وب سایت روزیاتو، حسین علی پناهی: ناخن یکی از اعضای دست است که شاید کمتر کسی به آن ها توجه کرده باشد. شاید باور نکنید اما این بافت خاص می تواند اطلاعاتی مهم در مورد سلامتی شما را فاش می کنند.
ناخن ها در نشان دادن وضعیت سلامتی و شرایط خوب یا بد عملکرد بدن اطلاعات خوبی در اختیار ما قرار می دهند.
تغییرات در رنگ،شکل، اندازه و بافت ناخن می تواند به ما بگوید که شما چه بیماری هایی دارید؛ از نقص های ساده گرفته تا سرطان. در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با 8 تغییر در شکل یا رنگ ناخن ها و معنایی که در مورد وضعیت سلامتی شما خواهد داشت آشنا کنیم.
به شما توصیه می کنیم که هر گونه تغییر محسوسی در ناخن هایتان را جدی گرفته و بدانید که این تغییرات به دلیل بروز مشکلی در درون بدنتان رخ داده است.
1- گرد شدن ناخن ها
گرد شدن یا چماقی شدن ناخن ها زمانی ظاهر می شود که ناخن ها و پوست اطراف بشره ناخن پهن تر شده و نوک انگشت های شما را در بر می گیرد. در چنین شرایطی ناخن شما به شکل یک قاشق برعکس شده در می آید. چنین حالتی می تواند ناشی از وخامت اوضاع قلبی یا ریوی فرد باشد.
اگر چه با مشاهده چنین وضعیتی باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید اما گفته می شود که این حالت نشان دهنده کاهش مقدار اکسیژن در درون خون، سرطان ریه، آمفیزم، سیروز کبدی، بیماری کبدی، بیماری ارثی قلبیآ التهاب مثانه، ایدز و یا بیماری مربوط به لوزالمعده است.
2- ناخن های زرد رنگ
اگر شما هم از آن دسته کسانی هستید که ناخن های خود را بیش از حد و به مدت های طولانی لاک می زنید ممکن است با این مشکل مواجه شوید. کسانی که سیگار می کشند نیز به دلیل تاثیرات مخرب نیکوتین ممکن است با مشکل زرد شدن ناخن ها روبرو شوند اما دلایل دیگری نیز می توانند در این موضوع دخیل باشند.
علاوه بر زرد شدگی، اگر مشاهده کردید که ناخن های شما از بستر خود بالا آمده اند ممکن است به بیماری های قارچی مبتلا شده باشید. حتی زرد شدن ناخن می تواند نشان دهنده شرایط سخت تری مانند دیابت، بیماری ریوی، اختلالات تیروئیدی یا لنفادم باشد، لنفادم به جمع شدن بیش از حد مایع لنفاوی در بافت ها تلقی می شود.
3- ناخن های شکاف دار، شکننده یا خشک
در بسیاری از موارد خشک شدن ناخن می تواند موضوعی ساده بوده و در اثر عوامل خارجی و قابل کنترل ایجاد شود، برای مثال استفاده مکرر از پاک کننده های لاک ناخن به ویژه استون، تماس با مواد شوینده قوی، ترکیبات بهداشتی مانند ضد عفونی کننده های دست و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب.
اما اگر به خوبی از ناخن هایتان مراقبت می کنید اما همچنان با شکنندگی و خشکی پوست مواجهید، ممکن است به یک بیماری جدی مبتلا شده باشید، بیماری هایی مانند کمبود پروتئین، سندروم رینود (کاهش جریان خون در رگ های دست و پا) یا کم کاری تیروئید.
4- خطوط تیره روی ناخن
افرادی که پوست تیره ای دارند بیشتر به این مشکل دچار می شوند. در صورتی که خطوط تیره ای را روی ناخن خود مشاهده کردید به متخصص پوست مراجعه کنید زیرا این موضوع می تواند نشانه بیماری ملانوما، شایع ترین نوع سرطان پوست باشد.
یک باور نادرست عمومی در مورد این سرطان این است که از پوست شروع می شود اما پزشکان می گویند که این بیماری ممکن است در زیر ناخن و به ویژه در انگشت اشاره، انگشت شست و انگشت بزرگ پا خود را نشان دهد. تغییر رنگ یا بی رنگ شدن پوست اطراف ناخن نیز می تواند نشانه ای از ملانوما باشد.
5- نشان های سفید روی ناخن
آن های که بیش از حد با دست هایشان کار می کنند شاید متوجه نشان های سفید روی ناخنشان شده باشند که بعد از آسیبی به ناخن مانند ضربه خوردن یا شکستن آن بوجود می آیند. این نشان ها که بیشتر به نیمه ماه شبیه هستند می توانند نشان دهنده بیماری کبدی و یک بیماری خطرناک دیگر به نام «سندرم ناخن های تری» (Terry’s Nails) باشد.
وجود یک نشان عرضی سفید روی ناخن ممکن است در اثر مسموم شدگی با آرسنیک، تالیوم و یا دیگر فلزات سنگین ایجاد شده باشد. هلال های سفید نیز می توانند در نتیجه شیمی درمانی به وجود بیایند.
6- خطوط برجسته روی ناخن
خطوط برجسته عمودی روی ناخن معمولاً با افزایش سن ایجاد می شوند اما خطوط افقی را باید جدی گرفت. این خطوط که از آن ها با نام «سندرم خطوط بیو» (Beau’s Lines) یاد می شود ممکن است نشانه متوقف شدن رشد ناخن باشند.
همچنین استرس یا طی کردن دوره نقاهت یک بیماری سخت نیز می تواند باعث متوقف شدن رشد ناخن ها و ایجاد این برآمدگی ها روی ناخن شود. این خطوط معمولاً در اثر سوء تغذیه، شیمی درمانی و عفونت های شدید ایجاد می شوند.
7- بی رنگ شدن پایه ناخن ها
پایه ناخن ها نه تنها باید نرم و منعطف به نظر برسد بلکه باید رنگ خاصی نیز داشته باشد. اگر این قسمت از ناخن شما اغلب بی رنگ است احتمال کم خونی در شما وجود دارد. کم خونی زمانی رخ می دهد که بدن شما مقدار کافی گلبول قرمز تولید نمی کند و در نتیجه اکسیژن کافی در اختیار سلول ها قرار نمی گیرد.
در صورت مشاهده چنین شرایطی بهتر است از پزشکتان بخواهید برایتان آزمایش خون انجام داده و مقدار آهن مصرفی روزانه خود را نیز افزایش دهید. بیماری «کویلونیچیا» (Koilonychia) یا قاشقی شدن ناخن یکی دیگر از مشکلات مربوط به ناخن است که در اثر کمبود آهن در بدن ایجاد می شود. اگر شما نیز از چنین شرایطی رنج می برید، پایه ناخن شما نیز بسیار نازک و فرورفته است و می تواند یک قطره آب را بدون سرازیر شدن در خود جای دهد.
8- فرورفتگی ناخن ها
آیا شما نیز متوجه فرورفتگی های ریزی روی ناخن های خود شده اید؟ چنین حالتی با نام فرورفتگی و یا گودال ناخن شناخته می شود که می تواند دلایل متعددی داشته باشد.
این حالت معمولاً در اثر بیماری پوستی پسوریازیس رخ می دهد اما می تواند نشانه وجود بیماری آلوپشیا منطقه ای نیز باشد. این بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن شرایطی است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله کرده و بدنبال از بین رفتن آن ها، ریزش مو رخ می دهد.