خبرگزاری تسنیم: پایگاه خبری شبکه الجزیره در مقالهای به بررسی انتشار گزارشهای رسانهای مبنی بر نشستهای سرویسهای امنیتی مصر برای بررسی نحوه اصلاح قانون اساسی این کشور و صدور مجوز برای عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور جهت تمدید مدت ریاست جمهوریاش بعد از پایان دوره دوم پرداخته است.
از این گزارشها به نظر میرسد که السیسی به دنبال پیروی از تجربه محمد انور سادات رئیس جمهور اسبق مصر است تا خود را رئیس جمهور مادامالعمر مصر قرار دهد.
از زمان تعیین السیسی به عنوان وزیر دفاع مصر، رسانههای مصری سعی کردند او را به عنوان جانشین جمال عبدالناصر معرفی کنند. خود وی نیز در این رویکرد موثر بود و به صورت منظم در سالروز وفات جمال عبدالناصر در مقبره وی حاضر میشود.
اولین سیگنالی که در خصوص ایجاد ارتباط بین السیسی و انور سادات مطرح شده، درز گفتگوی وی با یاسر رزق سردبیر سابق روزنامه المصری الیوم است که در آن گفته بود که همواره در گذشته خواب انور سادات را میدیده و میدانسته که روزی رئیس جمهور مصر خواهد شد. السیسی در این گفتگو تاکید کرده بود که سادات یک بار به السیسی گفته است که رئیس جمهور مصر میشود.
السیسی در همین راستا بارها از سیاستهای اقتصادی و اجتماعی انور سادات که متمایل به بازرگانان و قشر سرمایهدار اقتصادی بود، استقبال کرده و ضمن استقبال از تصمیم سادات برای کنار گذاشتن یارانهها در یکی از اظهارنظرهایش گفت که تلاش دارد چنین اقدامی انجام دهد. وی در همین راستا طی دوره گذشته تصمیمات متوالی در خصوص کاهش یارانهها و افزایش هزینه برق و آب و سوخت و مترو گرفته تا بتواند به صورت نهایی یارانهها را بر اساس برنامه صندوق بینالمللی پول کنار بگذارد.
السیسی و مناسبات با اسرائیل
السیسی در مناسبات خود با رژیم صهیونیستی نیز تلاش کرده از انور سادات پیروی کند. او بارها اسرائیل را به صورت مستقیم در سخنرانیهای خود خطاب قرار داده و از آنها خواسته با فلسطینیها صلح کنند.
السیسی بارها از طرح انور سادات برای سازش با رژیم صهیونیستی استقبال کرده است. او همچنین دو بار در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرده است.
اصلاح قانون اساسی برای ریاست جمهوری مادامالعمر
قانون اساسی مصر که در سال 1971 تدوین شد، به صراحت اعلام کرد که رئیس جمهور این کشور بعد از دو دوره شش ساله نمیتواند در این سمت باقی بماند، اما سادات در سال 1980 این ماده از قانون را اصلاح کرد تا مقدمات ریاست جمهوری مادام العمر خود را فراهم کند. او به اعضای پارلمان دستور داد که چنین درخواستی را در اجرای اصلاحات قانون اساسی داشته باشند.
سادات در نهایت این اصلاحات را وارد قانون اساسی کرد، اما خودش نتوانست از آن استفاده کند، چرا که ترور شد. اما حسنی مبارک جانشین وی 5 دوره ریاست جمهوری را تجربه کرد تا نهایتا توسط انقلاب مردمی در ژانویه سال 2011 کنار گذاشته شد. در نتیجه قانون اساسی که بعد از انقلاب مردمی مصر تدوین شود، رئیس جمهور تنها دو دوره میتواند در این سمت باقی بماند که مدت هر کدام از آنها چهار سال است. اما برخی رسانههای مصری به نقل از منابع سیاسی این کشور گزارش میدهند که تلاشهایی در دولت مصر برای بررسی اصلاحات جدید در قانون اساسی و تمدید چند باره ریاست جمهوری السیسی را دنبال میکنند.
دولت السیسی شتاب قابل توجهی در این زمینه دارد و تلاش میکند قبل از پایان دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که از بزرگترین حامیان السیسی به شمار میرود، بتواند این اصلاحات را وارد قانون اساسی نماید.
با توجه به ترکیب پارلمان مصر به نظر میرسد رای دادن به این اصلاحیه در صورت ارائه به پارلمان قطعی است، اما در هر حال باید منتظر ماههای آینده و ادامه تلاشها در این مسیر بود تا متوجه شویم این پرونده به کجا میرسد.