شناسه : ۱۶۸۸۲۶۳ - دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۱:۰۹
بیانیه رئیس کمیسیون برجام پس از نشست وین
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، «هلگا اشمیت» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که ریاست نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در وین را بر عهده داشت، با صدور بیانیهای، به تشریح مسائل مطرحشده در این نشست پرداخت. در این بیانیه بر لزوم افزایش تلاشها برای حفظ برجام تأکید شده است.
این بیانیه، هدف از برگزاری نشست امروز را «ارزیابی و بحث در مورد آخرین تحت در ارتباط با تعهدات مرتبط با رفع تحریمها و تعهدات مرتبط با هستهای» عنوان کرده و نوشته است: «برجام همچنان عنصری کلیدی در معماری عدم اشاعه هستهای جهانی است و به اتفاق آرا مورد تایید قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است. علاوه بر این، با توجه به تنشهای اخیر، حفظ این توافق همچنان برای ثبات و امنیت منطقه ضروری است.»
در ادامه، تحولات و بیانیههای اخیر در ارتباط با برجام «نگرانکننده» توصیف و با تأکید دوباره بر اهمیت «اجرای کامل و مؤثر» برجام از سوی همه طرفها و همچنین لزوم رفع تحریمهای ایران به عنوان جزئی ضروری از توافق هستهای، آمده است که شرکتکنندگان «تلاشهای صورتگرفته با هدف کاستن از آثار منفی خروج ایالات متحده و احیای تحریمهای این کشور را مورد بررسی قرار دادند.»
به گفته اشمیت، آلمان، فرانسه و انگلیس در این نشست به اطلاع حاضران رساندهاند که ساز و کار موسوم به «اینستکس» عملیاتی شده و اولین تراکنش آن در حال انجام است. بنا بر اعلام این سه کشور، این ساز و کار به روی تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا باز است و برخی از اعضای این اتحادیه نیز در حال تبدیل شدن به سهامداران آن هستند. اعضای اروپایی برجام اعلام کردهاند که در تلاش هستند تا به کشورهای غیراروپایی نیز امکان استفاده از اینستکس را بدهند.
این بیانیه، به نقل از حاضران در نشست، روند پیشرفت پروژه نوسازی رآکتور اراک و ایجاد مرکز تولید ایزوتوپهای پایدار در فردو را «خوب» توصیف و عنوان کرده است که شرکتکنندگان بر اهمیت اجرای به موقع این پروژهها تأکید کردهاند. در نشست امروز از «پیشرفت» چین و انگلیس در اجرای پروژه اراک استقبال شده و شرکتکنندگان تصریح کردهاند که تجهیزات مورد نیاز این پروژه، باید تأمین شود.
بیانیه اشمیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «تنها مرجع بیطرف» برای ارزیابی اقدامات ایران ذیل برجام توصیف کرده است. همچنین اشاره شده است که کمیسیون برجام کارشناسان کشورها را مسئول کرده تا برای صادرات آب سنگین و اورانیوم با غنای پایین ایران، راهکارهای عملی بیابند. علاوه بر این، مقرر شده تا کارشناسان تلاشها برای یافتن راهکارهایی جهت عادیسازی روابط اقتصادی و تجاری با ایران را تسریع کنند.
در پایان این بیانیه آمده است: «شرکتکنندگان توافق کردند تا اجرای برجام را تحت بررسی دقیق نگه داشته و در آینده نزدیک کمیسیون مشترک برجام را در سطح وزرای خارجه، برگزار کنند.»