روز یک می سال 1926 میلادی، پیتر دیوید لکس در شهر بوداپست مجارستان و در یک خانوادهی یهودی متولد شد. پدر و مادر پیتر هر دو پزشک بودند و عمویش، آلبرت کورنفلد یک ریاضیدان نامدار در لهستان بود. پیتر از همان کودکی علاقهی خود به ریاضیات را نشان داد و به همین خاطر، پدر و مادرش برای او یک معلم خصوصی ریاضیات استخدام کردند.
در سال 1941 و با حملهی آلمان نازی و اتحاد جماهیر شوروی به لهستان، خانوادهی پیتر این کشور را به مقصد آمریکا ترک کردند و ملیت این کشور را پذیرفتند. پیتر دورهی دبیرستان خود را در آمریکا ادامه داد و به خاطر نبوغی که در ریاضیات نشان داد، فرصت ملاقات با جان فون نیومن، ریاضیدان برجسته و پایهگذار نظریهی بازی و همینطور آلبرت اینشتین پیدا کرد.
لکس بعد از پایان دورهی دبیرستان و درحالیکه تنها 17 سال سن داشت، وارد دانشگاه نیویورک شد. او در خلال جنگ جهانی دوم، مدتی در پروژهی منهتن فعالیت کرد. بعد از پایان جنگ به مدت یک سال در آزمایشگاه لوس آلاموس و پروژهی منهتن باقی ماند تا اینکه برای ادامه تحصیلات خود راهی دانشگاه نیومکزیکو و سپس دانشگاه استنفورد شد. پیتر دیوید لکس دوره دکترای خود را در دانشگاه نیویورک پی گرفت و در سال 1949 مدرک دکتری گرفت. دکتر لکس در دوران فعالیتهای علمی، در خصوص موضوعات گوناگونی تحقیق کرده و از خود دستاوردهای مهم علمی برجای گذاشته است که از جملهی آنها میتوان به روش لکس-وندروف، تئوری توازن لکس، تئوری بابوسکا-لکس-میلگرام و جفت لکس اشاره کرد.
وی در سال 1959 مسئلهای در خصوص نمایش بعد سوم ماتریسها مطرح کرد که به مدت چهار دهه ذهن ریاضیدانان را مشغول کرده و به معمای لکس شهرت یافته بود؛ تا اینکه سرانجام در سال 2003 توسط ریاضیدانان حل شد.
دکتر لکس در حال حاضر بهعنوان عضو دپارتمان ریاضیات دانشگاه نیویورک به فعالیت مشغول است.
از دیگر اتفاقات مهم این روز میتوان به تولد سانتیاگو رامون در سال 1852 اشاره کرد. او دانشمند عصبشناس اسپانیایی و برندهی جایزهی نوبل در سال 1934 بود.
این مطلب در تاریخ 11 اردیبهشت 1396 بهروزرسانی شده است.