مفهوم وابستگی در میان مردم متفاوت است اما در واقع زمانی وابستگی اتفاق می افتد که یک نفر خودش را بیشتر از طرف مقابل برای رابطه فدا می کند.
در روابط رمانتیک وقتی یکی از دو طرف رابطه به توجه و حمایت روانی بیشتری نیاز داشته باشد هموابسته است و علاوه بر آن بیماری و اعتیاد است که آن ها را وابسته تر می کند.
زوج های هموابسته هرگز مناسب هم نیستند. آن ها به علت دارا بودن اختلال شخصیتی جذب هم می شوند و اغلب باعث بدتر شدن یکدیگر می شوند.
البته ناگفته نماند که در روابط سالم وابسته بودن به همسر از نظر حمایت و آرامش کاملا طبیعی است اما باید بین توانایی استقلال و کمک متقابل تعادل وجود داشته باشد.
و اما نشانه های خطرناک یک رابطه هموابسته چیست؟ به گفته کارشناسان روابط 8 نشانه مخرب وابستگی در روابط وجود دارد.
تلاش می کنید فاصله ها را کم کنید
اولین نشانه وابستگی در روابط این است که یکی از دو طرف خودش را مسئول حفظ ارتباط با همسرش می داند. هر چقدر همسر این فرد عقب بکشد او بیشتر برای از بین بردن فاصله تلاش می کند. به محض این که این اتفاق بیفتد رابطه از مسیر خود جدا شده و به یک رابطه هموابسته تبدیل می شود.
می خواهید همسرتان را اصلاح کنید
آیا احساس می کنید برای حمایت از همسرتان همیشه خودتان را فدا کرده اید؟ آیا باورتان این است که برای احساس ارزشمند بودن به تایید همسرتان نیاز دارید؟ رابطه ای سالم است که بین هر دو طرف احترام متقابل، اعتماد و صداقت وجود داشته باشد. شخصیت های وابسته همیشه دوست دارند دیگران را از خودشان راضی نگه دارند و به آن ها کمک کنند. وقتی مراقبت از یک شخص دیگر باعث می شود که نیازهای خودتان را نادیده بگیرید شک نکنید که در مسیر هموابستگی قدم برداشته اید.
مرزها را فراموش کرده اید
یکی از راه های شناخت یک فرد هموابسته بخشندگی بیش از حد اوست. او بیش از حد نسبت به شخصی احساس مسئولیت می کند و یا مراقبش است. او احساس می کند باید همیشه در حال جبران و تاوان دادن باشد. چنین زنانی بسیار قوی هستند اما مشکل اینجاست که حد و مرزی ندارند. مرزها برای آن شخص مهم در زندگی تان هم مفید است اما برای هموابسته ها مرز داشتن یعنی اشتباه. چنین افرادی وقتی به فرد مهمی در زندگی شان فکر می کنند تمام مرزها را فراموش می کنند، به او اجازه بی احترامی می دهند و به او هر چیزی را بیش از حد توضیح می دهند. به عبارت دیگر به آن ها اعتبار بیشتری می دهند تا به خودشان. وقتی مرز نداشته باشید یا از آن ها آگاه نباشید گرفتار وابستگی می شوید.
احساس می کنید زندگی مستقل خودتان را ندارید
در هر رابطه ای بسیار مهم است که هم پیوند بین دو طرف وجود داشته باشد و هم هر کدام زندگی مخصوص خودش را داشته باشد. نباید بیش از حد به فردی وابسته شوید که خودتان را گم کنید و یا این که ماهیت او به شما ارزش بدهد. برای حل مشکل و برای جلوگیری از وابستگی طوری برنامه ریزی کنید که هم با همسرتان بیرون بروید هم با دوستان و گاهی اوقات هم با خودتان خلوت کنید. در اوایل رابطه به خودتان یادآوری کنید که قرار نیست همیشه همدیگر را ببینید باید جایی برای دلتنگی هم وجود داشته باشد. وقتی زندگی خودتان را داشته باشید هم از زندگی لذت می برید و هم همسر خوبی می شوید.
ارتباط تان را با خانواده و دوستان قطع می کنید
وقتی ارتباط خود را با افرادی که در زندگی تان مهم هستند قطع می کنید این یک نشانه خطر است. کم کم متوجه می شوید که تمام تمرکزتان روی یک شخص است و از تمام کسانی که زمانی برایتان مهم بودند دور می شوید. البته کاملا طبیعی است که وقتی عاشق می شوید بیشتر از هر کسی به او توجه کنید اما به طور موقتی.
باید مراقب این مشکل بود در غیر اینصورت روز به روز وابسته تر می شویم و زمانی که می فهمیم او فرد مناسب مان هر چه به اطراف می نگریم نه دوستی پیدا می کنیم و نه سرگرمی.
به دنبال تایید هستید
اگر احساس می کنید برای انجام دادن کارهای روزمره به تایید و کسب اجازه نیاز دارید و نمی توانید حتی یک تصمیم ساده بگیرید بدون شک دچار وابستگی شده اید. با اعتماد به نفس بالا وارد رابطه می شوید اما بعد از مدت کوتاهی به خودتان و ارزش تان شک می کنید توسط همسرتان کنترل می شوید و او تصمیم گیرنده می شود حتی بعد از جدایی هم احساس می کنید به او نیاز دارید.
شریک عادت های ناسالم او می شوید
یکی از نشانه های رابطه هموابسته این است که در رفتارها و عادت های ناسالم همسرتان شریک شوید. به عنوان مثال از عادت های ناسالم او مصرف نوشیدنی های الکلی یا غذاهای ناسالم است و شما نیز با او همراهی می کنید.
همیشه دنبال اطمینان هستید
چطور بفهمیم که در رابطه وابسته هستیم؟ از خودتان این سوال ها را بپرسید:
آیا دائم نگران هستید که او رابطه را بشکند؟
آیا دائم نیاز دارید مطمئن شوید که دوست تان دارد؟
آیا دائما می خواهید توجه او را به خودتان جلب کنید؟
آیا برای برانگیختن حس حسادت او با دیگران گرم می گیرید؟ یا این که او را تهدید به ترک می کنید؟
آیا برای رفتار غیرمحترمانه و ناشایست او دائم عذر و بهانه می آورید؟ و یا از صحبت کردن درباره مشکل رابطه اجتناب می کنید؟
آیا با تنها بودن مشکل دارید؟
اگر پاسخ شما به بعضی از این سوال ها بله باشد پس در رابطه هموابسته هستید.