به گزارش ایسنا، برای نخستین بار در چند دهه اخیر است که عربستان سعودی به دلایل سیاسی، تهدید میکند عرضه را محدود کند.
دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، وعده داده اگر معلوم شود خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده است، عربستان سعودی با مجازات شدیدی روبرو خواهد شد. عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، با انتشار بیانیهای به سرعت واکنش نشان داد و در آن اعلام کرد اگر آمریکا به اقدام تنبیهی دست بزند، با اقدام بزرگتری پاسخ خواهد داد. عربستان سعودی همراه با این تهدید به نقش تاثیرگذار خود در اقتصاد جهانی اشاره کرد که به نظر میرسد تهدید پنهانی به استفاده از عرضه نفت به عنوان یک سلاح است.
جفری کوری، تحلیلگر گروه مالی گلدمن ساکس در این باره گفت: ریسک بازار نفت مرتبط با ابهامات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، اکنون به عربستان سعودی گسترش یافته است.
مدت کوتاهی پس از بیانیه دولت عربستان سعودی، رسانه سعودی العربیه مطلبی را منتشر کرد که در آن به احتمال جهش قیمت نفت به تلافی اقدامات آمریکا علیه عربستان سعودی اشاره شده بود. تروکی الدخیل، مدیرکل کانال خبری العربیه نوشته بود: اگر رسیدن قیمت نفت به 80 دلار پرزیدنت ترامپ را خشمگین کرد، هیچ کس نباید جهش قیمت به 100 یا 200 دلار یا حتی دو برابر این قیمت را منتفی بداند. وی حتی گفت: هر بشکه نفت ممکن است به ارزهای متفاوتی مانند یوان چین به جای دلار قیمتگذاری شود. عربستان سعودی برای تجهیزات نظامی و روابط استراتژیک عمیق به روسیه و چین روی خواهد برد و این میتواند شامل یک پایگاه نظامی روسیه در تبوک باشد. حقیقت این است که اگر واشنگتن ریاض را هدف تحریم قرار دهد، به اقتصاد خود ضربه خواهد زد اگرچه تصور میکند که تنها به ریاض ضربه میزند!
با وجود این گزافهگویی، بعید است که عربستان واقعا بخواهد به چنین تهدیدی عمل کند. کاهش تولید، قیمت نفت را صعودی خواهد کرد و اقتصاد جهانی را دچار رکودی میکند که شمار رو به رشدی از اقتصاددانان نسبت به وقوع آن هشدار دادهاند. رسیدن قیمت نفت به 80 دلار باعث کندی رشد بازارهای نوظهور شده و بالا بردن قابل توجه قیمت به عنوان راهی برای اعمال فشار بر آمریکا، ابزار برندهای خواهد بود که هیچ کس از جراحت آن بینصیب نخواهد ماند. ریزش قیمت متعاقب آن برای عربستان سعودی نابودکننده خواهد بود.
بعلاوه به همان حد که عربستان سعودی موفق شود قیمتها را بالا نگه دارد، گذر انرژی به خودروهای برقی و انرژی تجدیدپذیر را تسریع خواهد کرد که چشم انداز بلندمدت غیرقابل اجتنابی است که سعودیها تمایل ندارند بانی آن باشند.
در هر صورت، به نظر نمیرسد هیچ کدام از دو طرف تمایلی به این جنگ داشته باشند. ترامپ با وجود تهدید به مجازات شدید، اظهار کرده که نمیخواهد فروش تجهیزات نظامی به عربستان را لغو کند که به روشنی نشان میدهد فروش بمب برای کاخ سفید نسبت به واکنش به ددمنشی سعودیها، از اهمیت بیشتری برخوردار است. ترامپ در یک مصاحبه گفته بود آنها تجهیزات نظامی سفارش دادهاند. من نمیخواهم به مشاغل در بوئینگ، لاکهید و ریتیون لطمه بزنم. من نمیخواهم سفارشی مانند آن را از دست بدهم.
ترامپ روز دوشنبه گفت پادشاه عربستان منکر اطلاع از این قضیه بوده است و به نظر میرسد ترامپ تمایل دارد حرف وی را باور کند. همان طور که تهدید عربستان سعودی برای بالا بردن قیمتها بلوف است، تهدید ترامپ برای واکنش به قتل جمال خاشقجی نیز بلوف است.
آنچه که لازم است، ترتیب دادن یک تئاتر است. عربستان سعودی نقش خود را بازی و اعلام کرده یک تحقیقات داخلی را درباره ناپدید شدن خاشقجی آغاز کرده است. ترکیه اعلام کرده که مدارک ویدیویی و صوتی دارد که ثابت میکند عربستان سعودی در قتل و تکه تکه کردن خاشقجی دست داشته است. عربستان سعودی و ترکیه توافق کردند یک تحقیقات مشترک را انجام دهند که تا حدودی از اعتراض بینالمللی نسبت به این حادثه خواهد کاست.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در بازار نفت هم یک چهره سعودی مهم به سرعت دست به کار شد تا نگرانی بازار نسبت به احتمال تغییر سیاست کشورش را برطرف کند. خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی گفت: من میخواهم به بازارها و مصرفکنندگان نفت در سراسر جهان اطمینان دهم که ما میخواهیم به حمایت از رشد اقتصاد جهانی و رفاه مصرفکنندگان جهان ادامه دهیم.