشی کارى، نقاشی و خطاطی به چشم می خورد و آیات قرآنى و کلمات دینى و اسامی مقدس در جای جای آن نقش بسته اند.

آدرس: خیابان وحید، ابتدای خیابان رودکی

امامزاده محسن

7- آستان مقدس امامزاده شاه زید (ع)

نسب امامزاده شاه زید (ع) به امام زین العابدین (ع) می رسد. ایشان در زمان سلطنت شاه سلیمان صفوی شهید شدند و پیکرشان در اصفهان به خاک سپرده شد. به جز حال و هوای معنوی، آنچه که بر ارزش این بنا می افزاید وجود نقاشی های دیواری در شبستان گنبددار آن است که در قرن 14 هجری کشیده شده اند و وقایع مذهبی را به تصویر می کشند.

آدرس: خیابان بزرگمهر، خیابان هشت بهشت شرقی

امامزاده شاه زید
امامزاده شاه زید
امامزاده شاه زید

8- آستان مقدس امامزاده احمد (ع)

امامزاده احمد (ع) از فرزندان حضرت علی بن محمد باقر ( ع)، فرزند بلافصل پنجمین امام شیعیان حضرت محمد باقر (ع) می باشد و آرامگاه پدر ایشان در کاشان به امامزاده مشهد اردهال شهرت دارد.

بنای این بارگاه مقدس مربوط به دوران شاه سلطان حسین صفوی می باشد و در زمان حکومت ظل السلطان بر اصفهان مرمت شده است. مقبره همدم السلطنه دختر امیرکبیر و همسر ظل السلطان نیز در یکی از اتاق های این بارگاه مقدس قرار دارد. در قسمتی از بنای امامزاده قطعه سنگی مربوط به بت سومنات قرار دارد که توسط سلطان محمود از هند به اینجا آورده شده است.

نام این اثر از تاریخ 15 آذر 1314 با شماره 234 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

آدرس: بازارچه حسن آباد، نزدیک مدرسه عربان و مسجد ساروتقی

امامزاده احمد

9- آستان مقدس امامزادگان جعفر و مرتضی (ع)

امامزادگان جعفر و مرتضی (ع) از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) می باشند که بقعه شان حدود 700 سال قدمت دارد. بنای این بارگاه تزیینات چندانی ندارند و تا به حال بازسازی و مرمت خاصی بر روی آنها صورت نگرفته است و به همین دلیل بسیار ساده به نظر می رسند.

آدرس: خیابان هاتف

امامزاده جعفر

10- آستان مقدس امامزاده درب امام

امامزاده درب امام یکی از زیارتگاه های محبوب شهر اصفهان است که آرامگاه دو امامزاده به نام های ابراهیم بطحا از نوادگان امام حسن مجتبى (ع) و زین العابدین از نوادگان على بن جعفر فرزند امام صادق (ع) را در خود جای داده است. 

بارگاه این امامزادگان بنایی تاریخی است که دو گنبد بزرگ و کوچک و یک سردر بزرگ کاشی کاری شده از دوره جهانشاه قراقویونلو را شامل می شود و سه صحن در سه ضلع شمالی، شرقی و غربی دارد.

نام این اثر در تاریخ 22 آذر 1313 با شماره ی ثبت 217 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران، ثبت شده است.

آدرس: اصفهان، خیابان عبدالرزاق، بازارچه حاج محمد جعفر، کوی درب امام

در نظر داشته باشید که جدا از مواردی که گفته شد، امامزاده های دیگری نیز در اصفهان وجود دارند که می توانید لیست کامل آن ها را از طریق لینک زیر دانلود کنید:

لیست امامزاده های اصفهان

درب امام
درب امام
درب امام

سخن آخر

تا به حال به اصفهان سفر داشته اید؟

به زیارت امامزادگان این شهر رفته اید؟

تجربیات خود را با دوستان کارناوالی خود به اشتراک بگذارید…

منتظر شما خوبان هستیم…

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر